Nereti iedzīvotājiem Jāņi ir gaidītākais notikums un svētki vasarā. Jāņos cilvēki ne tikai ciemojas un apmeklē pasākumus, bet arī bauda gardu ēdienu. Galvenais iemesls tam - svētku galds tiek klāts bagātīgi. Tiek sarūpēti Jāņu sieri, pīrāgi, šašliks, dažādi salāti un alus. Lai svētkos varētu baudīt dažādas maltītes, bet nepārēsties, sarunā ar uztura speciālisti Viānu Kuļšu noskaidrojām to, kas jāņem vērā svētku laikā.
Kāpēc cilvēki svētkos mēdz pārēsties?
Cilvēki visbiežāk pārēdas, jo svētku galds ir klāts daudz bagātīgāk kā ikdienas ēdienreižu galds.
Svētki ir par došanos ciemos, tieši tāpēc katra namamāte vēlas savus ciemiņus pārsteigt ar daudz un dažādiem ēdieniem.
Dodoties ciemos, visbiežāk mēs paši neko negatavojam un vēlamies nogaršot visu, ko namamāte ir pagatavojusi. Vēl cilvēki mēdz pārēsties, jo pie galda tiek pavadīts ilgāks laiks nekā ikdienā.
Tāpat cilvēki pieturas pie dažādiem uztura mītiem, ka, ejot ciemos, pirms tam nedrīkst ēst visu dienu. Ticēšana šādam apgalvojumam ir kļūda.
Kādi ir biežākie uzskati, ko cilvēki min pirms svētkiem?
Biežākais uzskats ir, ka pirms došanās ciemos visu dienu nevajag neko ēst. Vēl viens uzskats tiek minēts, ka jāēd ātri, lai vairāk varētu apēst. Pastāv arī uzskats, ka nevajag vispār lietot ūdeni, lai vairāk varētu apēst.
Salīdzinoši bieži arī cilvēki pieturas pie kādas diētas vai uztura ar samazinātu kaloriju daudzumu, lai svētkos varētu ēst daudz vairāk.