FOTO un VIDEO ⟩ "Sātaniska vieta". Pēc mistiska sprādziena iznīcināta "Amerikas Stounhendža"

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Pēc mistiska sprādziena iznīcināta "Amerikas Stounhendža".
Pēc mistiska sprādziena iznīcināta "Amerikas Stounhendža". Foto: Reuters/ScanPix

Sprādziens, kuru rīkojušas "nezināmas personas", iznīcinājis pieminekli Džordžijas štatā ASV, norāda varas iestādes. Pieminekli dēvē par "Amerikas Stounhendžu", jo sazvērestību teoriju piekritēji to uzskata par "sātanisku", vēsta medijs "Insider".

Vandaļi un sazvērestību teoriju piekritēji bieži vien ir teikuši, ka piemineklis Džordžijā ir "sātanisks". Drošības apsvērumu dēļ piemineklis tika pilnībā nojaukts. 

Trešdien, 6. jūlijā, ap plkst.4 no rīta nezināmas personas uzspridzināja sprādzienbīstamu ierīci, teikts Džordžijas Izmeklēšanas biroja paziņojumā. Piemineklis tika daļēji iznīcināts, tāpēc nācās to nojaukt.

Pēc mistiska sprādziena iznīcināta "Amerikas Stounhendža".
Pēc mistiska sprādziena iznīcināta "Amerikas Stounhendža". Foto: Reuters/ScanPix

Piemineklis tika uzcelts 1979. gadā Elbertonas apgabalā, Džordžijas štatā. Tas pazīstams kā "Amerikas Stounhendža", un vandaļi un sazvērestību teoriju piekritēji apgalvo, ka tam ir "sātaniska izcelsme" pravietisko gravējumu un noslēpumainās izcelsmes dēļ. 

Videonovērošanas materiālos redzams, kā sudrabkrāsas mašīna pamet notikuma vietu neilgi pēc sprādziena. Neviens cilvēks nav cietis.

Mikroblogošanas vietnē "Twitter" ievietots video, kurā redzams, kā ekskavators nogāž pieminekļa plāksnes.

Veidojums sastāv no piecām granīta plāksnēm, uz kurām novietots akmens. Dažās plāksnēs ir iegravēti uzraksti astoņās mūsdienu valodās un četrās mirušās valodās. Džordžijas Ekonomiskās attīstības departaments uzrakstu raksturo kā "10 daļu vēstījumu, kas atbalsta cilvēces un nākamo paaudžu saglabāšanu 12 valodās". Tas kalpojot arī kā astronomiskais kalendārs. 

Vienā vēstījumā sacīts "apvienot cilvēci ar jaunu, dzīvu valodu". 

Foto: "Amerikas Stounhendža" Džordžijas štatā

Joprojām nav zināms, kurš samaksājis un organizējis pieminekļa būvniecību, norāda žurnāls "Smithsonian Magazine". Kāds vīrietis 2013. gadā intervijā laikrakstam "The New York Times" apgalvoja, ka zina cilvēku, kurš pasūtījis pieminekli, taču atteicās sniegt detalizētu informāciju. 

"Es devu zvērestu šim vīrietim un nevaru to lauzt," sacīja Vaijats Mārtins.

Daži sazvērestību teoriju piekritēji uzskata, ka šie vēstījumi un piemineklis ir pierādījums, ka elite ir iecerējusi samazināt cilvēku populāciju.

Kandidējot uz Džordžijas štata gubernatora amatu, republikāne Kandisa Teilore solīja nojaukt pieminekli, apgalvojot, ka "tas saistīts ar sātanisko režīmu". Savas kampaņas video pie pieminekļa sieviete stāsta, ka "šeit ir jauna pasaules kārtība".

Trešdien Teilore "Twitter" ierakstīja, ka "Dievs ir Dievs pats par sevi. Viņš var darīt visu, ko vēlas darīt. Tas ietver arī sātaniskā pieminekļa nojaukšanu".

Piemineklis vairākas reizes ticis demolēts. Vienā gadījumā vandaļi uzkrāsoja akmeņiem uzrakstu "Jēzus pieveiks tevi, sātanistu", norāda žurnāls "Wired". 

Tomēr vietējais uzņēmējs Mets Klemps, kurš savam tēvam palīdzēja gravēt akmeņos, intervijā laikrakstam "The Times" norāda, ka "viņam ir salauzta sirds par pieminekļa iznīcināšanu un viņš cer, ka pieminekli varēs atjaunot, ja to atļaus". 

"Cilvēki vienmēr stāstīja kaut kādus trakus stāstus par pieminekli," sacīja Mets.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu