Pēc tvitera lietotāju izdarītā spiediena sarunu festivāls "Lampa" atceļ Ždanokas dalību diskusijā

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Eiropas Parlamenta deputāte Tatjana Ždanoka.
Eiropas Parlamenta deputāte Tatjana Ždanoka. Foto: Zane Bitere/LETA

Vairāki mikroblogošanas vietnes "Twitter" lietotāji pauduši neizpratni par vienu no sarunu festivāla "Lampa" pasākumiem, kurā plānoja piedalīties arī Latvijas Krievu savienības (LKS) līdere un Eiropas Parlamenta (EP) deputāte Tatjana Ždanoka, kura atbalsta Krievijas agresiju. Festivāla organizatori pēc saceltās ažiotāžas soctīklos tomēr nolēmuši Ždanoku neuzaicināt uz pasākumu, vēstī "Lampa" tvitera konts.

Vairāki tvitera lietotāji asi reaģēja uz Ždanokas dalību festivāla pasākumā "Latvijas vadošo politisko partiju līderu diskusija par aktuālajiem jautājumiem", kur piedalīsies vairāki Latvijas politiķi. "Tviteristi" bija neizpratnē, kā politiķe, kura atbalsta Krievijas agresiju Ukrainā, neatbalstīja Latvijas neatkarību 1990. gadā, kā arī iepriekš paudusi prokremliskus uzskatus, var piedalīties šādā diskusijā. 

Festivāla "LAMPA" pārstāvji sākotnējais komentārs:

"Jau kopš festivāla pirmā gada veidojam "LAMPU" kā vietu, kur var notikt viedokļu apmaiņa un tieša saskarsme starp festivāla apmeklētājiem un politiķiem. Tādēļ ik gadu cenšamies veidot partiju līderu diskusiju par aktuālajiem jautājumiem, ko darām arī šogad. Uz šo konkrēto diskusiju izsūtījām aicinājumu visām partijām, kurām uz jūnija sākumu popularitātes reitings saskaņā ar pētījumu aģentūras SKDS veikto aptauju bija virs 2%.

Dalībai atsaucās 10 partijas/partiju apvienības, tajā skaitā T. Ždanoka no LKS (LKS maija reitingā bija 3.2%). Lai arī kā mums tas nepatīk, demokrātiskajā telpā līdz noteiktai robežai mums ir jāspēj sadzīvot ar pretējiem un nepatīkamiem viedokļiem. Nesen arī Latvijas Valsts prezidents [Egils] Levits sarunā ar "Delfi" žurnālisti norādīja, ka LKS vēl pagaidām balansē legālajā zonā un mums kā demokrātiskai valstij ir zināms laukums, kur var izteikties.

Ar to mēs arī atšķiramies no Putina Krievijas, kur vārda brīvība un demokrātija neeksistē. Lai arī mums šī partija var nepatikt, tā pārstāv kādu sabiedrības daļu, kas Latvijā dzīvo. Ir svarīgi, ka mēs spējam veidot un uzturēt sarunu ar šiem Latvijas iedzīvotājiem atklāti publiskajā telpā, nevis izliekamies, ka viņu nav, vai runājamies savā starpā par viņiem sociālajos tīklos vai virtuvēs."

Aptuveni stundu pēc iepriekš minētā paziņojuma festivāla organizatori nāca klajā ar jaunu paziņojumu, kurā skaidrots, ka Ždanoka tomēr netiks aicināta uz minēto pasākumu.

"Izvērtējot iespējamos drošības riskus, tostarp izskanējušos aicinājumus uz vardarbību, mēs pieņēmām lēmumu atcelt Tatjanas Ždanokas dalību festivāla pasākumā "Latvijas vadošo politisko partiju līderu diskusija par aktuālajiem jautājumiem"," teikts organizatoru paziņojumā.

Jau vēstīts, ka Ždanoka bija viena no nedaudzajiem deputātiem, kas martā neatbalstīja EP rezolūciju pret Krievijas agresiju Ukrainā, kurā tika pieprasītas stingrākas sankcijas pret Krieviju un iezīmēti centieni piešķirt Ukrainai Eiropas Savienības kandidātvalsts statusu.

Cēsīs no 1.jūlija līdz 2.jūlijam notiks astotais sarunu festivāls "Lampa". Plānots, ka uz 33 skatuvēm notiks vairāk nekā 250 pasākumu.

Festivāla uzmanības lokā ir sabiedrībai aktuālas tēmas par praktiskiem un filozofiskiem individuāli un valstiski svarīgiem jautājumiem, sākot no gatavības krīzē un izvēlēm vēlēšanās, līdz samuraju mācībām un cieņai pret savu organismu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu