Īpašā ceremonijā pasniegs balvas par nozīmīgu ieguldījumu cilvēktiesību un LGBT tiesību aizsardzībā

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Zane Bitere/LETA

Riga Pride cilvēktiesību nedēļas ietvaros šodien, 16. jūnijā, pasniegs piecas balvas cilvēkiem, kas snieguši būtisku ieguldījumu LGBTQ tiesību aizsardzībā un cilvēktiesību attīstībā Latvijā, "Apollo" informēja pasākuma organizatori.

Pasākumā ar iedvesmojošām uzrunām piedalīsies cilvēktiesību aktīvisti un klātesošos priecēs vietējie mūziķi un mākslinieki.

Pasākuma organizatori parūpējušies par īpašu ceremonijas programmu, kuras laikā tiks godināti cilvēki, kas ar savu ieguldījumi ir panākušas pozitīvas pārmaiņas ceļā uz iekļaujošāku, saliedētāku un tolerantāku sabiedrību. Balvas aktīvisti saņems tādās jomās kā LGBTQ tiesību aizsardzībā, HIV prevencijā un tiesiskuma nostiprināšanā. Pērn balvu ieguva tādi cilvēktiesību aktīvisti kā advokāts Lauris Liepa, žurnāliste Rita Ruduša, LGBTQ aktīviste Evita Goša un citi.

Ar uzrunu pasākumā uzstāsies aktīviste Evita Goša, kas bija pieteicēja vēsturiskajā Satversmes tiesas lietā par bērna bioloģiskās mātes partnerei nepiešķirto Darba likumā paredzēto 10 dienu atvaļinājumu. Konstitucionālā tiesa spriedumā toreiz noteica, ka šāds atvaļinājums pienākas ne tikai bērna tēvam. Satversmes tiesa savā spriedumā arī paziņoja, ka valstij ir juridiski, ekonomiski un sociāli jāaizsargā visas ģimenes, tostarp arī viendzimuma, nosakot, ka Saeimai līdz 2022. gada jūnijam būs jāsakārto likumdošana tā, lai visas ģimenes būtu vienlīdzīgi aizsargātas.

Pazīstamā žurnāliste un publiciste Rita Ruduša dalīsies ar stāstu par domas brīvību un Padomju Savienības atstātajām sekām mūsu prātos līdz pat mūsdienām, kas nereti atainojas arī dažādos politiskos un sociālos procesos. Žurnāliste akcentēs to, ka brīvība nozīmē ne tikai tiesības, bet arī atbildību, tostarp arī par citiem sabiedrības locekļiem.

Koncertā uzstāsies arī čelliste Māra Botmane un dziedātāja Aija Vītoliņa-Freimane, kuras paudušas atbalstu kustībai “Dzīvesbiedri” un visu ģimeņu tiesību sociālajai, ekonomiskai un tiesiskai aizsardzībai, publiski iestājoties par Civilās savienības likumu.

Pasākumu vadīs Latvijas Radio 5 ētera personība un pilsoniskā aktīviste Māra Sleja.

Dažādības balvu organizē LGBT un viņu draugu apvienība Mozaīka cilvēktiesību nedēļas Riga Pride 2022 ietvaros. Pasākumu atbalsta Sabiedrības integrācijas fonds, Izraēlas vēstniecība, Francijas vēstniecība, Nīderlandes vēstniecība, Francijas vēstniecība, Īrijas vēstniecība, Somijas vēstniecība, Norvēģijas vēstniecība un Dānijas vēstniecība.

Savukārt sestdien, 18.jūnijā, ar krāšņu Praida dienas programmu un “Gājienu par Brīvību kopā ar Kijivas Praidu” noslēgsies cilvēktiesību notikumu nedēļa Riga Pride, solidarizējoties ar cilvēkiem un kopienu Ukrainā. Pulcēšanās gājienam sākas plkst. 12.00 Vērmanes dārzā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu