Saistībā ar kriminālprocesu par Covid-19 testu iepirkumu skolām demisionējusi Igaunijas izglītības ministre

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Igaunijas izglītības un zinātnes ministre Līna Kersna.
Igaunijas izglītības un zinātnes ministre Līna Kersna. Foto: Eero Vabamägi

Par demisiju ceturtdien, 30. jūnijā, paziņoja Igaunijas izglītības un zinātnes ministre Līna Kersna. Ģenerālprokuratūra sākusi izmeklēšanu saistībā ar apstākļiem, kādos Izglītības un zinātnes ministrija pērn oktobrī parakstīja līgumu par ātro Covid-19 testu iegādi skolām.

Reformu partijas politiķe Kersna Igaunijas sabiedriskajai raidorganizācijai ERR pirms tam sacīja, ka demisijas rakstu premjerministrei Kajai Kallasai iesniegs, tiklīdz valdības vadītāja būs atgriezusies no NATO samita Madridē.

Kersna atzina, ka ir skumji, ka viņas gaitas ministres amatā beidzas ar demisiju, tomēr uzsvēra, ka ministrijas rīcība, iepērkot Covid-19 testus bijusi pareiza, jo tobrīd saslimšana ar koronavīrusu pieauga un ātri bija nepieciešams atrast uzticamus testus, kurus pat pirmklasnieki varētu veikt paši. Prasībām atbildis tikai viens tobrīd pieejams testa veids, tādēļ arī tas izraudzīts konkursā, kura atbilstību apliecinājusi arī Finanšu ministrijas izmeklēšana.

Prokurore Laura Aiaotsa paskaidroja, ka prokuratūra saņēmusi ziņojumu, kurā paustas aizdomas par trim noziedzīga nodarījuma epizodēm: divu līgumu noslēgšana un viena iepirkuma līguma grozīšana. Kriminālprocess ceturtdien sākts par pērn oktobrī noslēgtu līgumu.

Kriminālprocess sākts atbilstoši Sodu kodeksa pantiem par publiskā iepirkuma prasību pārkāpumiem un pilnvaru ļaunprātīgu izmantošanu. Prokurore norādīja, ka pašlaik kriminālprocesā nevienam nav noteikts aizdomās turētā statuss.

Viņa norādīja, ka kriminālprocesa ierosināšana ir vienīgais veids, kā izmeklēt, vai publiskā iepirkuma procesā un līguma slēgšanā viss noticis caurskatāmi un atbilstoši likumam.

Izmeklēšanu ģenerālprokuratūras vadībā veic Drošības policija.

16. jūnijā Kersna pirms neuzticības balsojuma parlamentā sacīja, ka gadījumā ja prokuratūra sāks izmeklēšanu par ministrijas lēmumiem attiecībā uz ātro koronavīrusu testu iegādi, viņa atkāpsies no amata. Neuzticības balsojumu ministre izturēja.

Jau ziņots, ka Igaunijas prezidents Alars Kariss jūnija sākumā, izpildot premjeres lūgumu, atcēla no amata visus septiņus Rīgikogu spīkera Jiri Ratasa vadītās Centra partijas izvirzītos ministrus un drīz pēc tam paziņoja par ierosinājumu sākt koalīcijas veidošanas sarunas ar partiju "Tēvzeme" un Sociāldemokrātisko partiju, savukārt Centra partijas valde nolēma izteikt šādu piedāvājumu Konservatīvajai tautas partijai (EKRE) un "Tēvzemei".

Pašlaik turpinās Kallasas vadītās Reformu partijas, "Tēvzemes" un sociāldemokrātu sarunas par koalīcijas veidošanu.

Līdz jaunas valdības izveidei visi Centra partijas izvirzīto ministru portfeļi saskaņā ar pastāvošo valdības locekļu aizvietošanas kārtību sadalīti starp Reformu partijas ministriem.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu