"Es sasēju lielu sieru, Jāņu dienas gaidīdama." Četras Jāņu siera receptes

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Ieva Lūka/LETA

Siera siešana ir tradīcija, kas aizgūta no mūsu senčiem un tiek turpināta arī mūsdienās. Ticējumi vēsta, ka siera ritulis simbolizē sauli un nes veiksmi lopkopībā. "Apollo.lv" piedāvā četru dažādu sieru receptes, kas iederēsies uz svētku galda!

Jāņu siera recepte iekļauta jau pirmajā latviski iespiestajā oriģinālajā pavārgrāmatā "Latviska pavāru grāmata. Muižas pavāriem par mācību visādus kungu ēdienus gardi vārīt un sataisīt", 1796. gadā.

Jāņu siers ir nenogatavināts latviešu skābpiena siers, ko tradicionāli gatavo uz Jāņiem. Piedāvājam četras Jāņu siera receptes, ko šogad pagatavot. 

Jāņu siers ar zaļumiem

Sastāvdaļas

  • 2 kilogrami sausa vājpiena biezpiena
  • 6 litri vājpiena
  • 1/2 paciņas sviesta
  • 4 ēdamkarotes krējuma
  • 6 olas
  • Sāls
  • Sviests
  • Dažādi zaļumi - dilles, pētersīļi, lociņi

Pagatavošana

Jāņu siera ar zaļumiem pagatavošana kopā aizņems pusotru stundu.

Uzvārītā pienā iedrupina samaltu biezpienu un maisot karsē, līdz izdalās sūkalas. Tās notecina. Masu katlā maisot turpina karsēt, pievieno sakultas olas, sviestu, krējumu un sāli un kuļ, līdz tā kļūst viengabalaina.

Pievieno sasmalcinātus zaļumus pēc izvēles. Liek marlē vai apaļas formas traukos, veidojot plakanus plāceņus, vēlāk atdzesējott.

Atdzesētos siera rituļus pārziež ar sviestu un, ja vēlās, apviļā zaļumos.

Jāņu siers ar ķimenēm

Sastāvdaļas

  • 3 litri trekna piena
  • 0,5 kilogrami trekna skābā krējuma
  • 6 olas
  • 5 deserta karotes etiķa (9%)
  • 3 tējkarotes sāls
  • Ķimenes

Pagatavošana

Caurdurī ieklāj palielu marles gabalu, to stabili ieliekot piemērotā katlā vai bļodā. Pienu lej palielā katlā un silda līdz vārīšanai, ik pa laikam apmaisot. Pa to laiku, izmantojot dakšiņu, sakuļ olas ar krējumu.

Kad piens uzmetis pirmo burbuli, tievā strūklā lej olu/krējuma maisījumu. Lēni maisa un mēģina vākt kopā receklī. Ja krējums nav pietiekami skābs, jāpievieno etiķis. Sākumā kādas trīs deserta karotes, ja masa sāk vilkties kopā, tad vairāk nevajag, ja nē, tad lej vēl pāris karotes. Nav ko uztraukties, etiķis sierā nebūs manāms.

Kad parādījušies palieli recekļa gabali un atdalījušās sūkalas, siera masa ir gatava. Katlu noņem no uguns.

Ļauj mazliet atdzist, pievieno sāli, ķimenes un visu lej caurdurī. Kad sūkalas notecējušas, ar marli saņem kopā, kārtīgi nosien mezglā, ieliek bļodā un uzliek virsū slogu. Var pieliet 0,5 litru burciņu ar ūdeni, uzlikt vāku un izmantot sloga vietā. Noliek uz nakti ledusskapī.

Jāņu siers 30 minūtēs

Sastāvdaļas

1 kilograms siera:

  • 3 litri pilnpiena (ne mazāk kā 2.5%)
  • 1 kilograms vājpiena biezpiena
  • 100 grami sviesta
  • 3 olas
  • 1 tējkarote sāls
  • 1 ēdamkarote ķimeņu

Pagatavošana 

Liek karsēties pienu. Pienu nevāra, tikai uzkarsē. Sasmalcina biezpienu, izmantojot stamiņu. Var izberzt arī caur sietu. Pievieno saberzto biezpienu karstajā pienā. Intensīvi visu maisa līdz atdalās sūkalas.

Samitrina marli siltā ūdenī. Ielik traukā, kurā būs ērti nokāst biezpiena masu. Nolej šķidrumu. Liek biezpiena masu atpakaļ katlā un uz uguns. Pievieno sviestu, ķimenes un sāli. Pielej trīs sakultas olas.

Visu strauji maisa līdz biezpiens saiet vienā kopējā, vijīgā masā. Liek bļodā, kādā vēlētos siera formu, kārtīgi sablietē un liek vēsā vietā atdzist. Atdzisušu ņem ārā no bļodas, ja vēlas izdekorē un pasniedz.

Mājas siers

​Sastāvdaļas

Ņemiet vērā, ka mājas siera pagatavošanai nederēs veikala piens!

  • 1 litrs svaiga lauku piena
  • 150 mililitri kefīra

Pagatavošana

Mājas siera pagatavošana aizņems trīs stundas. 

Pienu ielej katlā un liek vārīt. Kad piens sāk vārīties, lēnām lej tajā kefīru un nepārtraukti maisa. Pēc dažām minūtēm no piena atdalīsies biezpiens un nostāsties virspusē sūkalas.

Tad katliņa saturu izkāš caur caurduri, kurš izklāts ar marli. Kad sūkalas notecējušas - aizsien marli un liek to uz pāris stundām zem sloga. Un sanāk mums lielisks svaigs mājas siers, kuru var lietot kā nu vien sirds kāro.

Lai izdodas priecēt viesus ar pašgatavotu Jāņu sieru!

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu