Eiropas Cilvēktiesību tiesa likusi Doneckā atcelt okupantu noteikto nāvessodu marokānim

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Marokas pilsonis Saaduns Brahims, kuram Doneckā krievu okupācijas marionešu iestādes piespriedušas nāvessodu.
Marokas pilsonis Saaduns Brahims, kuram Doneckā krievu okupācijas marionešu iestādes piespriedušas nāvessodu. Foto: EPA/Scanpix

Piektdien, 17. jūnijā, Eiropas Cilvēktiesību tiesa noteikusi Maskavai aizsargāt Marokas pilsoni Saadunu Brahimu, gādājot par tā drošību un atceļot nāvessodu, kuru tam Doneckā piespriedušas krievu okupācijas marionešu iestādes.

Jau vēstīts, ka Ukrainas austrumos ar Krievijas atbalstu izveidotās tā dēvētās Doneckas tautas republikas (DTR) "tiesa" 9. jūnijā piesprieda nāvessodu Brahimam un diviem britiem - Šonam Pinneram un Eidenam Aslinam. Visi trīs ir Ukrainas armijas karavīri, kas parakstīja līgumu par dienestu bruņotajos spēkos vēl pirms Krievijas iebrukuma.

Tā dēvētā tiesa atzina viņus par vainīgiem "mēģinājumā ar spēku sagrābt varu DTR", kā arī apmācības iziešanā, lai īstenotu "teroristiskas darbības".

Eiropas Cilvēktiesību tiesa uzdeva Krievijas varasiestādēm kā pagaidu pasākumu nodrošināt, ka tā dēvētās DTR tiesas Brahimam piespriestais nāvessods netiek izpildīts, kā arī gādāt par adekvātiem ieslodzījuma apstākļiem un medicīnisko aprūpi.

Eiropas Cilvēktiesību tiesa uzdeva Krievijai pēc divām nedēļām informēt par veiktajiem pasākumiem. Tomēr pirms pāris dienām Krievija paziņojusi, ka vairs negrasās ievērot Eiropas Cilvēktiesību tiesas spriedumus.

Eiropas Cilvēktiesību tiesa norādīja, ka pagaidu pasākumi ir saistoši un tiek pieņemti retos gadījumos, kad pastāv tūlītējas briesmas un draud neatgriezenisks kaitējums.

Tiesas dokumenti liecina, ka Brahims ieradās Ukrainā kā students 2019. gadā. Pinners un Aslins dzīvo Ukrainā kopš 2018. gada.

Ukrainas Ārlietu ministrija asi kritizējusi viņiem piespriestos nāvessodus.

Ārzemnieki Ukrainas armijā ir ierindas karavīri un pret viņiem jāizturas kā pret karavīriem, uzsvēra ministrijas preses pārstāvis, norādot, ka viņiem ir kara gūstekņu tiesības.

Krievijā ir noteikts moratorijs nāvessoda izpildei, taču tas netiek piemērots Ukrainas apgabaliem, kurus okupējusi Krievijas armija. Mediji ziņo, ka Ukrainas ārvalstu karavīriem piespriestais nāvessods varētu tikt izpildīts nošaujot.

Krievijas amatpersonas paziņojušas, ka uzskata Ukrainas pusē karojošos ārzemniekus par algotņiem, tādēļ uz tiem neattiecoties starptautiskās tiesības, kas aizsargā karagūstekņus.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu