Pēc atentāta miris bijušais Japānas premjers Sindzo Abe

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Bijušais Japānas premjerminists Sindzo Abe.
Bijušais Japānas premjerminists Sindzo Abe. Foto: AP/Scanpix

Pret bijušo Japānas premjerministu Sindzo Abi piektdien, 8. jūlijā, veikts atentāts. Sabiedriskā raidorganizācija NHK ziņo, ka politiķis miris.

Kāda valdošās Liberāldemokrātiskās partijas (LDP) amatpersona apstiprinājusi, ka Abe miris Kašiharas slimnīcā, uz kurieni viņš tika nogādāts pēc atentāta.

Priekšvēlēšanu mītiņa laikā Naras prefektūrā piektdien sašauts bijušais Japānas premjerministrs Abe.

Brīdī, kad atskanēja šāviens, 67 gadus vecais Abe uzstājās ar runu pirms svētdien gaidāmajām parlamenta augšpalātas vēlēšanām, vēsta sabiedriskā raidorganizācija NHK un aģentūra "Kyodo". Viņu no aizmugures sašāva kāds vīrietis, izmantojot acīmredzami pašizgatavotu ieroci.

"Es lūdzos, lai bijušais premjerministrs Abe izdzīvotu," paziņoja pašreizējais valdības vadītājs Fumio Kisida.

"Tas ir barbarisks akts, demokrātijas pamatos esošo priekšvēlēšanu kampaņas laikā, un tas ir absolūti nepiedodami."

Pēc šāviena uz Abes kakla parādījušās asinis un viņš pakritis, aģentūrai "Jiji" pavēstījis kāds avots bijušā premjera pārstāvētajā valdošajā Liberāldemokrātiskajā partijā (LDP).

Gan NKH, gan "Kyodo" ziņo, kas Abe bez dzīvības pazīmēm tika nogādāts slimnīcā.

Aizdomās par uzbrukumu Abem aizturēts kāds 41 gadus vecs vīrietis. NHK citē aizdomās turamo sakām policijai, ka viņš bijis neapmierināts ar Abi un gribējis viņu nogalināt.

Policija atklājusi, ka viņš ir Naras iedzīvotājs. Mediji ziņo, ka aizturētais līdz 2005. gadam trīs gadus dienējis Japānas armijā.

Abe teica runu pie dzelzceļa stacijas, kad atskanēja divi šāvieni. Pēc tam apsargi tika pamanīti cīnāmies ar vīrieti pelēkā kreklā un smilškrāsas biksēs.

Kāds aculiecinieks ziņu aģentūrai "Reuters" stāstījis, ka ierocis bijis televīzijas kameras lielumā.

Japānā politiķus parasti pavada bruņoti drošības dienesta aģenti, bet politiķi bieži neievēro lielu distanci no sabiedrības, īpaši politisku kampaņu laikā, kad uzstājas ar runām uz ielām un sasveicinās ar garāmgājējiem.

2007. gadā Nagasaki mēru nošāva mafijas gangsteris. Savukārt 1960. gadā labēji noskaņots jaunietis ar samuraju zobenu runas laikā noslepkavoja Japānas Sociālistu partijas vadītāju. Pēc Otrā pasaules kara notikuši uzbrukumi vēl dažiem ievērojamiem politiķiem, bet viņi netika ievainoti.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu