VIDEO Romai tuvojas mežacūku bari. Eksperti cer uz mātes dabas palīdzīgo roku

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Yung Chi Wai Derek/shutterstock.com

Itālijas galvaspilsētu Romas teritoriju pēdējā laikā pārņēmušas mežacūkas. Kamēr eksperti meklē risinājumus, tikmēr, iespējams, par šo problēmu jau būs parūpējusies daba, ziņo laikraksts "The Times".

Medijs vēstī, ka Romas ielās klīst tūkstošiem mežacūku, kas biedē iedzīvotājus un apēd uz cilvēku atstātos atkritumus.

Piemēram, 2021. gadā Romas apkaimē kāda lielveikala autostāvvietā mežacūku bars ielenca sievieti, kura bija spiesta nomest savus pirkumus, lai paglābtos no rukšķiem, kuri pēc tam mielojās ar lielveikala pārtiku.

Foto: Reuters/ScanPix

"The Times" vēsta, ka vietējos iedzīvotājus biedē ne tikai mežacūku aptuveni 200 kilogramu lielais augums un asie ilkņi, bet arī strauji pieaugošie Āfrikas cūku mēra gadījumi, kas skar mājas cūkas. Šī iemesla dēļ radušies nopietni draudi par slavenā Itālijas "prosciutto" šķiņķa ražošanu.

Lai iznīcinātu vietējo mežacūku populāciju, Itālijas valdības mežacūku apkarošanas speciālisti plāno gar Romas 68 kilometru garo apvedceļu uzstādīt nožogojumu. Pēc tam Lacio reģiona medniekiem tiktu izsniegtas papildu medību atļaujas, lai varētu nomedīt aptuveni 50 000 mežacūku, cer amatpersonas.

"The Times" norāda, ka tā nav galīgā atbilde mežacūku problēmai Romā.

Romas parku un dabas rezervātu vadītājs Mauricio Gubioti laikrakstam sacīja, ka "ir ļoti grūti hermētiski norobežot tik lielu apvedceļa daļu". Turklāt vides aktīvisti ir nosodījuši šo pieeju, rīkojot protestus un nojaucot žogus.

Foto: AFP/SCANPIX

Mežacūku problēmu, iespējams, varētu atrisināt māte daba jeb Itālijā pieaugošā vilku populācija.

2013. gadā pētnieki atrada pirmos pierādījumus par vilku klātbūtni "Kastel di Gvido" rezervātā, kas atrodas Romas pašvaldības teritorijā. Tas bija pirmais fiksētais novērojums vairāk nekā gadsimta laikā, ziņo Eiropas Dabas biedrība.

Agrāk Itālijā vilkus gandrīz nevarēja izsekot, bet tagad tie atgriežas. Gubioti laikrakstam pastāstīja, ka tagad tie ir novēroti Romas nomalē, kur tie, iespējams, barojas ar mežacūkām.

Viņš sacīja, ka netālu no Romas esošajā Insugeratas dabas rezervātā jau ir konstatētas mežacūku atliekas vilku izkārnījumos, kas varētu liecināt, ka "pelēči" dod pirmo pienesumu mežacūku jautājumā.

"Tuvojas līdzsvars," laikrakstam saka Gubioti.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu