"Mēs neko sliktu neizdarījām." Ķīnas varasiestādes vardarbīgi izrēķinās ar protestētājiem

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Reuters/ScanPix

Svētdien, 10. jūlijā, Ķīnas varasiestādes vardarbīgi apspiedušas protestu, kurā piedalījās tūkstošiem iedzīvotāju, kas pieprasīja bankām atdot savus mūža iekrājumus. Pastāv bažas, ka bankas Ķīnā pieredz nozīmīgu krīzi, kā rezultātā noguldītājiem pastāv risks zaudēt savu naudu.

Kopš aprīļa četras vietējās nozīmes bankas Ķīnas Henanas provincē ir iesaldējušas miljoniem dolāru vērtus noguldījumu līdzekļus. Tas apdraud tūkstošiem cilvēku finansiālo stāvokli, kas jau tā ir cietis no drakoniskajiem Covid-19 apkarošanas ierobežojumiem.

Noguldītāji pēdējo divu mēnešu laikā vairākkārt pulcējās Henanas reģionālajā galvaspilsētā Džendžou, tomēr viņu prasības dzirdīgas ausis neatrada. Svētdien vairāk nekā 1000 cilvēku no visas Ķīnas pulcējās pie Ķīnas Tautas bankas filiāles Džendžou, uzsākot līdz šim lielāko protesta akciju.

Noguldītāju demonstrācija ir viena no lielākajām Ķīnā kopš pandēmijas sākuma, ņemot vērā, ka Ķīnā pandēmijas dēļ ir ļoti ierobežota pārvietošanās valsts iekšienē, vēsta  raidsabiedrība CNN. Pagājušajā mēnesī Džendžou varasiestādes rosināja pastiprināt Covid ierobežojumus, lai maksimāli ierobežotu saniknoto noguldītāju protestus.

Šoreiz lielākā daļa protestētāju pie bankas ieradās ļoti agri – jau četros no rīta. Tas tika darīts ar mērķi izvairīties no tiesībsargājošajām iestādēm, kas traucētu došanos uz bankas ēku.

Pūlis, kurā bija gan bērni, gan vecāka gada gājuma cilvēki, ieņēma kāpnes bankas ārpusē, skandēja saukļus un turēja plakātus ar aicinājumiem atgriezt noguldītājiem viņu iekrājumus. Tāpat pūlī bija redzami arī Ķīnas karogi.

Nacionālo karogu izmantošana protesta akcijās ir plaši izmantota stratēģija demonstrācijās Ķīnā, lai parādītu savu patriotismu. Ar šo taktiku protestētāji izrāda neapmierinātību tikai ar sava reģiona valdību, nevis pret valsti kopumā, un vicinot nacionālos karogus, tiek sūtīts aicinājums centrālajai valdībai iejaukties un risināt problēmas.

Protesta akciju uzraudzīja lieli drošības spēki. Demonstrācija, kas sākās četros no rīta, ilga vairākas stundas, līdz vienpadsmitos no rīta policija ar spēku mēģināja izklīdināt protestējošos. Demonstrācijas vietā ātri sākās haoss, jo izvērtās protestētāju sadursmes ar policiju. Tiek norādīts, ka drošības struktūru darbinieki situši visus, kas pretojušies – arī sirmgalvjus un bērnus.

"Kāpēc valdības pakalpiņi mūs piekauj? Mēs esam vienkārši cilvēki, kuri vēlas atgūt savus noguldījumus. Mēs neko sliktu neizdarījām," sacīja kāda sieviete no Saņdunas.

Aizturētie protestētāji ar varu tika ievietoti autobusos, un vēlāk tika aizvesti prom no bankas. Pēcpusdienā lielākā daļa jau tika atbrīvoti. Džendžou policija un vietējā valdība kategoriski atteikusies komentēt notikušo.

Henanas banku regulators svētdienas vēlā vakarā publicēja īsu paziņojumu, kurā teikts, ka "atbildīgie departamenti ir paātrinājuši savus pūliņus, lai noskaidrotu visu informāciju par četrās bankās iesaldētajiem līdzekļiem. Varasiestādēm ir plāns, kā tikt galā ar šo problēmu, un tas tiks paziņots vēlāk".

Tikmēr Džendžou kaimiņos esošās pilsētas Sjučanas policija izplatīja paziņojumu, ka "ir apcietināti kriminālu gangsteru grupējuma locekļi, kuri kopš 2011. gada pārņēmuši kontroli pār Henanas reģionālajām bankām un manipulējuši ar bankas vadītājiem".

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu