Piedāvā dibināt valsts kapitālsabiedrību, lai nodrošinātu munīcijas ražošanu

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Sophon Nawit/Shutterstock.com

Krievijas izraisītā kara Ukrainā dēļ pieaug riski Latvijai un līdz ar to arī armijas vajadzības, ko privātie ražotāji nevar pilnībā apmierināt. Lai nodrošinātu un kontrolētu munīcijas ražošanu, Aizsardzības ministrija (AM) piedāvā dibināt jaunu valsts kapitālsabiedrību, vēsta Latvijas Televīzijas raidījums "Panorāma".

Otrdien valdībā izskatītais informatīvas ziņojums nav publisks. Aizsardzības ministrijā skaidroja, ka tas satur informāciju dienesta vajadzībām, piemēram, par munīcijas iztrūkumiem Latvijas Bruņotajos spēkos.

"Mēs redzam, ka tagad arī ar karu Ukrainā ir veidojies ļoti liels deficīts. Dažas sastāvdaļas ir faktiski jāgaida pusgadu vai gadu. Nerunājot nemaz par pašu munīciju. Tādēļ, apzinoties, ka ja situācija tālāk paliek tā kā ir, varētu būt apgrūtināta krājumu veidošana bruņotajiem spēkiem," skaidroja AM valsts sekretārs Jānis Garisons.

Lai novērstu šos iztrūkumus, ministrija piedāvā, lai valsts iesaistās aizsardzības ražošanā, nodibinot jaunu kapitālsabiedrību. Valdība ideju konceptuāli ir atbalstījusi un uzdevusi veikt tās izvērtējumu.

Garisons prognozēja, ka tas varētu aizņemt dažus mēnešus. Jaunā kapitālsabiedrība būs publiski privātā partnerība starp valsti un privāto sektoru. Līdz ar to sākumposmā būs nepieciešama arī valsts budžeta nauda, taču, par kādu summu ir runa, Aizsardzības ministrija pagaidām neatklāj.

Jaunā kapitālsabiedrība palīdzēs veikt produktu masveida ražošanu. Tas ir aktuāli īpaši tagad, kad starptautiskās situācijas dēļ ir jākāpina investīcijas aizsardzības sektorā, norāīja Latvijas Drošības un aizsardzības industriju federācijas (LDAIF) valdes priekšsēdētāja Elīna Egle.

"Un ir jomas, kurās, iespējams, privātais investors nav gatavs investēt kompetences trūkuma dēļ, noteikta apjoma trūkuma dēļ, eksporta ierobežojumu dēļ un varbūt arī kādi citi iemesli. Un valstij būtu jānāk palīgā un jāiesaistās atsevišķu sektoru attīstībā," uzsvēra Egle.

Pēc Aizsardzības ministrijas sākotnējām aplēsēm, jaunā kapitālsabiedrība varētu radīt desmitiem jaunu darba vietu. Kapitālsabiedrību kontrolēs valde un padome. Kapitālsabiedrības vadība tiks izvēlēta atklātā konkursā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu