Brazīlijā identificētas Apvienotās Karalistes žurnālista Filipsa mirstīgās atliekas

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: AFP/SCANPIX

Brazīlijas policija ir apstiprinājusi, ka Amazones lietus mežos atrastas Apvienotās Karalistes žurnālista Doma Filipsa mirstīgās atliekas, ziņo raidsabiedrība BBC.

Otrs līķis, kas, iespējams, ir vietējās izcelsmes eksperta Bruno Pereiras mirstīgās atliekas, kas joprojām tiek pētītas.

Par 57 gadus vecā Filipsa un 41 gadu vecā Pereiras pazušanu pirmo reizi tika paziņots 5. jūnijā. Aizdomās turamais atzina, ka ir apracis līķus.

Vēlāk noskaidrots, ka aizdomās turamā vārds ir Amarildo da Costa de Oliveira. Policija paziņoja, ka viņš sīki paskaidroja, kā abi vīrieši tika nogalināti, pirms aizveda policistus uz vietu, kur tika apglabāti viņu līķi.

Saistībā ar slepkavībām tika aizturēts arī aizdomās turētā brālis Osenijs da Costa de Oliveira, taču viņš noliedz jebkādu saistību.

Piektdien, 17. jūnijā, policija paziņoja, ka ir izdevusi orderi trešā aizdomās turamā - Džefersona da Silva Lima - arestam, kura atrašanās vieta pašlaik nav zināma.

"Es domāju, ka viņš bija žurnālistikas līderis, viņš izgaismoja globālas problēmas," teica Filipsa māsa.

Viņas vīrs Pols Šervuds sacīja, ka ģimene vēlas, lai taisnīgums ļautu "žurnālistiem un lietus mežu aizstāvjiem justies droši, turpinot sniegt reportāžas, palīdzot pamatiedzīvotājiem".

Viņš teica, ka ģimene ir gandrīz pārliecināta, ka pārim uzbruka cilvēki, kas iesaistīti nelegālajā zvejniecībā, bet viņi vēlas zināt, vai viņi darbojās vieni vai ar citu ietekmīgu cilvēku līdzdalību.

Šervuds sacīja, ka ar nelegālo zveju reģionā ir saistīta narkotiku tirdzniecība un organizētā noziedzība. Brazīlijas policija paziņoja, ka neuzskata, ka aizdomās turētie darbotos organizētā noziedzīgā grupējuma sastāvā.

"Izmeklēšana liecina, ka slepkavas darbojušies vieni paši, aiz nozieguma nav stāvējusi noziedzīga organizācija," paziņoja policija.

Taču vietējā pamatiedzīvotāju tiesību aizstāvju grupa "Univaja", kurai bija galvenā loma vīriešu meklēšanā, norādīja, ka apstākļi liecina par pretējo - visticamāk, ir iesaistīts noziedzīgs grupējums.

"Nozieguma nežēlība skaidri liecina, ka Pereira un Filipsa ceļi krustojušies ar noziedzīgu organizāciju, kas izmeklēšanas laikā par katru cenu centās noslēpt savas pēdas," norādīja grupas pārstāvji.

Viņi piebilda, ka pēdējo gadu laikā tā vairākkārt ir informējusi federālo policiju par šāda grupējuma darbību Džavari ielejā.

Pāris pazuda ielejā, nomaļā reģionā Brazīlijas tālajos rietumos, kur dzīvo tūkstošiem pamatiedzīvotāju. 

Pereira kungs bija iepazīstinājis žurnālistu, kurš rakstīja grāmatu par Amazones reģionu, ar saviem kontaktiem un bija viņa gids, kad viņu laiva neieradās paredzētajā vietā netālu no Peru robežas.

Kāpēc Džavari ieleja ir tik bīstama?

Eksperti apgalvo, ka šī teritorija ir kļuvusi par noziedzības perēkli, jo tā ir nomaļa un tajā trūkst valdības uzraudzības.

Vardarbība reģionā ir pieaugusi tāpēc, ka narkotiku kontrabandistu bandas cīnās par kontroli pār apgabala ūdensceļiem, lai kontrabandas ceļā pārvadātu kokaīnu.

Reģions, kas ir aptuveni Portugāles lielumā, ir pazīstams ar vardarbīgiem konfliktiem starp šiem dažādajiem noziedzīgajiem grupējumiem, valdības pārstāvjiem un pamatiedzīvotājiem. Filipss un Pereira dokumentēja tieši šos konfliktus.

Sākotnēji pazudušā pāra meklēšanu kritizēja radinieki. Viņi aicināja amatpersonas rīkoties ātrāk un paplašināt tās darbības jomu.

Tā kā pasaulē pieauga sašutums par pazušanu, 10 dienu ilgā meklēšana paplašinājās, līdz tajā iesaistījās armija, jūras spēki un policija.

"Apollo.lv" jau ziņoja, ka meklēšanā ir piedalījušies aptuveni 250 drošības spēku locekļi. Viņu vidū ir ūdenslīdēji un džungļu reljefa eksperti. Tiek izmantoti arī divi helikopteri, kā arī vairāk nekā ducis laivu un dronu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu