Raidījums: Pieredzējis policists bijis ciešās attiecībās ar personām, kuras apcietinātas par Bunkus slepkavību

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Maksātnespējas administratora un advokāta Mārtiņa Bunkus slepkavības lietā aizdomās turētais uzņēmējs Mihails Uļmans tiek konvojēts uz tiesas sēdi Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesā, kur tiks skatīts drošības līdzeklis.
Maksātnespējas administratora un advokāta Mārtiņa Bunkus slepkavības lietā aizdomās turētais uzņēmējs Mihails Uļmans tiek konvojēts uz tiesas sēdi Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesā, kur tiks skatīts drošības līdzeklis. Foto: Edijs Pālens/LETA

Pieredzējušais policists, kura zināšanas bijušas par pamatu daudzu noziegumu atklāšanai, bijis ciešās attiecībās ar personām, kuras policija apcietinājusi par Bunkus slepkavību, vēsta raidījums "Nekā personīga". 

Pēc savulaik veiktajām kadru maiņām, Valsts policijā izkustējušas skaļās pasūtījuma slepkavības lietas. Atklātas gan futbola aģenta Romāna Bezzubova, gan advokāta un maksātnespējas administratora Mārtiņa Bunkus slepkavība. Kļuvuši skaidri arī Genādija Vaļagina nogalināšanas motīvi.

Foto: Bunkus slepkavības lietā apcietinājumu piemēro arī uzņēmējam Uļmanam

Bažas par augsta ranga policijas virsnieka Andreja Sozinova reputāciju bija iemesls, kāpēc policijas priekšnieks Armands Ruks pirms diviem gadiem viņu pārcēla amatā uz mazāk ietekmīgo Zemgales reģiona pārvaldi.

Tagad atklājies, ka pieredzējušais kriminālpolicijas darbinieks, kura pieredze un zināšanas bijušas par pamatu daudzu noziegumu atklāšanai, bijis ciešās attiecībās ar personām, kuras tur aizdomās par Mārtiņa Bunkus slepkavību.

"Tāda vērienīguma, kāda ir šī izmeklēšana tieši par Bunkus veikta, viņa ir Latvijas vēsturē nebijusi. Vismaz man nav zināms, ka kaut kāds tāds būtu ticis darīts! 

Šobrīd mēs varam runāt par iesaisti no vairāk nekā divām valstīm. Pat tā varam runāt. Bet es atturēšos nosaukt, kuras valstis, lai netraucētu arī vairāk izmeklēšanai," stāsta Valsts policijas priekšnieks Armands Ruks.

Slepkavības izpildītāju un upuri nesaistīja nekādi motīvi. Pasūtītājs šāvēju nepazina. Tā bija izplānota advokāta un maksātnespējas administratora Mārtiņa Bunkus slepkavība. Algotie slepkavas nebija vietējie. Pēc slepkavības bija mēģinājums viņus likvidēt.

"Jā! Mēs izpildītāju zinām. Zinām arī organizētājus un pasūtītājus. Tā kā jūs bijāt pieminējusi, ka "killeriem" mēdz būt dzīvības apdraudējumi, tad šinī lietā mēs arī esam šādu pazīmi saskatījuši.

Tādas pazīmes bija, ka izpildītāja dzīvība arī bija apdraudēta," saka Galvenās kriminālpolicijas pārvaldes Kriminālizmeklēšanas pārvaldes 1. nodaļas priekšnieks Romāns Jašins.

Par Bunkus slepkavības pasūtīšanu un organizēšanu apcietināti "Mono" dibinātājs Mihails Uļmans un viņa ilggadējais biznesa partneris Aleksandrs Babenko. "Mono" bizness sākās vēl 1980. gados, pamatā ar akcīzes preču tirdzniecību.

Tagad tas ir daudznozaru holdings. Caur "Mono" Uļmanam pieder arī 10. lielākā Latvijas pasta banka jeb "LPB bank". Tās peļņa pērn - pieci miljoni.

Uļmana rokraksts biznesa vidē ir labi zināms. Viņš nemīl zaudēt. Nepieļauj, ka viņa statuss tiktu apšaubīts. Jau pēc aizturēšanas šogad maijā biznesmenis tiesībsargājošo iestāžu darbiniekiem esot norādījis, ka "uzņēmējam 100 tūkstoši esot kā viņiem 5 eiro".

Uļmanu kā publiski redzamāko Bunkus oponentu policija pratināja drīz pēc skaļās slepkavības.

Tagad atklājies, ka Uļmans nav stāstījis visu patiesību. Viņam bija lielas iespējas ietekmēt izmeklēšanas virzību. Rīgas reģiona Kriminālpolicijas pārvaldes priekšnieks Andrejs Sozinovs, kurš vadīja policijas operāciju pirmās stundas pēc Bunkus nošaušanas, ir strādājis Uļmanam piederošajā bankā.

Oficiāli pēdējais ieraksts amatpersonu deklarācijā par darbu drošības dienestā "LPB Bank" Sozinovam parādās 2011. gadā. Taču ir avoti, kas apstiprina, ka kontaktēšanās abu starpā turpinājusies arī vēlāk.

"Nekā personīga" zināms, ka Sozinovs bijis pazīstams arī ar otru Bunkus slepkavības lietā apcietināto Aleksandru Babenko. Uzņēmējs, kuram pastarpināti pieder veikalu tīkls "Mego", ir kaislīgs mednieks.

Babenko Ziemeļkurzemē pieder ievērojamas meža platības un tur 2016. gadā reģistrēti arī viņa medību kluba (Mednieku klubs "Aleksandrs Babenko") iecirkņi. Sozinovs pārstāv citu klubu "Melnie lūši". Neoficiāla informācija liecina, ka kolektīvi medījuši arī kopā. Tas noticis gan pirms Bunkus slepkavības, gan pēc tās.

Sevišķi smagu noziegumu izmeklēšanas nodaļas vadītājs stāsta, ka Bunkus lietā nozieguma pēdas slēpa ne vien paši noziedznieki, bet pretdarbība notika arī pašā policijā.

"Mūs arī mēģināja dezinformēt vairākas reizes. To mēs varam pateikt," saka Jašins.

Notikuši centieni panākt par citiem noziegumiem apcietinātu personu atzīšanos Bunkus slepkavībā. Un slēpti uzzināt, kā virzās izmeklēšana šajā lietā. Pirms diviem gadiem Valsts policijas Iekšējās kontroles birojs uzsāka pārbaudi par iespējamu nelikumīgu ziņu vākšanu par nogalināto maksātnespējas administratoru.

Bija aizdomas, ka datu bāzes šajā lietā izmantojuši arī ar lietu tieši nesaistīti policijas darbinieki. Tomēr pēc pārbaudes nevienam policistam disciplinārsodu nepiemēroja.

Ruks komentē: "Arī Par Sozinovu varu iezīmēt, arī viņš bija pārbaudāmo personu sarakstā. Arī tolaik nekādi pārkāpumi netika konstatēti. Bet es vēlos iezīmēt, ka mēs pēc pēdējām aizturēšanām esam iezīmējuši vēlreiz šo jautājumu.

Jo mums šķetinās šī lieta un ir jāvērtē arī dažādi blakus apstākļi, ne tikai konkrēti noziegumā izdarījušo personu loma un darbības, bet arī, tas, kā strādāja amatpersonas."

Sozinova karjera policijā beidzās pērn maijā, kad viņu aizturēja aizdomās par naudas atmazgāšanu. Sozinova viedokli par attiecībām ar Babenko raidījumam neizdevās iegūt.

Par Uļmana darbībām saistībā ar uzņēmuma "Rego trade" tīšu novešanu līdz maksātnespējai un citiem aizdomīgiem darījumiem maksātnespējas administrators Bunkus bija rakstījis policijai iesniegumus un tika ierosināti trīs kriminālprocesi. "Nekā personīga" noskaidroja, ka visas šīs lietas policijā izbeigtas. Pēdējā no tām 2018.gadā, kad Bunkusu nogalināja.

Divus gadus pirms nāves advokāts ziņoja par draudiem dzīvībai. Norādot iespējamās varmākas vārdu - Mihails Uļmans.

"Es teikšu tā. Ir ārkārtīgi žēl, ka tas netika izdarīts, neizdevās to novērst. Kad es kļuvu par policijas Kriminālās pārvaldes priekšnieku (2020. jūlijā.), es ļoti rūpīgi pievērsos visām šīm lietām, un pilnīgi noteikti varu teikt, ka ir dokumentāli pierādījumi un apliecinājumi, ka Bunkus atteicās no speciālās procesuālās aizsardzības šinī lietā," saka Ruks.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu