"Šķita, ka mans sporta krūšturis kļuvis pārāk ciešs." Sportiste, kura nezinot piedzīvoja sirdslēkmi

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Monkey Business Images/ Shutterstock

35 gadus vecā sportiste Anna Kuplesa kādā janvāra rītā 2016. gadā spēlēja frisbiju, tad pēkšņi krūtīs sajuta sāpes. "Šķita, ka mans sporta krūšturis kļuvis pārāk ciešs," atceras Anna. Tomēr vēlāk izrādījās, ka tā bija sirdslēkme, vēsta medijs "Insider".

Sportistei nešķita, ka sāpes signalizētu par kaut ko nopietnu. Sieviete ir piedalījusies septiņos "Ironman" triatlonos, kā arī sacentusies trīs pasaules čempionātos frisbijā.

Turklāt viņa stāsta, ka sajūtu krūtīs īsti nevarēja dēvēt par sāpēm.

"Šķita, ka mans sporta krūšturis kļuvis pārāk ciešs," atceras Anna.

Sieviete no spēles izstājās. Kuplesa apsvēra iespēju pirms darba aiziet uz slimnīcu, kura atrodas pretējā ielas pusē. Tomēr viņai šķita, ka tas varētu izskatīties muļķīgi, jo viņa nejuta tādas sāpes, kādas parasti var redzēt filmās, kad aktieri attēlo sirdslēkmi.

Sportistei tagad ir 42 gadi. Sāpes krūtīs bija sirdslēkme, tādēļ viņa dalās ar savu stāstu, lai mudinātu citus neignorēt neikdienišķus ķermeņa signālus.

Pienāca pēcpusdiena, taču sāpes nebija pārgājušas. Sievietes māsa, kura strādā par medmāsu, viņu pārliecināja doties pie ģimenes ārsta. Elektrokardiogrāfijas rezultāti bija labi, tādēļ ārsts pasūtīja laboratorijas testu.

Kad rezultāti bija gatavi, Kuplesa strādāja birojā. 

"Pēkšņi man piezvanīja ārsts un jautāja: "Kā tu jūties?" Es viņam teicu, ka man viss ir kārtībā, bet tad viņš atbildēja, ka mani laboratorijas rezultāti liecina par pretējo. Man nekavējoties bija jādodas uz neatliekamās palīdzības nodaļu," stāsta sieviete.

Pārbaudēs atklājās, ka sportistei bija pārplīsis sirds asinsvads. Šāds stāvoklis var palēnināt vai pat bloķēt asins plūsmu uz sirdi, izraisot sirdslēkmi, sirds ritma traucējumus vai nāvi. Simptomi ir sāpes krūtīs, ātra sirdsdarbība, sāpes rokās, plecos, mugurā vai žoklī, elpas trūkums, liels nogurums un slikta dūša.

Visbiežāk tiek skartas sievietes vecumā no 40 līdz 50 gadiem, un pastāv paaugstināts risks sievietēm pirmajās nedēļās pēc dzemdībām. Šie simptomi atšķiras no plašāk pazīstamajiem, kas biežāk skar vīriešus.

Sportiste bija šokēta, kad uzzināja, ka pārcietusi sirdslēkmi: "Tas ir kaut kas tik dziļi iekšā un tik svarīgi, lai paliktu dzīvs, - tas patiešām ir biedējoši."

Sievietei izrakstīja medikamentus, turklāt aizliedza sportot un veidot ģimeni. "Teiksim tā, es neprotu atpūsties," viņa saka. "Tas bija visgrūtākais. Man šķita, ka esmu zaudējusi lielāko daļu no tā, ko savā dzīvē mīlu."

Pirmās sešas nedēļas pēc diagnozes uzzināšanas viņa dzīvoja lielā satraukumā: "Es pārāk daudz analizēju katru mazāko sāpi krūtīs."

Tomēr vēlāk ārsti viņai atļāva vingrot un viņa drīkstēja pārtraukt zāļu kursu. Sieviete vairs neuztraucas par savas sirds veselību. Tagad viņa ir apprecējusies un dzemdējusi bērniņu.

Seko mums arī Instagram un TikTok – uzzini visu pirmais!  

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu