Lai iedvesmotu sievietes kļūt par pilotēm, jauniete ar lidmašīnu aplido apkārt pasaulei

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: AP/Scanpix

19 gadus veca jauniete, kura ar lidmašīnu aplidoja apkārt pasaulei, teica, ka viņa devusies savā iespaidīgajā ceļojumā, lai iedrošinātu vairāk sieviešu un meiteņu veidot karjeru aviācijā un ar to saistītās jomās, vēsta medijs "Insider".

Zara Raterforda janvārī kļuva par jaunāko sievieti, kas viena pati aplidoja apkārt pasaulei. Viņa ir arī pirmā persona, kas aplidojusi pasauli ar mikrolidmašīnu.

Šis rekords līdz šim piederēja Šaestai Vaizai, kura 2017. gadā aplidoja pasauli 30 gadu vecumā.

Maija mēnesī Eiropas biznesa aviācijas kongresā Ruterforda sacīja, ka bērnībā viņa nav redzējusi daudz sieviešu pilotu un nav jutusi, ka varētu runāt par aviāciju ar draudzenēm skolā.

"Tas bija diezgan nomācoši. Tikai 5% komerciālo pilotu ir sievietes, tāpēc meitenēm ir grūti sevi redzēt šajā jomā," viņa teica.

Ruterfordai, kuras abi vecāki ir piloti, jau bija starptautiska lidošanas pieredze. Neskatoties uz to, ceļojums apkārt pasaulei aizņēma vairāk laika, nekā bija paredzēts.

No Beļģijas lidostas viņa devās uz rietumiem, lai dotos uz Ziemeļameriku un Dienvidameriku, bet pēc tam uz Krieviju un Sibīriju.

Ruterforda pastāstīja, ka sākotnēji bija iecerējusi pavadīt vienu nakti pie kādas ģimenes Aļaskā, bet beigās palika mēnesi, jo beidzās Krievijas vīzas derīguma termiņš un vētraini laikapstākļi liedza iespēju lidot.

19 gadus vecā jauniete teica, ka lidojumi no Aļaskas un pāri Sibīrijai bija visgrūtākie, jo "katrā lidojumā kaut kas gāja greizi", piebilstot, ka viņai bija grūti pēc katra lidojuma garīgi "restartēties".

Arī lidojumi starp Krievijas pilsētām Anadiru un Magadanu bija sarežģīti, jo tur "vienkārši nebija nekā", izņemot meteoroloģisko staciju, kas ziņoja par mīnus 35 grādu pēc Celsija temperatūru, teica Ruterforda.

"Es biju nervoza, jo katrai lietai bija jānotiek perfekti - laikapstākļiem bija jābūt perfektiem, vējam bija jābūt perfektam, citādi man pietrūktu degvielas."

Pēc piecu mēnešu ilgas pasaules apceļošanas Ruterforda 20. janvārī finišēja turpat, kur sāka, Kortreikas-Vevelgemas lidostā Beļģijā.

Pilote cer palikt aviācijā, bet plāno arī studēt universitātē.

Pārdomājot savus lidojumus apkārt pasaulei, Zāra Roterforda sacīja, ka viņa neuzskata savu pieredzi par kaut ko tādu, kas viņai personīgi "jāpārvar".

"Cilvēki man nepārtraukti jautā, kas būs tālāk. Lidojumus apkārt pasaulei ir grūti pārspēt, bet es to tā neuzskatu.

Neatkarīgi no tā, vai tas ir lidojums apkārt pasaulei, vai maratona skrējiens, vai pat tikai neliela izaicinājuma pārvarēšana - tos īsti nevar salīdzināt," sacīja Ruterforda.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu