Medijs: Putins piekritis piedalīties G20 samitā, kurā uzstāsies arī Zelenskis

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Vladimirs Putins.
Vladimirs Putins. Foto: EPA/Scanpix

Krievijas prezidents un kara noziedznieks Vladimirs Putins ir pieņēmis ielūgumu uz G20 samitu, kas rudenī notiks Indonēzijā, ziņo Krievijas ziņu aģentūra TASS, atsaucoties uz Krievijas prezidenta palīga Jurija Ušakova paziņojumu.

Pēc Ušakova teiktā, nav skaidrs, vai Putins samitā piedalīsies klātienē vai ar video saziņas starpniecību.

"Es nezinu. Pagaidām viņi aicina piedalīties klātienē, bet vēl ir daudz laika," sacīja Ušakovs, paužot cerību, ka "pandēmija ļaus šo svarīgo forumu rīkot klātienes formātā".

G20 samits notiks 15.-16. novembrī Bali.

Uz pasākumu tika uzaicināts Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis, kurš jau pieņēmis ielūgumu.

"Es uzskatu, ka šajā samitā būs tikai draudzīgas valstis, partnervalstis un nebūs okupantu. Es lūdzu visus indonēziešus lūgties par mieru Ukrainā, par Ukrainas tautu un par to, lai pasaulei pietiktu prāta, lai glābtu cilvēci no draudiem," pēc ielūguma saņemšanas sacīja Zelenskis.

25. aprīlī ziņu aģentūra "Bloomberg" vēstīja, ka Indonēzija vēlas "saglabāt neitralitāti" un atteicās uzaicināt Ukrainu kā viesi uz samitu, kurā piedalīsies Krievija. Rietumvalstis, īpaši ASV, uzstāja, lai Zelenskis tiktu uzaicināts "vismaz uz daļu no sanāksmes".

Indonēzijai, kas šogad rīko samitu, Zelenska ielūgums varētu būt "neticams loģistikas un diplomātijas murgs", ja Putins izlems samitu apmeklēt personīgi, norāda aģentūra. Vienlaikus vairāki valstu līderi, tostarp ASV prezidents Džo Baidens, saskaņā ar "Bloomberg" avotiem, negrasās sēsties pie viena galda ar Putinu.

Krievija tika izslēgta no G8 pēc 2014. gada Krimas aneksijas. Šī gada martā Baidens sacīja, ka Krievijas iebrukuma Ukrainā dēļ Krievija būtu jāizslēdz arī no G20. Tomēr Krievijas izslēgšana no G20 ir sarežģītāka procedūra nekā tās izslēgšana no G8, jo ir nepieciešama vienprātība, un tādas valstis kā Ķīna, visticamāk, nepiekritīs, norādīja "Bloomberg".

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu