Dumpis skaidro, kāpēc Latvijā pagaidām nav vajadzības pēc Covid-19 ierobežojumiem un ceturtās potes (14)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Veselības ministrijas galvenais speciālists infektoloģijā Uga Dumpis.
Veselības ministrijas galvenais speciālists infektoloģijā Uga Dumpis. Foto: Sintija Zandersone/LETA

Covid-19 saslimstība kāpj, taču atšķirībā no iepriekšējiem infekcijas kāpumiem speciālisti pagaidām nerunā par ierobežojumu nepieciešamību, ziņo Latvijas Televīzijas raidījums "Panorāma".

Latvijā joprojām Covid-19 omikrona varianta BA1 un BA2 apakštipi ir populārākie, kurus pamazām sāk izkonkurēt BA4 un BA5. Arī ar šiem variantiem vakcinētie joprojām slimo salīdzinoši vieglā formā.

"Ja cilvēks pārslimo to pirmo otro omikronu, tad var atkārtoti saslimt ar to ceturto piekto, ko mēs arī redzam, piemēram, Eiropā nu kļūst dominējošs ceturtais piektais," stāsta RAKUS Nacionālās references laboratorijas vadītājs Sergejs Ņikišins.

"Lielākā daļa sabiedrības nav augstā riskā, arī saslimstot, un līdz ar to, arī līdzīgi kā citās valstīs, patreizējā brīdī tādas milzīgas uzvedības maiņas, manuprāt, nav nepieciešamas,"

norāda Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas infektologs Uga Dumpis. Eksperts norāda, ka riska grupā pašlaik ir nevakcinētie, kā arī pacienti ar imūnsupresiju.

"Protams, tas rada bažas, ka slimība izplatās, bet jāsaprot, ka nākošais vilnis, kas varētu būt ziemā, novembrī, piemēram, varētu būt daudz nopietnāks. Tā kā mums īstenībā jātiek galā ar šo vilni un vēl jāgatavojas iespējamam nākamam," uzskata Dumpis.

Infektologs raidījumam norāda, ka balstvakcinācija jeb jau ceturtā pote, visticamāk, būtu dodama vien augsta riska grupām un senioriem, turklāt noteikti ne agrāk kā septembrī.

Kopš Covid-19 pandēmijas sākuma šī slimība Latvijā laboratoriski apstiprināta 839 846 cilvēkiem.

Plašāk "Panorāmas" sižetā:

Komentāri (14)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu