"Es beidzot gribu justies normāls..." Četrkārtējais olimpiskais čempions atklāj, ka lielāko daļu dzīves melojis visai pasaulei

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Muhameds Fara
Muhameds Fara Foto: Reuters/ScanPix

Leģendārais garo distanču skrējējs, kurš līdz šim plašākai publikai bija pazīstams kā Muhameds Farahs, BBC publicētajā dokumentālajā filmā atzinis, ka līdz šim pasaulei melojis par savu identitāti.

Slavenais garo distanču skrējējs paziņojis, ka viņa īstais vārds nav Muhameds Farahs, ar ko viņš ir izcīnījis daudzos panākumus starptautiskajā arēnā, bet gan Huseins Abdi Kahins.

"Tāpēc arī dalos ar savu stāstu, jo es beidzot vēlos sajusties normāls un neko neturēt sevī," sacīja skrējējs.

Kahins, kurš par augstiem sasniegumiem sportā Anglijā ticis iecelts bruņinieka kārtā, atklāja, ka viņš no dzimtās Somālijas tika nolaupīts vien deviņu gadu vecumā un nelegāli aizvests uz Lielbritāniju.

Sportists līdz šim kā savu tēvu stādīja priekšā kādu vīrieti vārdā Muktars, kurš strādā IT aģentūrā un kādu laiku bija padzīvojis Somālijas galvaspilsētā Mogadišā, tur iepazīstoties ar sportista māti.

Kahins sava īstā tēva sakarā pavēra priekškaru daudz drūmākam stāstam. Sportista tēvs patiesībā bijis vīrietis vārdā Abdi, kurš miris pilsoņu kara izraisītā konfliktā, kad Kahins bijis vien četrus gadus vecs.

"Viņš mira pēc lielgabala šāviņa trāpījuma. Lādiņš trāpīja zemē, sadalījās vairākās daļās. Viena no šīm daļām trāpīja tieši viņam pa galvu, to noraujot. Smagākais ir tas, ka pat šobaltdien es nezinu, kā viņš izskatījās," atceras olimpiskais čempions.

Drošības apsvērumu dēļ zēna māte viņu atdevusi radiem, kuri dzīvojuši drošākā zonā. Tomēr Kahins ar kāda radinieka palīdzību ticis nelegāli pārvests uz Lielbritāniju, kur viņš par vēdera tiesu pieskatījis bērnus un darījis citus mājas darbus.

"Visgrūtāk ir atzīt, ka kāds no manas ģimenes, iespējams, bija iesaistīts manis pārvešanā [uz Angliju]," sacīja skrējējs.

Kahins neizturēja un par notiekošo pasūdzējās skolas pārstāvjiem, un tad savu darbu sāka sociālie darbinieki. Jāatzīmē, ka ģimene, kurai viņš kalpoja, topošajam sportistam skolā atļāva iet vien no 12 gadu vecuma.

Nākamos septiņus gadus par topošo sportistu rūpējās somāliešu sieviete vārdā Kinsi.

Kas ir Muhameds Farahs?

Muhameds Farahs ir pieminētās somāliešu sievietes Kinsi māsasdēls. 

Kahins savas aizbildnes māsasdēla vārdu pieņēma likumisku apsvērumu dēļ. Ironiskā kārtā ar pirmajām problēmām Fahins saskārās 14 gadu vecumā, kad viņš piedalījās sacensībās Latvijā. 

"Nebija skaidrības par Muhameda imigrācijas statusu. Viņam nebija dokumentu. Mēs sākām strādāt pie pases ar Muhameda Faraha vārdu. Lielbritānijas pilsonību izkārtot bija grūti," atceras skrējēja pusaudža gadu treneris Alans Vatkinsons.

Kahins neslēpa, ka šobrīd ir satraukts par savu kā Lielbritānijas pilsoņa statusu, ņemot vērā, ka viņš publiski ir atzinies identitātes viltošanā.

Lielbritānijas imigrācijas dienests gan ir nācis klajā ar paziņojumu, ka Kahinam par sarežģījumiem pilsonības sakarā nav pamata uztraukties.

Kahins savas karjeras laikā ir izcīnījis četrus olimpiskos zeltus, triumfējot 2012. gada olimpisko spēļu 5000 un 10000 metru skrējienos, kā arī 2016. gada olimpisko spēļu 5000 un 10000 metru distancēs.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu