Vasaras saulgriežu dziesmas - alternatīvas tradicionālajām Jāņu dziesmām

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Anna Jurkovska/Shutterstock.com

Vasaras saulgrieži ir gaidītākie dabas svētki, kad ieskandinām vasaru ar jautrām dejām, skanīgu mūziku un jestrām izpriecām, kas nav iedomājamas bez mūzikas pavadījuma. Lai svētkus baudītu ne tikai tradicionālo Jāņu dziesmu skanējumā, piedāvājam pašmāju dziesmu apkopojumu lustīgam svētku vakaram.

Muzikālajā apkopojumā dominē saulgriežu simbolika. Dabas elementi kā saule, mēness un zvaigznes, tautasdziesmu motīvi, tradicionālo instrumentu skanējums. Mīlestība, kas saulgriežu naktī iegūst īpašu maģiju, un arī latviešu patriotiskais gars.

Simboliskie elementi dziesmās palīdz radīt īpašu atmosfēru, izteikt spilgtas emocijas un norādīt uz vērtīgiem zemtekstiem.

Pērnā gada nogalē pašmāju jauniešu grupa "Carnival Youth" izdeva jaunu ierakstu - albumu "Naivais ku-kū", kur apkopotas Latvijas kino spilgtākās klasikas dziesmas, kas ieguvušas jaunu elpu grupas veidotā aranžijā.

Šajā albumā ir vairākas dziesmas, kas noteikti ieskandinās Līgo vakaru un raisīs spraigu deju soli.

Piemēram, leģendārā komponista Imanta Kalniņa dziesma "Dzeguzes Balss" no kinofilmas "Elpojiet dziļi" ("Četri balti krekli"), tāpat arī no šīs filmas visiem zināmais romantiskais izpildījums "Viņi dejoja vienu vasaru".

Jautrākām noskaņām noderēs "Ceļa dziesmiņa", bet patriotiskai vienotībai ikoniskā latviešu strēlnieku dziesma "Rītprūsija".

"Carnival Youth" dziesma "Vasara bez interneta", kas neietilpst minētajā albumā, ir grupas MT dziesmas "Лето без интернета" latviskotā versija. Skaņdarbs vēsta par vasaras vieglumu un mīlestību. Tas ir arī kā pamudinājums līgotājiem nolikt malā viedierīces un izbaudīt vakaru, ļaujoties patiesām emocijām.

Neiztikt arī bez "Prāta Vētra" populārajiem izpildījumiem. Dziesmas "Ogles" motīvos ir vasarīgā nakts un uguns, kas Līgo vakarā saistītos ar romantiku pie ugunskura liesmas.

Dziesmas piedziedājums: "Kā sapnī vasaras naktī, mēs mulsām dejas taktīs. Kā no kraujas kritām un atkal dejojām līdz rītam."

Pie svētku galda var klausīties arī "Prāta Vētras" 2016. gadā iznākušo albumu "7 soļi svaiga gaisa", kur tiek sasaistīti kopābušanas, mīlestības, dabas un miera elementi. "Ēdenes dārzs", "7 soļi svaiga gaisa", "Laimes satelīts" un citas šī albuma dziesmas radīs ģimenisku svētku sajūtu.

"Tur, kur Dieva Kamanas slīd" dziesma no koncertfilmas "Gads bez kalendāra" ir grupas "Prāta vētra" kopdarbs ar grupu "Tautumeitas". Dziesmā izmantoti tautasdziesmu rindiņu motīvi, spēcīgais sieviešu vokāls un arī dabas motīvi - saule, mēness, jūra, zvaigznes.

Mūziķa Dona un repera Ozola kopdarbs - "Salauzta sirds", kurš 2018. gadā ieguva lielu popularitāti un bija viens no klausītākajiem vasaras hitiem, noteikti svētkus padarīs daudz pozitīvākus un mudinās vienoties jestrās dejās.

Noteikti neizpaliks arī "lipīgā" piedziedājuma daļa, kas vairākkārt tiks dziedāta vakara gaitā - "Ko tu šodien sēj, to tu rīt pļauj, ko tu rīt pļauj, tas tev parīt jau ņem un ieskauj."

Donam ir arī vairāki citi hiti, kuru klausīšanās rada pozitīvu un iedvesmojošu noskaņu. Piemēram, dziesmas "Pa ceļam" un "Signāls" rada vasaras sajūtu.

Īstāko saulgriežu svētku sajūtu noteikti radīs grupas "Tautumeitas" dziesmu izlase.

Īpaši veltīta dziesma Līgo svētkiem ir "Raganu nakts". Dziesmā izmantoti latviešu tautasdziesmu vārdi grupas aranžējumā. Spēcīgo skanējumu veido sieviešu vokāla daudzbalsība un seno tautas instrumentu skanējums.

Jaunākais Bermudu Divstūra hits kopā ar Olgu Rajecku "Vidēji glīts" noteikti jāatskaņo svētku vakarā. Jaunais singls ir pārsteigums grupas klausītājiem, jo kopdarbs ar dziedātāju Olgu Rajecku ir kaut kas vēl nebijis repa duetam. Olgas dziedājums ir kā odziņa dziesmai, kas atgādina tautasdziesmu.

Arī Olgas Rajeckas dziesmas spēs papildināt Līgo vakaru. Pie tām noteikti gribēsies dejot. "Saule riet" dziesma sasaistās ar saules ritējumu, kas ir īpašs Jāņu nakti. 23. jūnijā ir gada garākā diena un 24. jūnijā īsākā nakts, kas nozīmē, ka saule norietēs tikai uz īsu mirkli.

Dziesmu sarakstam noteikti var pievienot arī grupas "Latgaliešu Reps" 2018. gada vasaras hitu "Žārei gaļi". Dziesma ir latgaliešu valodā, bet tā noteikti radīs vēlmi cept gaļu un vienoties jautros piedzīvojumos draugu kompānijā.

Grupas "The Sound Poets" dziesma "Pie vienas uguns" iederēsies vakara izskaņā. Dziesma saistās ar patīkamu divvientulības sajūtu, sildoties pie vienas uguns liesmas.

Nedrīkst aizmirst arī par klasiku. Līdzās jaunajām dziesmām neaizmirstam par vecajām "pērlēm", kas savā laikā ieguva hitu statusu.

Dzintars Čīca 2003. gadā Bērnu Eirovīzijas dziesmu konkursā Dānijā pārstāvēja Latviju ar savu pirmo hitu "Tu esi vasara". Dziesma saistās ar pozitīviem mirkļiem.

Jāņu svētkiem atbilstoša ir arī populārās grupas "Dakota" dziesmu izlase. Piemēram, "Kurtizāņu ugunskurs", kurai var dziedāt līdzi, sildoties pie ugunskura, un arī "Dzeltenie aizkari".

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu