VIDEO ⟩ Latvijā "par kapeikām" pārdod zīmolu replikas. Kāpēc noziegums paliek nesodīts?

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Valsts ieņēmumu dienests.

Populāru zīmolu repliku tirgošana ir fenomens, kas kļūst arvien izplatītāks. Taču maz tiek runāts par to, ka preču ražošana un tirgošana ir noziegums. Kāda situācija Latvijā ir ar pakaļdarinājumu tirgošanu, un kā to regulē? 

Publicējam fragmentu no raksta.

Periodā no 2021. gada līdz 2022. gada jūnijam Valsts policijā sāktas 12 administratīvā pārkāpuma lietas un 9 kriminālprocesi par preču zīmju un dizainparaugu nelicencētu izmantošanu (tai skaitā viltotu preču tirdzniecību). Tajā pašā laikā Valsts policijā sāktas 87 administratīvā pārkāpuma lietas un 12 kriminālprocesi par autortiesību un blakustiesību pārkāpšanu.

Latvijā visbiežāk iegādājas viltojumus, kas saistīti ar apģērbu un apaviem, kosmētiku un higiēnas precēm, alkoholiskajiem dzērieniem, elektroniku, automašīnu rezerves daļām un medikamentiem. No nelegālā digitālā satura visbiežāk patērētas filmas, seriāli, programmatūra, spēles.

Video: Latvijā "par kapeikām" pārdod zīmolu replikas. Kāpēc noziegums paliek nesodīts?

Nereti preces pārdod arī tīmekļa vietnēs. Viena no tādām ir "Andele Mandele". Tur pieejams plašs klāsts ar dažādām zīmolu viltojumu precēm. Ir pat izveidotas speciālas sadaļas replikām, piemēram, "Nike" replika, "Tommy Hilfiger" replika, "Dior" replika un citas sadaļas.

Zīmolu pakaļdarinājumus ļoti aktīvi pārdod arī Rīgas Centrāltirgū. Apstaigājot visas tirdzniecības vietas, secinājām, ka visvairāk pārdod zīmola "New Balance" apavus. Cena gan dažādās tirdzniecības vietas svārstās - sākot no 15 eiro līdz 25 eiro. 

Oriģināli "New Balance" apavi maksā, sākot no 60 eiro līdz pat 150 eiro. Konstatējām, ka tirgū piedāvātie apavi atšķiras no oriģināla ar materiālu un kvalitāti. Arī cena liecina par būtisko atšķirību.

Valsts ieņēmumu dienests (VID) arī uzsver, ka visbiežāk viltotās preces tiek sūtītas no Ķīnas, Honkongas, Krievijas, Turcijas un Baltkrievijas. Visbiežāk pārkāpumus konstatē precēm ar plaši pazīstamām preču zīmēm - "Nike", "Adidas", "Louis Vuitton" un "Prada".

Izpētot dažādas vietnes, kur tirgo zīmolu viltojumus, secinājām, ka par viltotu preču piedāvāšanu un pārdošanu Latvijā ikvienu var sodīt, jo tas ir noziegums.

Kāpēc cilvēki masveidā tirgo, ja reiz tās ir sodāmas darbības? Lasi TVNET Grupas tiešsaistes žurnāla "Klik" rakstā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu