Medijs: E-pasta vēstuļu noplūdes dēļ atklāta informācija par Putina brīvdienu māju

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: AP/Scanpix

Pirms sešiem gadiem Krievijas televīzijas kanāls "Doždj" ziņoja, ka ēku, ko arhitekti dēvē par "Zvejnieka mājiņu", Krievijas ziemeļu Karēlijas reģiona mežos vietējie iedzīvotāji sauc par "Putina daču" jeb brīvdienu māju, vēsta ziņu medijs "The Guardian". 

Lai arī Apvienotās Karalistes valdības analīze liecina, ka Krievijas prezidentam oficiāli ir reģistrēti tikai daži īpašumi, tostarp neliels dzīvoklis Sanktpēterburgā, divas padomju laika 50. gadu automašīnas, piekabe un neliela garāža, kā arī prezidenta alga aptuveni 129 000 eiro gadā, tiek vēstīts, ka tieši šo vietu Vladimirs Putins izvēlējies, lai atpūstos.

Patiesībā tur ir divas mājas. Vienā no tām jumts ir klāts ar zāli un uz tā atradās helikoptera pacelšanās laukums.

Taču citādi komplekss izskatījās samērā pieticīgs - "Zvejnieka namiņš", kas iekšpusē iekārtots ar uzņēmuma "Ikea" stila krēmveida dīvāniem un zaļiem krēsliem. Papildu ēkas zāles jumts esot bijis kā mājiens, lai rietumu spiegi nevarētu redzēt.

Tomēr šobrīd, pateicoties divu būvniecības uzņēmumu e-pasta vēstuļu noplūdei, ko ieguva Organizētās noziedzības un korupcijas apkarošanas ziņošanas projekts un medijs "Meduza",

ir publicēti iespaidīgi attēli par luksusa nekustamā īpašuma kompleksu, kas tiek veidots kā "Zvejnieka namiņš".

Stāvu plāni, rasējumi un interjera dizaina shēmas atklāj, ka 2021. gadā tika uzsākta blakus esošās dārza mājas ar sešām guļamistabām būvniecība un ka tā visā ir izklāta ar pusdārgakmeņiem, piemēram, lazurītu - tumši zilu dārgakmeni, kas, kā tiek uzskatīts, piešķir dziednieciskas īpašības, un labradorītu - mirdzošu kristālu, kas, kā daži uzsvēruši, mazina trauksmi un stresu.

Saskaņā ar nopludinātajos e-pasta ziņojumos ietvertajiem dokumentiem projektu ir vadījusi augstas klases Krievijas interjera dizaina aģentūra "FullHouseDesign". Uzņēmuma īpašniece neuzskata, ka marmora grīdas ir kas ekstravagants.

"Ja paskatās mūsu tīmekļa vietnē, ir daudz projektu, kuros mēs izmantojam marmora grīdas, kā to darītu jebkura cita cienījama arhitektu aģentūra," viņa teica. Sieviete atteicās komentēt būvniecības izmaksas.

Uz apkārtējām zemēm atrodas vēl viena jauna ēka, kas Krievijas zemesgrāmatā 2018. gadā aprakstīta kā "šķūnis". Saskaņā ar e-pastu noplūdi patiesībā tā ir moderna divstāvu ēka ar, šķiet, plašām izklaidei paredzētām telpām ar atvērta plānojuma ēdamzonu vairāk nekā 200 kvadrātmetru platībā.

Stikla starpsiena atdala grandiozo ēdamzāli no virtuves, kas aprīkota ar griliem, tandūra krāsni, japāņu stila tepan grilu un kūpinātavu.

Ēkas otrajā stāvā atrodas privāta alus darītava, kas aprīkota ar 345 000 eiro vērtu austriešu alus brūvēšanas aprīkojumu, kura dienā var saražot 47 litrus alus. Mājā atrodas arī tējas istaba ar skatu uz Ladogas ezeru.

Pagājušajā gadā tika uzsākta arī atsevišķas divstāvu ēkas būvniecība, kurā atrodas papildu virtuves telpas un zivju, gaļas un dārzeņu noliktavas. Tajā ir četras pieticīgas guļamistabas ar saliekamām gultām, kuras varētu izmantot darbinieku izmitināšanai. Saskaņā ar zemes dokumentiem netālu atrodas arī lopkopības saimniecība, kurā audzē vēršus, lai ražotu Kobes liellopu gaļu, pastāstīja vietējais avots.

Teritorijā ir divi nelieli peldbaseini, bet tos, kuri peldēšanās ieradumu ziņā ir mazliet drosmīgāki, ceļš ved uz dabisku ūdenskritumu Lādogas ezerā, kur ir mājīga lapene, zem kuras var patverties no saules.

Kādreiz ūdenskritums bija populārs tūristu apskates objekts, bet šodien tas ir stingri slēgts apmeklētājiem. Vienā dokumentā vispārējie būvniecības darbi novērtēti 3,2 miljonu eiro apmērā.

Putins noliedz, ka viņš ir patiesais kompleksa īpašnieks. Ir zināms, ka apsargi pārdod ezerā sazvejotās foreles vietējiem iedzīvotājiem, kad priekšnieks ir prombūtnē, bet, kad viņiem jautāja, kas ir kompleksa īpašnieks un priekšnieks, viņi nesniedza nekādus komentārus. Dokumenti neliecina par tiešu saistību ar prezidentu.

Taču jau gandrīz divas desmitgades Putins saskaras ar apsūdzībām par to, ka viņš slepeni uzkrājis milzīgas bagātības un greznus īpašumus, izmantojot starpniekus, ko veicināja virkne noplūdušas informācijas, piemēram, Pandoras dokumenti, par viņam tuvāko cilvēku īpašumiem.

"Vietējie iedzīvotāji tur kalpo kā apsargi tikai tad, kad teritorija ir tukša," teica viens no vietējiem zvejniekiem.

"Kad viesojas augsta līmeņa viesi, vietējos parasti nomaina Federālais aizsardzības dienests," sacīja zvejnieks. 

Pati Zvejnieku mājiņa ir reģistrēta uz uzņēmumu "Prime", kas pieder bezpeļņas sabiedrībai "Support of Entrepreneurial Initiatives", kuru dibinājis Jurijs Kovaļčuks un viņa dēls Boriss.

Kovaļčuks vecākais, uz kuru attiecas Rietumu sankcijas, ir tuvs Putina sabiedrotais un lielākais akcionārs bankā "Rossiya", ko dēvē par "Putina banku", jo tā ir pazīstama kā Kremļa banka, kas pilda Kremļa pasūtījumus. "Bank Rossiya" ir pakļauta ASV, Eiropas Savienības (ES) un Apvienotās Karalistes sankcijām.

Apkārtējās zemes pieder uzņēmumiem, kas saistīti ar Kovaļčuku un otru vīrieti uzņēmēju, uz kuru kopš 2016. gada piemērotas ASV sankcijas.

Medijs vēsta, ka, iespējams, Kovaļčukam un otram vīrietim piederošo uzņēmumu pārstāvji izmanto arī kopīgu e-pasta domēna vārdu "LLCInvest.ru", ko mitina tīmekļa pakalpojumu sniedzējs, kam ir ciešas saites ar "Bank Rossiya".

Faktisko kompleksa būvniecību vadīja bezpeļņas organizācijas "Revival of Marine Traditions" darbinieki, kurā vismaz viena saistīta persona, šķiet, arī izmanto domēna vārdu "LLCInvest.ru".

Šonedēļ tika atklāts, ka "LLCInvest" e-pasta adrese ir saistīta ar daudziem citiem luksusa īpašumiem, jahtām un vīna dārziem, kas, kā ziņots, ir nodoti Putina rīcībā.

Neviens no saistīto uzņēmumu un bezpeļņas organizāciju īpašniekiem vai dibinātājiem nav atbildējis uz lūgumu sniegt komentārus. Nav skaidrs, kāds ir kopīgā e-pasta pakalpojuma mērķis vai acīmredzamās sadarbības motivācija personāla un loģistikas jautājumos.

Kremļa preses pārstāvis teica: "Krievijas Federācijas prezidents nekādā veidā nav saistīts ar jūsu minētajiem objektiem un organizācijām."

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu