Mirušās piecgadīgās Evitas mamma par liktenīgās dienas notikumiem

Pazudušās Evitas meklēšana Siguldā Foto: Jānis Škapars/TVNET
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

26. jūnijā Siguldā, Peldu ielā, ap plkst. 14 pazuda piecgadīgā Evita, kura 28. jūnijā no Gaujas tika izcelta bez dzīvības pazīmēm. Meitenes nāve ģimenei ir ārkārtīgi smags notikums. Inga ir mamma diviem 16 un 13 gadus veciem bērniem, septiņus gadus vecajam Ričardam, piecgadīgajai Evitai un divus gadus vecajai Melisai. Sarunā ar "Apollo.lv" Evitas mamma norāda, ka meitene bija draudzīga, runīga un jauka. Mamma meiteni raksturo kā drosmīgu, jo savā vecumā viņa spēja izdarīt daudz. 

Meitene bijusi mammas redzeslokā

Inga stāsta, ka 26. jūnija rītā kopā ar ģimeni pabrokastoja un nolēma doties uz peldvietu, jo bija karsta diena. Ģimene izvēlējās doties uz Siguldas pludmali pie Gaujas. "Mēs izdomājām, ka dosimies uz Gauju. Izgājām no mājām, devāmies gar Jāņa tirgu, slimnīcu un bērnudārzu. Aizgājām un sameklējām vietu, kur palikt.

Foto: Piecgadīgā Evita

Mēs staigājām gar krastu. Es ar meitu fotografējos. Arī visi kopā fotografējāmies. Mazākā meita bija pārāk slapja, tāpēc pagājām tālāk no ūdens. Pēcāk meita atnesa bumbu. Pēc apmēram piecām minūtēm atskrēja brālis un pateica, ka meita ir pazudusi," vēsta Inga.

Sievietes dēls vaicājis, kur pazudusi māsa, taču Ingai uz šo jautājumu atbildes nebija. "Es redzēju Ričardu, vienā brīdī arī māsa bija blakus. Skatos, ka māsas vairs nav.

Teicu meitas tēvam, lai skrien uz māju. Es sākotnēji pati bez palīdzības gar krastu centos viņu atrast.

Bez palīdzības. Es cerēju, ka viņa aizskries mājās. Sazvanījām arī kaimiņus, lai paliek, ja redz meitu. Kaimiņi teica, ka meiteni nav redzējuši," saka sieviete. Meitenes mamma saka, ka gan Ričards, gan Evita visu laiku bijuši acu priekšā.

Pazudusī piecgadīgā Evita
Pazudusī piecgadīgā Evita Foto: Valsts policija

Neviens neesot neko redzējis

Sieviete saka, ka rīkojusies nekavējoties, apstaigājot un izmeklējot pludmali, pārbaudot ģērbtuves, dodoties uz mājām.

Inga sazvanīja arī kādu autovadītāju ar mērķi izbraukt caur Siguldu un meklēt mazo Evitu. Vaicājot par dronu, kas, iespējams, varēja fiksēt kādus būtiskus notikumus meitenes pazušanā, sieviete saka, ka nav dronu redzējusi.

"Kad man pietrūka spēku meklēt, es devos pie pludmales glābējiem. Tur sieviete sēdēja ārā. Viņai vajadzēja pamanīt, jo mēs viņai bijām principā pretī. Es visu laiku uz viņu skatījos un redzēju, ka viņa tur ir," sašutusi Inga.

Meitenes mamma norāda, ka todien pludmale bijusi pilna ar cilvēkiem. "Peldējās daudzi mazi bērni. Arī pieaugušie cilvēki bija ūdenī. Tad, kad Evita pazuda,  pazuda arī tie cilvēki, kas atradās mums blakus. Tie bija sveši cilvēki," norāda Inga.

Evitas māte gan uzsver, ka meitene bijusi kopā ar citiem bērniem, taču kādā brīdī tie bērni no ūdens devās ārā un Evita bija pazudusi. Vaicājot par to, vai šo bērnu vecāki pēcāk aprunājās ar Evitas vecākiem, Inga saka, ka vecāki konkrēti neko nav redzējuši.

Inga turpina: "Tajā vakarā, kad meklējām Evitu, visi teica, ka dzirdējuši, ka meitiņa pazuda un bija blakus mammai. Kur viņa pazuda? To nezina neviens."

Vieta Siguldā, Peldu ielā 2, kur aicināti pulcēties brīvprātīgie.
Vieta Siguldā, Peldu ielā 2, kur aicināti pulcēties brīvprātīgie. Foto: Google Maps

Varbūtības, ko pieļauj ģimene

Sākotnēji sieviete aizsūtīja vīru uz mājām meklēt meitu. Paralēli tam viņa pati meklējusi meitu. Inga arī sazvanījusi policiju un biedrību "Cerību spārni", lai palīdz atrast Evitu. Ģimene dzīvo blakus biedrībai, tāpēc lūdza iesaistīties. 

"Mēs gājām no Gaujas līdz pilsdrupām. Tad no pilsdrupām staigājām pa centru. Tad man vajadzēja būt atpakaļ pie Gaujas. Bija cerība, ka atradīsies. Es staigāju visur cerībā, ka izdosies atrast. Ļoti izbridām. Man palīdzēja vecākais dēls.

Foto: Evitas meklēšana

Evitas mamma norāda, ka ir divas galvenās versijas, kas varētu būt noticis. Pirmkārt, Evita, iespējams, devās līdzi citiem bērniem peldēties un nav varējusi tikt ārā no ūdens. Otrkārt, meitene varēja aizklīst.

Par pirmo versiju meitenes māte saka: "Viņai ļoti patika bērni. Bija viena meitene ar piepūšamo riņķi. Iespējams, viņai aizgājusi līdzi peldēt."

Māte saka - meitene vienmēr mammai bijusi acuraugs, jo allaž apvaicājās, vai drīkst, piemēram, iziet paspēlēties pagalmā. Inga raudot turpina: "Pirmo reizi noticis tā, ka viņa kaut kur aizgājusi un pazudusi."

Arī peldēt meitene nemācēja, bet mamma pieļauj, ka kāds bērns vēlējās spēlēties ar Evitu un aicināja līdzi ūdenī. Inga gan norāda, ka bērnu vecāki pēcāk neko nav manījuši un Evitas vecākiem nekādu būtisku informāciju nav snieguši.

Sarunas noslēgumā sieviete saka: "Visu laiku mājā meklēju piekto stūri. Man ir cerība, ka kaut kur viņa ir… Ir ļoti smagi. Bet ir cerība," saka Evitas mamma.

Valsts policija sākusi kriminālprocesu par noziedzīgiem nodarījumiem pret personas veselību

Šobrīd par notikušo Valsts policijā sākts arī kriminālprocess pēc Krimināllikuma 13. nodaļas - noziedzīgi nodarījumi pret personas veselību, kurā attiecīgi arī tiks skaidroti visi notikušā apstākļi.

Meitenes meklēšanā iesaistījās Valsts policija, Pašvaldības policija, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests, brīvprātīgie un helikopters.

No Gaujas mirusi izcelta svētdien pazudusī piecgadīgā Evita

Pēc gandrīz trīs dienu nepārtrauktiem meklējumiem otrdien, 28. jūnijā, ap pulksten 12.30 starp Gaujas ciematu un Siguldu kopīgā Valsts policijas, pašvaldības policijas, Zemessardzes un brīvprātīgo patruļa Gaujā atrada svētdien pazudušo piecgadīgo meiteni bez dzīvības pazīmēm.

Precīzs nāves cēlonis tiks noskaidrots ekspertīzē. Par notikušo sākts kriminālprocess pēc Krimināllikuma 13. nodaļas - noziedzīgi nodarījumi pret personas veselību, kurā attiecīgi arī tiks skaidroti visi notikušā apstākļi. Policija turpina izmeklēšanu.

Šo dienu laikā meitenes meklēšanā un meklēšanas koordinācijā tika iesaistīti plaši spēki no Valsts policijas Siguldas iecirkņa un citām Rīgas reģiona pārvaldes struktūrvienībām, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests, Siguldas pašvaldība, Zemessardze un Nacionālie bruņotie spēki, Valsts robežsardze, organizācijas bezvēsts pazudušo cilvēku meklēšanai "Bezvēsts.lv" un "Helper Latvija", Inčukalna brīvprātīgo ugunsdzēsēju biedrība, LMT pārstāvji un Dabas aizsardzības pārvalde.

Ārkārtīgi lielu atbalstu meitenes meklēšanā sniedza vairāk nekā 200 brīvprātīgie, kuri palīdzēja gan ar cilvēkresursiem, gan laivām un citu tehniku.

Meklēšana notika Gaujas upes teritorijā - vairākkārt pārbaudīta gan sauszemes teritorija, gan upe. Vietās, kur nebija iespējams piekļūt kājām vai ar laivu, tika izmantoti droni un Valsts robežsardzes helikopters.

Valsts policija izsaka pateicību ikvienam kolēģim no dienestiem un brīvprātīgajam, kuri pašaizliedzīgi devās meklēšanas pasākumos.

"Apollo.lv" izsaka visdziļāko līdzjūtību ģimenei un piederīgajiem.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu