Kremļa kritiķis: Lukašenko neuzdrošināsies iesaistīties karā pret Ukrainu divu iemeslu dēļ

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Vladimirs Putins un Aleksandrs Lukašenko.
Vladimirs Putins un Aleksandrs Lukašenko. Foto: Reuters/ScanPix

Vakardienas Krievijas un Baltkrievijas diktatoru tikšanās Sanktpēterburgā ir pēdējais Vladimira Putina mēģinājums iesaistīt Aleksandru Lukašenko karā pret Ukrainu, intervijā ukraiņu televīzijas kanālam "TV 24" pauda bijušais Krievijas Federācijas Valsts domes deputāts un atvaļinātais Krievijas Federālā drošības dienesta (FSB) pulkvedis Genādijs Gudkovs.

"Ja man jautā, cik liela ir varbūtība, ka Lukašenko varētu sākt tiešu karu, es domāju, ka tā ir maza. Es to neizslēdzu, bet domāju, ka tas ir ļoti maz ticams," sacīja Gudkovs.

Kremļa kritiķis norādīja divus iemeslus, kas šādu rīcību padara "vēl mazāk ticamu".

Pirmais, pēc viņa teiktā, ir saistīts ar neseno Kazahstānas prezidenta Kasima Žomarta Tokajeva demaršu, kurš norādīja uz Putina zaudējumiem.

"Tokajevam pašam ir daudz problēmu, tomēr viņš diezgan skarbi izteicās par Putinu... Es domāju, ka Lukašenko nav idiots, kurš nesaprot Tokajeva teikto. Maz ticams, ka viņam izdosies izveidot ilgtermiņa attiecības ar Putinu," norādīja Gudkovs.

Otrais aspekts saistīts ar to, ka Lukašenko režīms Baltkrievijā balstās tikai uz drošības spēkiem. Ja viņi tiks atstāti kā "lielgabalu gaļa", nebūs neviena, kas varētu noturēt varu.

Gudkovs arī piebilda, ka Baltkrievijas drošības spēki varētu sadusmoties un vājināt Lukašenko režīmu, padarot to par upuri "lieliem plēsējiem". Pirmais no tiem varētu būt Putins.

"Man šķiet, ka Lukašenko manevrēs līdz galam, mainīs pozīcijas, liekuļos un maldinās," saka Gudkovs.

Sestdien, 25. jūnijā, Lukašenko tikšanās laikā ar Putinu diskutēja par Lietuvas veikto tranzīta ierobežošanu uz Kaļiņingradas apgabalu. Gudkovs intervijā pauda, ka varētu notikt provokācijas pret Lietuvu, jo Putins "vēlas atriebties par pazemojumu". 

Neoficiāla informācija liecina, ka Putins pēc tikšanās ar Lukašenko negaidīti vēlā vakarā ieradās Kremlī.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu