Vasara, pludmale un pelde – rekomendācijas suņu saimniekiem

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Suns Vecāķu pludmalē. Ilustratīvs attēls.
Suns Vecāķu pludmalē. Ilustratīvs attēls. Foto: Zane Bitere/LETA

Kad iestājas siltāks laiks, suņi, tāpat kā viņu saimnieki, arī grib atvēsināties. Pastaigas pludmalē un atvēsināšanās ūdenī – parastas nodarbes, taču tās var apdraudēt jūsu mājdzīvnieka veselību.

Piemēram, zilās un zaļās aļģes negatīvi ietekmē suņu veselību, bet aļģu piesārņotā ūdens dzeršana var būt letāla. Jurgens Mits, "PetCity" klīniku ģenerāldirektors, dalās savās rekomendācijās ar suņu saimniekiem, kas būtu jāievēro, pastaigājoties pludmalē karstajā laikā.

Karstums un pludmale

Suņiem nav sviedru dziedzeru, izņemot ķepu spilventiņu, taču arī tur sviedru dziedzeri ir vajadzīgi, lai padarītu spilventiņus mīkstus un novērstu to izžūšanu. Suns regulē temperatūru, iztvaikojot ūdeni ar elpošanas sistēmu, nevis ar sviedru dziedzeriem.

Tādēļ suņi novērš ķermeņa sakaršanu, ātri elpojot caur muti. Taču diemžēl ar to nepietiek pārkaršanas novēršanai. Dzīvnieku termoregulācija atšķiras no cilvēku. Tas nozīmē, ka viņi pārkarst daudz ātrāk, nekā cilvēki.

Sevišķi uzmanīgiem ir jābūt pret tiem dzīvniekiem, kuriem ir izteikti biezs kažoks. Pārkaršanu bieži novēro čau-čau suņiem.

Pirms došanās uz pludmali kopā ar mīluli, Jurgens Mits iesaka noskaidrot, kurā vietā ir atļauts pastaigāties ar suni.

"Labāk dot priekšroku vēsākam laikam, piemēram, agrs rīts vai vēls vakars, kad saule jau ir norietējusi. Līdz ar to gaiss ir vēsāks, un, visticamāk, būs mazāk citu pludmales apmeklētāju. Jums noteikti būtu jāievēro mājdzīvnieka izvešanas nosacījumi sabiedriskajā vietā un jāsavāc aiz viņa," viņš iesaka.

Ja iespējams, tad neņemiet savu mājdzīvnieku līdzi uz pludmali ļoti karstā laikā. Dodoties uz pludmali, izveidojiet mīlulim slēptuvi no saules. Paņemiet līdzi vēsu dzeramo ūdeni sev un mīlulim.

Neļaujiet dzīvniekam dzert ezera vai sāļo ūdeni. Sāļš ūdens palielina slāpes. Pārāk daudz neskrieniet ar dzīvnieku. Ar aktīvu dzīvnieku spēlējieties ūdenī, nevis smiltīs un saulē. Nepieciešamības gadījumā ietiniet suni mitrajā dvielī, lai viņu atveldzētu. Zooveikalos ir pieejami speciālie dzesējošie paklājiņi.

Ja dzīvnieks smagi elso, ir vājš un apātisks, aizvediet viņu ēnā un iedodiet padzerties. Ja viņam ir arī krampji, vemšana un caureja, tad nekavējoties vērsieties dzīvnieku klīnikā. Uz pārkaršanu var norādīt arī drudzis, zilas/košas smaganas un mēle, kā arī pārmērīga siekalošanās.

Ja novērojat kaut ko neparastu mājdzīvnieka uzvedībā, vai dzīvnieks vienkārši slikti jūtas, vērsieties pie veterinārārsta.

Dzīvībai bīstamas zaļās un zilās aļģes

Globālās sasilšanas apstākļos zaļās un zilās aļģes sāk ziedēt biežāk, tādēļ ir jāseko līdzi informācijai, kas atspoguļo ūdens stāvokli. Piesārņots ūdens parasti ir dzeltenīgi-zaļā krāsā un duļķains. Suns var saindēties, norijot ūdeni peldes laikā vai laizot spalvas pēc peldēšanas šajā ūdenī. Zaļās un zilās aļģes arī mazās devās ir toksiskas. Saimnieks var sekot līdzi jūras ūdens kvalitātei veselības departamenta mājaslapā.

"PetCity" klīnikas vadītājs pirmo reizi bija saskaries ar nopietniem gadījumiem, ko ir izraisījušas zaļās un zilās aļģes, 2014. gadā. "Tovasar es pārliecinājos par to, cik bīstamas dzīvnieku dzīvībai ir zaļās un zilās aļģes, un diemžēl vairāki gadījumi beidzās letāli. Visi šie mājdzīvnieki bija jauni, veseli un dzīvespriecīgi. Diemžēl ar katru gadu šī problēma paliek arvien izplatītāka, un to var novērst tikai dzīvnieku saimnieku informētība. Par laimi, ievērojot piesardzības pasākumus, jūs varat pasargāt savu mīluli no briesmām.".

Pat īslaicīga ādas laizīšana pēc peldes jūras ūdenī var izraisīt nopietnus iekšējo orgānu bojājumus un pat dzīvnieka nāvi.

Ja jums ir aizdomas, ka jūsu suns ir kontaktējis ar zaļajām un zilajām aļģēm, izskalojiet viņa muti un spalvas, un pēc iespējas ātrāk vērsieties pie veterinārārsta.

Pretindes pret zaļajām un zilajām aļģēm nav, un suņi nereti mirst pēc saindēšanās ar cianobaktērijām.

Nepietiekamas peldēšanas prasmes

Karstās vasaras dienās mēs visi vēlamies atveldzēties. Arī suņiem bieži vien patīk peldēt. Lielākā daļa suņu tīri labi prot peldēt, taču ir arī suņi, kuriem peldēšana ir īsts izaicinājums, un viņi ātri nogurst.

Būtu jāpārliecinās, lai dzīvnieks neietu pārāk dziļi ūdenī. Lielākai daļai suņu peldēšanas prasme ir asinīs, taču dažreiz peldētāji-entuziasti var tikt pakļauti riskam.

Daži dzīvnieki ir tik ļoti pārņemti ar ūdeni, ka vairs nejūt savas robežas. Suns peld un peld, kamēr galu beigās neatstiepj kājas.

Savas ķermeņa uzbūves dēļ suņi peldēšanas laikā pastāvīgi atrodas vienā un tajā pašā pozīcijā un ja tie piekust, viņi nevar nostāties uz kājām, lai atpūstos, kā cilvēki. Tas var apdraudēt viņa dzīvību.

Lai novērstu to sliktāko scenāriju, var izmantot glābšanas vestes, kas ir īpaši paredzētas suņiem. Neskatoties uz to, ka tās izskatās lielas un smagas, ir dažādi ūdeni atgrūdošie materiāli, no kā vestes tiek taisītas, un jūs noteikti varēsiet atrast visērtāko. Tādejādi suns ne vien nenoslīks, bet arī nenosals, pat ja veste samirks.

Sevišķi veste ir vajadzīga, ja jūs plānojat paņemt savu mīluli līdzi laivošanas piedzīvojumā.

Par laimi, suņu pārkaršanas, saindēšanas ar zilajām vai zaļajām aļģēm vai peldēšanas prasmju trūkums ir viegli kontrolējami, un ja jūs būsiet pareizi sagatavojies, tad varēsiet ātri reaģēt. Eksperts iesaka saimniekiem būt uzmanīgiem un vērīgiem.

Raksts tapis sadarbībā ar "PetCity"

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu