"Man vajag, lai tu man nedaudz palīdzētu." Zināms, par ko Putins un Makrons runāja četras dienas pirms iebrukuma Ukrainā

Foto: Frederic Legrand - COMEO/shutterstock.com
Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Francijas prezidents Emanuels Makrons vairākkārt ir diskutējis ar kara noziedznieku Vladimiru Putinu pirms un pēc Krievijas karaspēka iebrukuma Ukrainā. Viena no abu prezidentu telefonsarunām bijusi 20. februāra rītā - vien četras dienas pirms kara sākuma. Žurnālisti uzzināja, par ko runājuši prezidenti, un publicējuši sarunas atšifrējumu, vēsta portāls "Meduza".

Sarunas transkripcija:

Makrons: Kopš mūsu pēdējās sarunas spriedze palielinās. Tu zini manu apņemšanos turpināt šo sarunu. Sākumā es gribētu uzzināt tavu vīziju par situāciju, un vēlāk paskaidro man skaidri un gaiši, ko mēs abi darām un kādi ir tavi plāni. Es gribu saprast, vai vēl ir kādas īstenojamas darbības un ko es varu tev piedāvāt.

Putins: Ko es vēl varu pateikt? Tu pats redzi, kas notiek. Jūs ar kancleru (Olafs) Šolcu pateicāt, ka (Volodimirs) Zelenskis bija gatavs ziņot, ka ir izstrādājis likumprojektu Minskas vienošanās implementācijai. Taču faktiski mūsu dārgais kolēģis Zelenskis neko nedara. Viņš melo. Es nezinu, vai esi dzirdējis viņa vakardienas ziņojumu par to, ka Ukrainai nepieciešama pieeja kodolieročiem.

Turklāt es dzirdēju arī tavus komentārus preses konferencē, kas notika 8. februārī Kijivā. Tu teici, ka Minskas vienošanās ir jāpārskata vēlreiz, citēju: "Lai tā būtu piemērojama."

Makrons: Vladimir, pirmkārt, es nekad neesmu teicis, ka Minskas vienošanās ir jāpārskata. Es to neteicu ne Berlīnē, ne Kijivā, ne Parīzē. Es teicu, ka tai jābūt piemērojamai un tā jāievēro. Man ir pavisam cits priekšstats par pēdējo dienu notikumiem.

Putins: Paklausies, Emanuel, es nesaprotu, kur ir problēma ar separātistiem? Jebkurā gadījumā viņi izdarīja visu nepieciešamo, pēc mūsu domām, lai sāktu konstruktīvu dialogu ar Ukrainas valdību.

Makrons: Sakarā ar to, ko teicāt, Vladimir, ir vairākas būtiskas piezīmes. Pirmkārt, Minskas vienošanās ir dialogs ar jums, to tu saki absolūti pareizi. Šajā kontekstā netika gaidīts, ka pārrunu cēlonis būs dokuments, ko iesnieguši separātisti.

Tad, lūk, kad tavs sarunu biedrs cenšas piespiest ukraiņus sākt runāt par separātisku "maršruta karti", viņš izrāda necieņu pret Minskas vienošanos. Separātisti nav tie, kas piedāvās ieviest risinājumus (pārmaiņas) Ukrainas likumos.

Putins: Protams, man ir ļoti atšķirīgs priekšstats par situācijas attīstību. Iepriekšējās sarunas laikā es tev atgādināju un pat nolasīju 9., 11., un 12. Minskas vienošanās punktu.

Makrons: Man tie ir acu priekšā! Tur ir skaidri rakstīts, ka Ukrainas priekšlikumiem ir jābūt saskaņotiem ar pārstāvjiem no Doneckas un Luhanskas apgabaliem Trīspusējās kontaktgrupas ietvaros.

Tas ir tieši tas, ko mēs piedāvājam darīt. Es nezinu, kur tavs jurists ir apguvis tiesību zinātni. Es skatos uz šiem tekstiem un cenšos tos lietot. Un es nezinu, kurš jokdaris tev varēja pateikt, ka suverēnā valstī likumus raksta separātiski grupējumi, nevis demokrātiski ievēlēti varas pārstāvji.

Putins (aizskartā tonī): Tā nav demokrātiski ievēlēta valdība. Viņi tikuši pie varas pārrunu rezultātā, tur cilvēki "mira dzīvi", tā bija asinspirts, un Zelenskis - viens no tiem, kas ir atbildīgs par to.

Klausies uzmanīgi, dialogs ir nepieciešams, lai tiktu ņemtas vērā otras puses intereses. Piedāvājumi ir. Separātisti, vai kā tu viņus sauc, ir piedāvājuši tos ukraiņiem, bet nav saņēmuši atbildi no viņiem. Kur šajā gadījumā ir dialogs?

Makrons: Tas ir tādēļ, kā es teicu tev teicu - mūs neinteresē separātistu piedāvājumi. Mēs lūdzam, lai viņi atbildētu ukraiņu piedāvājumiem - visam ir jābūt paveiktam šādā veidā, jo tas ir likums! Tas, ko tu tikko teici, rada šaubas par to, cik liela ir tava gatavība pieturēties pie Minskas vienošanās, ja, tavuprāt, tev nākas sadarboties ar neleģitīmu teroristu valdību.

Putins (joprojām aizvainoti): Klausies mani uzmanīgi. Tu mani dzirdi? Es atkārtoju vēlreiz. Separātisti, kā tu viņus sauc, reaģēja uz ukraiņu valdības piedāvājumiem. Viņi atbildēja, taču šī valdība nesekoja viņu piemēram.

Makrons: Labi. Pamatojoties uz viņu atbildes Ukrainai, es piedāvāju tev, lai mēs pieprasītu tikšanos ar visām iesaistītajām pusēm, lai turpinātu virzīties uz priekšu. Jau rīt var palūgt, lai šis darbs tiktu izdarīts, un pieprasīt šīm pusēm atteikties no "tukšo krēslu" politikas.

Pēdējās dienās separātisti neizrādīja vēlmi iesaistīties diskusijā. Es nekavējoties pieprasīšu to Zelenskim. Sarunājām? Ja jā, tad jau rīt es pieprasīšu organizēt šo tikšanos.

Putins: Sarunājam, ka, tiklīdz beigsim sarunu, es iepazīšos ar šiem piedāvājumiem. Bet no sākuma vajadzēja izdarīt lielāku spiedienu uz ukraiņiem, tikai neviens nevēlējās to darīt.

Makrons: Nē, es daru visu iespējamo, lai ievirzītu viņus, tu to labi zini.

Putins: Zinu, bet diemžēl - neefektīvi.

Makrons: Man vajag, lai tu man nedaudz palīdzētu. Situācija uz konflikta robežām Donbasā ir ļoti saspringta. Es vakar zvanīju Zelenskim un mierināju viņu. Es atkal viņam teikšu, ka ir jānomierinās: jānomierina cilvēki sociālajos tīklos, jānomierina Ukrainas armija. Bet tas, ko es vēl redzu, - tu arī vari dot pavēli ievērot mieru savai armijai, kura jau ir ieņēmusi pozīcijas. Vakar bija vairākas apšaudes. Ko tu teiksi - kā attīstīties (krievu) armijas apmācības?

Putins: Apmācības notiek pēc plāna.

Makrons: Šovakar tās noslēgsies, ja?

Putins: Jā, iespējams, šodien, bet mēs atstāsim armiju uz robežas, kamēr situācija Donbasā netiks atrisināta. Lēmums tiks pieņemts pēc sarunas ar Aizsardzības un Ārlietu ministriju.

Makrons: Labi. Vladimir, es teikšu tev ļoti atklāti, mans primārais uzdevums ir panākt, lai pārrunas atgriežas pareizās sliedēs, un samazināt spriedzi. Un man ir svarīgi - es tev tiešām lūdzu, lai mēs kontrolētu situāciju. Tagad tas ir svarīgākais. Es paļaujos uz tevi. Nepadodies provokācijām, lai kādas tās bijušas pēdējās stundās un dienās.

Es gribu izteikt divus konkrētus piedāvājumus. Pirmais - tuvākajās dienās Ženēvā organizēt tikšanos ar tevi un (Džo) Baidenu. Es runāju ar viņu piektdienas vakarā un pajautāju, vai varu tev šo piedāvāt.

Viņš lika tev nodot, ka ir gatavs tam. Prezidents Baidens arī apdomāja nepieciešamos paņēmienus, lai deeskalētu situāciju, tai pašā laikā ievērojot tavas prasības un korekti attiecoties pret NATO un Ukrainas jautājumu. Nosauc datumu, kurš tev derētu.

Putins: Liels paldies, Emanuel. Man vienmēr ir liels prieks un pagodinājums sarunāties ar taviem Eiropas kolēģiem, kā arī ar Amerikas Savienotajām Valstīm. Un man vienmēr ir ļoti patīkami sarunāties ar tevi, jo mums ir uzticīgas attiecības. Sākumā vajadzētu kārtīgi sagatavot šo tikšanos. Tikai pēc sagatavošanās mēs varētu sākt sarunu. Citādi, ja mēs ieradīsimies šādi - runājot par visu un neko -, mūs nosodīs.

Makrons: Vai šodien var teikt, beidzot mūsu sarunu, ka esam par to vienojušies? Es gribētu saņemt no tevis skaidru atbildi. Es saprotu tavu nevēlēšanos nosaukt datumu, bet vai tu esi gatavs skriet uz priekšu un teikt - es gribu īstenot divpusēju sarunu ar amerikāņiem un pēcāk ar eiropiešiem - vai ne?"

Putins: Tas ir piedāvājums, kurš ir pelnījis uzmanību. Ja tu gribi, lai mēs to labi noformulētu, tad es piedāvāju sazvanīties mūsu padotajiem, lai sarunātu [..] Bet kopumā esmu gatavs.

Makrons: Ļoti labi, tad tu apstiprināji, ka piekrīti. Es piedāvāju mūsu darbiniekiem sagatavot kopīgu ziņojumu, līdzīgu preses relīzei, kur būtu secinājumi no mūsu sarunas.

Putins: Godīgi sakot, es taisījos spēlēt hokeju. Runāju ar tevi no sporta zāles pirms treniņa. Bet sākumā piezvanīšu padotajiem.

Makrons: Jebkurā gadījumā paldies tev, Vladimir. Esam uz sakariem. Kā kaut kas kļūs zināms - piezvani man.

Putins (franču valodā): Paldies jums, prezidenta kungs!

Aizvadītas arī citas telefonsarunas starp valstu prezidentiem

28. februārī Emanuels Makrons atkārtojis starptautiskos aicinājumus Maskavai pārtraukt uzbrukumus Ukrainai un uzsvēris nepieciešamību pēc tūlītēja pamiera.

Makrons sacījis Putinam, ka ir jāizbeidz visi uzbrukumi civiliedzīvotājiem un viņu dzīvesvietām, ir jāaizsargā civilā infrastruktūra.

Uz lūgumu izbeigt karadarbību Putins atbildējis, ka tas ir "iespējams vienīgi tad, ja tiek ņemtas vērā Krievijas leģitīmās drošības intereses, ieskaitot Krievijas suverenitātes atzīšanu pār Krimu, Ukrainas valsts demilitarizācijas un denacifikācijas mērķu īstenošanu un tās neitralitātes statusa nodrošināšanu".

Francijas paziņojumā norādīja, ka Makrons arī lūdzis Putinam saglabāt komunikāciju tuvāko dienu laikā. Putins tam piekritis.

Arī 12. martā Vācijas kanclers Olafs Šolcs un Emanuels Makrons sazvanījās ar Putinu, lai vēlreiz pieprasītu pamieru Ukrainā, taču Putins neizrādīja gatavību pārtraukt karu.

Telefonsaruna starp Krievijas prezidentu, Francijas prezidentu un Vācijas kancleru bijusi arī 28. maijā. Sarunā abi Rietumu līderi lūguši Putinu atcelt Odesas ostas blokādi un sākt "nopietnas tiešas sarunas" ar Ukrainas prezidentu Volodimiru Zelenski. Šajā sarunā Putins paudis gatavību "palīdzēt meklēt iespējas netraucēti eksportēt labību, arī Ukrainas labību no Melnās jūras ostām".

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu