Minimālā alga Lietuvā nākamgad varētu pieaugt līdz 868 eiro mēnesī

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Shutterstock

Minimālā alga Lietuvā nākamgad varētu pieaugt līdz 868 eiro mēnesī pirms nodokļu nomaksas, tomēr Lietuvas centrālā banka, ņemot vērā lielo nestabilitāti ekonomikā, aicina pieņemt piesardzīgus lēmumus, piemēram, atlikt minimālās algas celšanu vai to palielināt pakāpeniski.

Šogad minimālā alga Lietuvā ir 730 eiro mēnesī pirms nodokļu nomaksas. Pieaugums nākamgad varētu sasniegt 18,9% jeb par 138 eiro.

Lietuvas Bankas Makroekonomikas un prognožu nodaļas vadītāja Kotrīna Tamoševičiene paziņoja, ka tāds pieaugums aprēķināts, balstoties uz Trīspusējās sadarbības padomes izstrādāto formulu. Viņa uzsvēra, ka centrālā banka nerosina atkāpties no formulas, tomēr brīdina, ka gadījumā, ja būs ekonomikas lejupslīde, minimālās algas celšana radīs papildu izaicinājumus.

"Mēs ierosinām turpināt izmantot formulu un nesaskatām pārliecinošus iemeslus būtiski no tās atkāpties. Vienlaikus mēs redzam, ka pašlaik ekonomikas neskaidrības ir lielas," viņa otrdien sacīja Trīspusējās sadarbības padomes sēdē.

Centrālās bankas pārstāve norādīja, ka atbalstāmi būtu piesardzīgi lēmumi, piemēram, par minimālo algu lemt vēlāk šogad, apsvērt iespējas aizsargāties pret riskiem un izvērtēt izmaiņu ekonomikā ietekmi.

Lietuvas Trīspusējā sadarbības padome, ko veido arodorganizāciju, darba devēju un valdības pārstāvji, jau vairākus gadus ir noteikusi, ka minimālajai algai jābūt robežās no 45 līdz 50% vidējās algas.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu