Pasargā mājdzīvnieka dzīvību un izvairies no šašlika atlikumu došanas ķepainim

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: woodHunt/Shutterstock

Pēc šašlika pagatavošanas uz galda paliek daudz ēdiena atlieku, ko bieži atdod mīļajam mājdzīvnieciņam. Taču ir jārīkojas ļoti uzmanīgi, jo dzīvniekam var rasties vemšana, caureja, alerģiskas reakcijas un citas traumas.

Veterinārārsts Kertu Kivirande no "PetCity" veterinārās klīnikas akcentē uzmanību uz to, ka kaķiem un suņiem nedrīkst dot kaulus vai gaļu ar garšvielām, ādu vai citus subproduktus. 

Konservanti, aromatizētāji, garšas pastiprinātāji un tauki var izraisīt gremošanas sistēmas traucējumus, vemšanu un caureju, kā arī alerģiskas reakcijas, piemēram, pietūkumu, niezi vai izsitumus.

Tiek uzskatīts, ka taukainā barība veicina pankreatītu suņiem. Kaulu masa var izraisīt aizcietējumus, zarnu necaurlaidību, kuņģa-zarnu plīsumus un pat suņa nāvi.

Termiski apstrādātu kaulu (sevišķi vistas kaulu) košļāšana padara kaulu galus asus, kas var bojāt zarnu traktu, izraisīt asins infekcijas, kas rezultātā var novest pie mājdzīvnieka nāves.

Kaulu daļiņas var iesprūst starp zobiem un izraisīt mīksto audu traumas un daudz sāpju. Lielākoties mutes dobuma izmeklēšanai un kaulu izņemšanai ir nepieciešama anestēzija, kas ir saistīta ar zināmiem riskiem. Aizcietējumu gadījumā bieži ir jāveic klizma zem narkozes.

Košļājamie kauli var izraisīt zobu lūzumus

Viedoklis, ka senāk visiem suņiem deva kaulus un viss bija kārtībā, īsti neatbilst patiesībai. Iespējams, suns arī negūs dzīvībai bīstamas traumas, taču viņam tādas noteikti neradīsies, ja sunim nedos atlikumus. Katrs veterinārārsts ir redzējis sāpes, ko izraisījusi kaķu un suņu barošana ar kauliem un šašlikiem. Apzinoties uzskaitītos riskus, no tiem var izvairīties.

Izņemot termiski apstrādātos kaulus, ir jādod arī neapstrādātos lielos kaulus, no kuriem mīlulis varēs noņemt skrimšļus un gaļu, nenorijot pašu kaulu. Tā kā kaulu ēšana nav galvenais minerālu avots, tad dzīvniekam kaulu graušana drīzāk ir saistīta ar izklaidi.

Raksts tapis sadarbībā ar "Petcity".

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu