Baidens paraksta rīkojumu par abortiem

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Džo Baidens.
Džo Baidens. Foto: CHINE NOUVELLE/SIPA/Scanpix

ASV prezidents Džo Baidens piektdien parakstījis rīkojumu, lai atvieglotu piekļuvi grūtniecības pārtraukšanai, un paziņojis, ka Augstākās tiesas lēmums atcelt spriedumu, ar kuru tika garantētas tiesības uz abortiem, esot "rupjas politiskās varas" izrādīšana.

Baidens izjuta spiedienu no paša pārstāvētās Demokrātu partijas, kas pieprasīja viņam reaģēt uz Augstākās tiesas jūnijā pieņemto lēmumu atcelt spriedumu lietā Ro pret Veidu, kas gandrīz 50 gadus aizsargāja ASV sieviešu reproduktīvās tiesības.

Ar Baidena parakstīto rīkojumu Veselības ministrijai uzdots palielināt tā dēvēto aborta tablešu jeb grūtniecības izbeigšanas medikamentu pieejamību, kā arī gādāt, lai sievietēm būtu piekļuve ātrās palīdzības dienesta un ģimenes plānošanas pakalpojumiem, kā arī kontracepcijas līdzekļiem.

Rīkojumā minēti arī pasākumi ārstu, pie štatu robežām izvietoto mobilo aborta klīniku un to pacienšu aizsardzībai.

Taču rīkojumā ir maz konkrētības un tam varētu būt maz ietekmes praksē, jo tagad atsevišķām ASV pavalstīm ir tiesības pieņemt likumus, kas ierobežo abortus un piekļuvi pretapaugļošanās medikamentiem.

"Tas, ko piedzīvojam, nav konstitucionāls spriedums, tā ir rupjas politiskās varas izrādīšana," žurnālistiem Baltajā namā norādīja Baidens.

"Mēs nedrīkstam pieļaut nekontrolējamu Augstāko tiesu, kas darbojas savienībā ar ekstrēmistiskajiem elementiem Republikāņu partijā, lai atņemtu brīvības un mūsu personīgo autonomiju."

Tomēr Baltais nams atturas no publiskām runām par Augstākās tiesas reformēšanu vai tiesnešu skaita palielināšanu.

Tā vietā Baidens norāda uz to, kā tiesības uz abortiem iespējams garantēt ar likumu, ievēlot divus papildu senatorus, kas atbalsta sieviešu izvēles tiesības, un šīs tiesības atbalstošu vairākumu Pārstāvju palātā.

Viņš aicinājis sievietes aktīvi piedalīties vēlēšanās, kā arī solījis, ka uzliks veto jebkuram likumam, ar kuru republikāņi mēģinās aizliegt abortus nacionālā līmenī.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu