"Mežs, klusums un mātes balss - tas, protams, ir biedējoši". "Bezvests.lv" par piecgadīgās Evitas meklēšanu

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Iedomājieties, ka piedalāties meklēšanas operācijā, kuras mērķis ir atrast pazudušu piecgadīgu meiteni. Pārmeklējot mežu, vienīgā skaņa ir bērna mātes balss, kas viņu sauc mājās. "Man pat zvanīja puiši, kuri pie mums strādā septiņus vai astoņus gadus, viņi saka: "Saņa, es nekad neko tādu neesmu piedzīvojis, kā tu dzirdi, kā māte tikai lūdz, lai viņas bērns atgriežas, bet tas mežs un klusums - tas, protams, ir biedējoši," tā par glābšanas torņu izmantošanu, kas pludmalē pie Gaujas vairāku kilometru garumā pārraidīja pazudušās Evitas mātes ierakstu portāla RUS TVNET raidījumā "Kas jums maksā?" ("Кто вам платит?"), stāstīja organizācijas "Bezvests.lv" vadītājs Aleksandrs Faminskis.

Siguldas pludmalē pazudušās piecgadīgās Evitas meklēšanu vadīja Valsts policija, sadalot atbildības zonas starp ugunsdzēsējiem, pašvaldības policijas darbiniekiem, militārpersonām, robežsargiem, zemessargiem un, protams, brīvprātīgajiem. "Bezvests.lv" komanda nav jāiepazīstina - 12 darbības gados brīvprātīgie ir atraduši 138 cilvēkus. Protams, arī komandas pārstāvji aktīvi piedalījās meklēšanā Siguldā.

"Bezvests.lv" komanda ar termokameru palīdzību pārbaudīja teritoriju, piesaistīja kinologus ar suņiem, kuri karstuma dēļ strādāja galvenokārt naktī. Tāpat komanda izmantoja glābšanas torņus, kas Evitas mātes balss ierakstu pārraidīja vairāku kilometru attālumā.

"Skanēja ļoti emocionāla mātes runa. Dažiem cilvēkiem tur gribējās vienkārši raudāt," sacīja organizācijas Bezvests.lv vadītājs Aleksandrs Faminskis. "Bet jums ir jāsaprot - tas ir specifiski. Bērni jau no dzimšanas seko mātes balsij. Jā, un pastāv liela varbūtība, ka bērns slēpsies no svešiniekiem.

Pastāv liela iespēja, ka bērns neatbildēs uz sveša cilvēka saucienu, bet viņš vienmēr atbildēs uz mātes saucienu,

- piebilda "Bezvests.lv" brīvprātīgā Irina Bruniņa, kas bija iesaistīta Evitas meklēšanā.

Aleksandrs ik kilometru jautāja komandai, vai mātes sauciens vēl ir dzirdams. Tādējādi komanda pārliecinājās, ka tornis darbojas vismaz 3 kilometru rādiusā. "Ir ļoti grūti izturēt, kad tu dzirdi mammas balsi, šis klusums ir nomācošs, bet tu ej," stāsta "Bezvests.lv" vadītāja. Komanda ierakstīja vairākus Evitas mātes runas fragmentus, un tie tika atskaņoti ik pēc 5-7 minūtēm.

Pēc Faminska teiktā, glābšanas torņi ir "Bezvests.lv" izgudrojums, ko finansē privāts uzņēmums. Meklēšanas komandai tagad ir trīs glābšanas torņi - trīs kastes, kas "mirgo ar visdažādākajām gaismām", katra ar diviem režīmiem. "Tās vai nu ļoti skaļi skan, vai ieslēdzas kā sirēna īsos intervālos, vai arī var, piemēram, saukt bērnus - balsī, kas ierakstīta diktofonā. Tu to uzliec, un tas izdod šādas skaņas," teica Faminskis.

Piemēram, mežā apmaldījies cilvēks var dzirdēt šo skaņu un doties tās virzienā. Uz torņa ir liela poga, lieli uzraksti, lai ziņotu, un, to nospiežot, tiks nosūtīts signāls glābējiem, kuri, izmantojot paša torņa GPS, noteiks personas atrašanās vietu. Torni var izmantot arī tas, kurš šo torni ir atradis, lai aprunātos ar Bezvests.lv komandu. Turklāt tornī ir neliela krātuve, kurā glabājas medikamenti un nepieciešamie priekšmeti. To var atvērt attālināti, sniedzot personai pirmo palīdzību. Ideālā variantā "Bezvests.lv" vēlētos izveidot 8-10 šādus torņus. Pēc Faminska domām, tas ļautu daudz vieglāk atrast kādu, kas apmaldījies: "Bieži gadās, ka cilvēks it kā aizbēg no mums, it kā mēs to visu censtos panākt. Izvietojot torņus kā žogu, brīvprātīgie varētu ievērojami samazināt laiku, kas nepieciešams, lai atrastu pazudušu cilvēku, saka eksperts.

Plašāk RUS TVNET sižetā (krievu valodā)

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu