Līdz Jāņiem nav izdevies izveidot Igaunijas jauno valdību, sarunas turpinās

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Igaunijas Ministru prezidente Kaja Kallasa.
Igaunijas Ministru prezidente Kaja Kallasa. Foto: Paula Čurkste/LETA

Lai gan Igaunijas premjerministre un Reformu partijas līdere Kaja Kallasa bija iecerējusi jauno valdošo koalīciju ar sociāldemokrātiem un tēvzemiešiem izveidot līdz Jāņiem, vienošanās par visiem jautājumiem vēl nav panākta, tomēr trīs partijas ir apņēmības pilnas sarunas turpināt.

"Par lielāko daļu būtisko tēmu jau esam atraduši kopīgu valodu. Atlikušas tikai dažas viedokļu atšķirības," trešdien Igaunijas sabiedriskajai televīzijai ETV sacīja sociāldemokrātu līderis Lauri Lēnemetss.

Darbs pie koalīcijas līguma varētu turpināties vēl vairākas dienas, ziņo ETV.

Jau vēstīts, ka Kallasa pirms nedēļas pauda cerību jauno valdību izveidot līdz Jāņiem.

Igaunijas prezidents Alars Kariss jūnija sākumā, izpildot premjeres lūgumu, atcēla no amata visus septiņus Rīgikogu spīkera Jiri Ratasa vadītās Centra partijas izvirzītos ministrus un drīz pēc tam paziņoja par ierosinājumu sākt koalīcijas veidošanas sarunas ar partiju "Tēvzeme" un Sociāldemokrātisko partiju, savukārt Centra partijas valde nolēma izteikt šādu piedāvājumu Konservatīvajai tautas partijai (EKRE) un "Tēvzemei".

Lai iegūtu vairākumu parlamentā, tēvzemiešu atbalsts būtu vajadzīgs gan vienam, gan otram koalīcijas variantam, bet tēvzemiešu izlēma sākt sarunas ar Reformu partiju un sociāldemokrātiem.

Kā ziņots, Kallasa kā iemeslus savam lēmumam pieprasīt līdzšinējās koalīcijas partneres ministru demisiju minēja atšķirīgas vērtības un nespēju sadarboties kopīgu valstij nozīmīgu mērķu sasniegšanā. Izšķirīgs brīdis esot bijis 1.jūnija balsojums Rīgikogu, kad Centra partija kopā ar opozīciju noraidīja likumprojektu par pirmsskolas izglītību, kuru valdība bija vienbalsīgi atbalstījusi. Tomēr par valdības krīzi jau maija vidū liecināja Centra partijas lēmums iesniegt parlamentam likumprojektu, kas paredzēja palielināt bērnu un ģimeņu pabalstus, ko ar saviem parakstiem atbalstīja deputāti no visām trim opozīcijas partijām - EKRE, "Tēvzemes" un sociāldemokrātiem, bet nebija parakstījuši koalīcijas partneres - Reformu partijas - politiķi.

Līdz jaunas valdības izveidei visi Centra partijas izvirzīto ministru portfeļi saskaņā ar pastāvošo valdības locekļu aizvietošanas kārtību sadalīti starp Reformu partijas ministriem.

Igaunijas parlamentā, kurā ir 101 deputāts, liberālajai Reformu partijai ir 34 vietas, Centra partijai - 25 vietas, labēji populistiskajai EKRE - 19 vietas, nacionālkonservatīvajai partijai "Tēvzeme" - 12 vietas, Sociāldemokrātiskajai partijai - 10 vietas, bet viens deputāts ir neatkarīgs.

Kārtējās parlamenta vēlēšanas Igaunijā gaidāmas martā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu