Sākta jauna motivācijas programma interesi par mācībām zaudējušiem pusaudžiem

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Paula Čurkste/LETA

Sešpadsmit pusaudži no visas Latvijas, kuriem dažādu iemeslu dēļ radušies riski pārtraukt mācības, sestdien sākuši dalību pirmajā motivācijas nometnē "Pumpurs", pavēstīja zinātnes un mācību centra "Cilvēks un visums" valdes locekle un sociālo prasmju trenere Maira Dzene.

Paredzēts, ka nometnē jaunieši varēs bez maksas iziet īpaši izstrādātu programmu, lai uzlabotu savu psihemocionālo veselību, apgūtu dzīvesprasmes un celtu motivāciju mācībām. Programmu izstrādājuši Latvijas speciālisti darbam ar pusaudžiem, balstoties jaunākajos bērnu un jauniešu izglītības un veselības pētījumos, kā arī ārvalstu pieredzē.

Viens no programmas veidotājiem, Pusaudžu un jauniešu psihoterapijas centra vadītājs Nils Konstantinovs norāda, ka viens no pusaudža vislielākajiem dzīves riskiem ir izkrist no skolas vai palikt kādā klasē uz otru gadu, un tas fundamentāli pasliktina visas viņa tālākās dzīves un karjeras izredzes. Turklāt šim riskam visvairāk ir pakļauti tieši bērni, kas jau nāk no augsta sociālā riska vides.

Līdz šim projektā "Pumpurs" Latvijas skolās tika piedāvāts individuālais atbalsts skolēniem, savukārt motivācijas programma brīvdabas nometnes formātā tiek rīkota pirmo reizi. Konstantinovs skaidro, ka īpaši svarīgi tas ir pēcpandēmijas periodā, kad liela daļa motivācijas problēmu saistās ar pusaudžu mazkustīgumu, digitālo ierīču pārmērīgu lietošanu un konstruktīvu aktivitāšu trūkumu. Viņaprāt, to visu pusaudžiem var kompensēt brīvā dabā, ar terapeitisku aktivitāšu programmu.

Organizatori norāda, ka motivācijas nometne pusaudžiem ir balstīta pozitīvās attīstības pieejā, kas tiek plaši izmantota ASV darbam ar sociālā riska jauniešiem. Nodarbībās tiks pielietotas brīvdabas terapijas metodes, izmantojot dzīvi brīvā dabā kā terapeitisku rīku jauniešu pašizziņai, dzīves prasmju apguvei un labākai emociju regulācijai.

Tāpat arī motivācijas nometnes laikā jauniešiem būs iespēja saņemt individuālo psihoterapeitisko atbalstu, iepazīties ar iedvesmojošām personībām un apgūt svarīgas pastāvīgās dzīves prasmes, tādas kā ēst gatavošana un konfliktu risināšana.

Programmas rezultāti tiks izvērtēti pētījumā. Ja tā izrādīsies efektīva, nākotnē šī motivācijas programma varētu tikt piedāvāta jau plašākam lokam riska grupu jauniešu.

Programmu ir izstrādājusi ekspertu komanda - Konstantinovs, Lauma Žubule, Dzene un mentoru komanda Artūrs Višs, Edgars Krišs Stalidzāns, Laura Bickovska. Projektu realizē zinātnes un mācību centrs "Cilvēks un visums" sadarbībā ar Pusaudžu un jauniešu psihoterapijas centru.

Programmu īsteno Izglītības kvalitātes valsts dienests ar Eiropas Sociālā fonda finansējumu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu