Krievijas un Ukrainas sarunās Stambulā par graudu eksportu panākts būtisks progress

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: AP/Scanpix

Krievija un Ukraina trešdien panāca būtisku progresu Stambulā notiekošajās sarunās par graudu eksportu caur Krievijas bloķētajām Ukrainas Melnās jūras ostām.

Sarunas, kurās piedalījās arī ANO un Turcijas amatpersonas, pēc vairāk nekā trim stundām tika pārtrauktas, vienojoties atkal tikties Turcijā nākamnedēļ. Tās ir pirmās tiešās sarunas starp Krieviju un Ukrainu kopš marta.

Turcijas aizsardzības ministrs Hulusi Akars paziņoja, ka četrpusējo sarunu dalībnieki vienojušies par koordinācijas centra izveidošanu Ukrainas graudu eksportam pa jūras ceļu.

"Tikšanās rezultātā, kas notika pozitīvā un konstruktīvā gaisotnē, tika panākta vienošanās par pamata tehniskajiem jautājumiem, tādiem kā koordinācijas centra izveidošana Stambulā, kur būs klāt visu pušu pārstāvji, kopīga kontrole ostas izejas un ieejas punktos, kā arī kuģošanas drošības garantēšana uz tranzīta ceļiem," sacīja Akars.

Viņš lika saprast, ka par galīgu vienošanos var tikt paziņots nākamajās sarunās. "Šīs tikšanās laikā, kuru mēs rīkosim nākamnedēļ, vēlreiz tiks izskatītas visas detaļas un mūsu paveiktais darbs tiks parakstīts," sacīja ministrs.

Ukraina ir svarīga kviešu, miežu, kukurūzas un citu graudaugu eksportētāja, kā arī nodrošinājusi apmēram pusi no visas saulespuķu eļļas globālajos tirgos, bet šo Ukrainas preču piegādes ir traucētas, kopš Krievija 24.februārī sāka pilna apjoma iebrukumu Ukrainā.

ANO ģenerālsekretārs Antoniu Gutērrešs paziņoja, ka šajās sarunās panākts "cerības stars uz cilvēku ciešanu atvieglošanu un bada mazināšanu visā pasaulē". Viņš tomēr brīdināja, ka vienošanās "vēl nav pilnīgi panākta", lai gan viņš ir noskaņots optimistiski.

Desmitiem miljonu cilvēku nabadzīgās valstīs Āfrikā un citur pasaulē draud bads karadarbības dēļ, kas pārņēmusi vienu no galvenajiem labības audzēšanas reģioniem pasaulē.

Graudu piegādes pa Melno jūru bloķē gan Krievijas karakuģi, gan mīnas, kuras Ukraina izlikusi piekrastē, lai novērstu iespējamu Krievijas iebrukumu.

Šīs sarunas sarežģī augošas aizdomas, ka Krievija mēģina eksportēt graudus, kurus tā nozagusi Ukrainas lauksaimniekiem okupētajos reģionos. Saskaņā ar pagājušonedēļ publicētiem ASV kosmosa aģentūras datiem Krievijas karaspēks kontrolē 22% no Ukrainas lauksaimniecības zemes.

Abas puses sāka sarunas, apgalvojot, ka vienošanās ir tuvu, tomēr vēl ir palikuši strīdīgi jautājumi. Krievija otrdien paziņoja, ka tās prasībās ir ietvertas tiesības "pārmeklēt kuģus, lai novērstu ieroču kontrabandu", bet Kijiva noraida šo prasību.

Kijiva ir lūgusi, lai kāda draudzīga valsts kā Turcija pavadītu tās kuģus pa drošiem "zaļajiem koridoriem", izvairoties no zināmām Melnās jūras mīnu atrašanās vietām.

Eksperti atzīst, ka Melnās jūras atmīnēšana ir sarežģīta operācija, kas var ilgt vairākus mēnešus, un tas ir pārāk ilgi augošās globālās pārtikas krīzes risināšanai.

NATO dalībvalsts Turcija izmanto savas labās attiecības gan ar Kremli, gan ar Kijivu, lai palīdzētu panākt vienošanos par drošām graudu piegādēm.

Turcija paziņoja, ka šajā reģionā gaida 20 tās tirdzniecības kuģi, kas var tikt ātri piekrauti ar graudiem, lai tos nosūtītu uz pasaules tirgiem.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu