Grībauskaite brīdina Lietuvu: Laiks gatavoties krīzei

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Bijusī Lietuvas prezidente Daļa Grībauskaite.
Bijusī Lietuvas prezidente Daļa Grībauskaite. Foto: Ieva Čīka/LETA

Lietuvas politiķiem laiks apzināties, ka ekonomikas pieauguma periods beidzies un jāsāk gatavoties ekonomiskajai krīzei, kas var sākties jau rudenī, tādēļ būtu jāvairās dalīt "helikoptera naudu", ceturtdien brīdinājusi bijusī valsts prezidente Daļa Grībauskaite.

Runājot ar žurnālistiem pēc prezidenta Gitana Nausēdas ikgadējā ziņojuma Seimam, viņa sacījusi, ka nekomentēs sava pēcteča runu, bet, ņemot vērā ģeopolitisko situāciju, vēlētos politiķu retorikā un rīcībā redzēt gatavošanos šai iespējamajai krīzei.

"Ne šai runā, ne valdības runās vai politiskajos plānos es nedzirdu, ka būtu jārēķinās ar ģeopolitiskās ekonomiskās situācijas pasliktināšanos.

Pastāv liela varbūtība, ka globālā ekonomika no stagflācijas teorijām pāries uz recesiju, un to mēs varēsim ieraudzīt jau šajā rudenī un ziemā, kas nozīmē, ka arī Lietuvā pēc diviem trim mēnešiem var pieteikties ekonomiskā krīze," norādījusi Grībauskaite.

"Jebkuros plānos par papildu finansējumu, par pretinflācijas paketēm jāņem vērā globālās ekonomikas palēnināšanās, un jārēķinās (..), ka tāds finansējums var nebūt pieejams. Bet to es nesaklausu, es dzirdu tās pašas runas, kas bija arī miera, izaugsmes un labklājības laikā. Diemžēl šis laiks tuvojas beigām," viņa izteikusies.

Pēc Grībauskaites teiktā, valstij būtu jāparūpējas tieši par tiem, kuriem klājas visgrūtāk, jo populistiska ekonomikas stimulēšana novedusi līdz globālai inflācijai, taču politiķu runas neliecina, ka viņi to izprot.

Bijusī prezidente uzsvērusi, ka vajadzīga "mērķtiecīga, nevis horizontāla palīdzība, ņemot vērā sociālo iztikas latiņu".

"Tas jādara precīzi un nopietni, lai neveicinātu inflāciju. Vienreizēji pabalsti, vienreizējas injekcijas ekonomikā tikai veicinās inflāciju. Tik augsta inflācija kopā ar ekonomikas lejupslīdi nozīmē absolūti neizbēgamu ekonomisko krīzi," viņa piebildusi.

"Nepamatota ekonomikas stimulēšana, tīri populistiska, politiska ekonomikas stimulēšana pandēmijas laikā - es runāju par visu pasauli, ne tikai par Lietuvu - naudas kaisīšana no helikoptera, vienreizēji pabalsti - faktiski jau atzīts, ka tas bija viens no galvenajiem tik augstas globālās inflācijas iemesliem. Un mēs pēc inerces turpinām darīt to pašu, mēs piedāvājam to pašu. Politiskā elite joprojām neņem vērā, ka šis periods ir beidzies, ka viegla nauda rada inflāciju, hiperinflāciju un ka tas ir jāaptur. Līdz šim es mūsu politiķu runās nedzirdu, ka viņi saprastu, kur virzās ģeopolitika, kur virzās visas pasaules ekonomika, kur virzās Lietuvas ekonomika," sacījusi Grībauskaite.

Viņa atzinusi, ka tādu mērķtiecīgu pabalstu taktika nebūs viegla un "var izraisīt diskusijas, pat konstitucionālas diskusijas, ka visi nesaņem vienādi", tomēr tas jāpatur prātā.

"Pagaidām saklausu tikai mierlaika entuziasmu, labklājības un dalīšanās entuziasmu. Līdzekļu vairs nav, visa pasaule kopā ar Lietuvu virzās uz recesiju," izteikusies Grībauskaite, kas bija Lietuvas prezidente no 2009. līdz 2019.gadam, bet pirms tam - no 2004. līdz 2009.gadam - ieņēma Eiropas Savienības (ES) finanšu un budžeta komisāra amatu.

Vienlaikus viņa atzinusi, ka politiķu runās nesaklausa arī bažas par to, ka Lietuva "dzīvo netālu no kara".

"Dzīvojam kā burbulī - gaiši, jauki, saulīte spīd. Nekādā ziņā neaicinu jūs kļūt par pesimistiem un skumt, bet mūsu pienākums ir adekvāti reaģēt uz situāciju, kamēr tā veidojas, nevis pēc tam sacīt - jā, esam vainīgi, nogulējām," piebildusi Grībauskaite.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu