Berlīnes un Madrides mēri runājuši ar viltvārdi, kurš izlicies par Kijivas mēru

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Kijivas mērs Vitālijs Kļičko.
Kijivas mērs Vitālijs Kļičko. Foto: Sharomka/Shutterstock

"Zoom" platformā viltvārdis, kurš uzdevies par Kijivas mēru Vitāliju Kličko, piektdien, 24. jūnijā, sarunājies ar Berlīnes un Madrides mēriem.

Vācijas drošības dienesta amatpersonas sākušas izmeklēt šo gadījumu. Policija uzskata, ka viltus zvans bijis politiski motivēts un tajā izmantota "deep fake" tehnoloģija.

Saruna ar Berlīnes mēru Francisku Gifeju pārtrūka vai tika pārtraukta aptuveni pēc 15 minūtēm.

Gifejas preses pārstāve sacīja, ka pirmajās 15 minūtēs Gifejai nekādas aizdomas nav radušās, bet, kad sarunas biedrs vēlējies runāt par ukraiņiem, kas "cenšas saņemt sociālos pabalstus Berlīnē", viņai radušās šaubas.

Bažas vēl vairāk pastiprinājis sarunas biedra lūgums atbalstīt Kijivu LGBTQ pasākuma rīkošanā, kas Gifejai šķitis neparasts lūgums kara laikā. Pēc tam saruna pārtrūkusi.

Līdzīgu viltus zvanu saņēmis arī Madrides mērs Hosē Luiss Martiness-Almeida. Madrides mēra birojs ziņoja, ka mērs pats pārtraucis sarunu.

Kličko un Ukrainas vēstnieks Vācijā Andrijs Melniks apstiprināja, ka zvanītājs nav bijis Kijivas mērs.

Kličko vietnē "Telegram" norādīja, ka ienaidnieks "turpina karot visās frontēs, tai skaitā izplatot dezinformāciju un kompromitējot Ukrainas politiķus". Viņš atklāja, ka vairāku Eiropas galvaspilsētu mēri saņēmuši no viltus e-pasta adreses aicinājumu uz sarunu "Zoom" platformā.

"Tā kā mūsu draugi reaģē ātri un atbalsta mūs, Berlīnes un Madrides mēri piekrita sarunai. Ar "deep fake" tehnoloģijas palīdzību viltvārdis sarunājās ar viņiem, izliekoties par Kličko," norādīts Kijivas mēra paziņojumā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu