Ūdens līmenis Pededzē tuvojas piecu metru atzīmei

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Meteo.lv @LVGMC_Meteo/Twitter.com

Ūdens līmenis Pededzē pie Litenes turpina palielināties, sasniedzot 4,61 metru virs novērojumu stacijas nulles punkta, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra dati.

Turpinoties lietus uzplūdiem, šodien pēcpusdienā ūdens līmenis upē sniedzis jau 4,61 metru virs novērojumu stacijas nulles, un meteorologi prognozē, ka lēns ūdens līmeņa kāpums vēl turpināsies tuvākajā diennaktī. Patlaban ir applūdušas zemākās vietas un palienes, un turpinās applūst plašākas teritorijas.

Ņemot vērā minēto, izsludināts oranžais brīdinājuma līmenis, kas nozīmē, ka iedzīvotājiem ir jābūt gataviem pasargāt sevi un savu īpašumu, jo iespējama īpašumu un transporta infrastruktūras applūšana. Var tikt traucēta elektroenerģijas un ūdens piegāde, telekomunikāciju sakari. Iespējams, būs nepieciešama evakuācija. Iedzīvotāji tiek aicināti neapmeklēt un nepārvietoties plūdu apdraudētajās teritorijās.

Savukārt, ņemot vērā to, ka pēc intensīvajām lietavām turpinās ūdens līmeņa paaugstināšanās Latvijas centrālo un austrumu daļas upju baseinos, plašākā areālā aizvien spēkā dzeltenais brīdinājums saistībā ar plūdu risku. Daudzviet Latgalē, Vidzemē un Zemgales austrumu daļā applūst palienes un zemākās vietas. Saskaņā ar meteorologu prognozēm ūdens līmeņa paaugstināšanās turpināsies arī piektdien, taču ūdens līmeņa kāpums būs lēnāks, turklāt vietām ūdens līmenis sācis svārstīties vai pazemināties. Upju lejteču posmos un lielajās upēs ūdens līmeņa paaugstināšanās būs ilgstošāka.

LETA jau ziņoja, ka pēdējās divās diennaktīs ūdens līmenis Pededzē pie Litenes paaugstinājies par trim metriem. Šā gada pavasara palos maksimālais līmenis bija 3,59 metri, bet 2013.gada lielajos palos ūdens līmenis šajā vietā sasniedza 5,25 metru atzīmi.

Pededze ir Aiviekstes pieteka, kas plūst pa Alūksnes un Gulbenes novadu, īsā posmā arī pa Balvu un Madonas novada robežu. Tieši šis reģions visvairāk cietis no plūdiem, ko izraisīja 14.jūnija spēcīgās lietavas, kas bija stiprākās Latvijā kopš 2017.gada augusta.

Citās upēs, kurās tiek veikti mērījumi, ūdens līmeņa kāpums bijis mazāks. Lielā daļā upju ūdens līmenis vairs būtiski nepaaugstinās vai jau pazeminās, dažās mazākās upēs ūdens līmenis jau krities ievērojami.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Uz augšu