Rinkēvičs asprātīgi reaģē uz Krievijas amatpersonas dusmām par Ukrainas boršča iekļaušanu UNESCO mantojumā

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Evija Trifanova/LETA

Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs mikroblogošanas vietnē "Twitter" reaģējis uz Krievijas Ārlietu ministrijas preses sekretāres Marijas Zaharovas pausto neapmierinātību par Ukrainas boršča ieklaušanu UNESCO mantojumā, ziņo ukraiņu ziņu aģentūra UNIAN.

Zaharova iepriekš kritizēja ziņas par boršču "derusifikāciju", nosaucot tās par "mūsdienu Kijevas nacionālismu".

Rinkēvičs piektdien atbildēja, citējot Kremļa saimnieka Vladimira Putina vārdus, kas izskanēja 8. februārī noslēguma preses konferencē ar Francijas prezidentu Emanuelu Makronu, viņa vizītē Maskavā.

Februārī Putins, komentējot Minskas vienošanās īstenošanu, citēja Krievijas pankroka grupas "Krasnaya Plesen" dziesmas rindiņu "Patīk - nepatīk, cieties, manu skaistulīt".

"Kijivā viņi saka, ka to īstenos, bet pēc tam saka, ka tas sagraus viņu valsti. Un pašreizējais prezidents nesen paziņoja, ka viņam nepatīk neviens no Minskas vienošanās punktiem. Nu, patīk - nepatīk. Cieties, manu skaistulīt! Vajag ievērot!" 8. februārī teica Putins.

VIDEO: Putins citē dziesmas vārdus (8.februārī)

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis tobrīd komentēja šos vārdus, sakot, ka šāds Putina paziņojums ir "jau par traku".

Putins vēlāk sacīja, ka šiem vārdiem "nav personiskas dimensijas".

Jau ziņots, ka Apvienoto Nāciju Izglītības, zinātnes un kultūras organizācija (UNESCO) piektdien atzinusi boršča gatavošanas kultūru Ukrainā par apdraudētu nemateriālo kultūras mantojumu, kam nepieciešama steidzama aizsardzība.

UNESCO uz šādu soli bija mudinājusi Kijiva, bet pret to iebildusi Krievija, kas arī uzskata boršču par savu nacionālo ēdienu.

Kijiva atzinīgi novērtēja UNESCO lēmumu.

"Uzvara boršča karā ir mūsu," vietnē "Telegram" paziņoja Ukrainas kultūras un informācijas politikas ministrs Oleksandrs Tkačenko, piebilstot, ka Ukraina uzvarēs arī karā pret uzbrūkošo Krieviju.

Lēmums iekļaut boršča gatavošanu apdraudētā nemateriālā kultūras mantojuma sarakstā tika pieņemts paātrinātā kārtībā, ņemot vērā Krievijas iebrukumu Ukrainā un kara negatīvo ietekmi uz šo tradīciju, paziņoja UNESCO.

Organizācija noradīja, ka Ukrainas borščs ir viena versija šim ēdienam, kas populārs daudzās valstīs, un tam ir liela nozīme Ukrainā.

"Ukrainas borščs (..) ir neatņemama ukraiņu ģimenes un kopienas dzīves sastāvdaļa," norādīja organizācija.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu