Eksperte skaidro, kāpēc pārtikas cenu samazinājums varētu būt gaidāms pēc apkures sezonas sākuma

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Paula Čurkste/LETA

Pārtikas cenu samazinājums varētu būt gaidāms rudenī pēc apkures sezonas sākuma, mazinoties iedzīvotāju pirktspējai, ceturtdien intervijā TV3 raidījumam "900 sekundes" pauda Agroresursu un ekonomikas institūta Lauksaimniecības tirgus veicināšanas daļas vadītāja Ingūna Gulbe.

"Kad saņemsim pirmos apkures rēķinus, tas būs liels spiediens uz tirgotājiem un ražotājiem. Domāju, ka tas būs tas brīdis, kad cenas sāks samazināties. (..) Ja cilvēkiem absolūti trūkst pirktspējas, ražotāji un tirgotāji ir spiesti lielu daļu produkcijas pārdot zem pašizmaksas," sacīja Gulbe.

Tāpat viņa norādīja, ka pārtikas produktus nevajag pirkt ilgam laikam uz priekšu, jo ir ļoti maz produktu, kurus var ilgi uzglabāt, - tā ir sāls, tas ir cukurs un konservi.

"Pirkšana uz priekšu ir nelietderīga naudas izmešana, jo produkti bojājas," teica Gulbe, piebilstot, ka, piemēram, eļļa zaudē kvalitāti, bet makaronus un griķus sabojā pārtikas kodes.

Vienlaikus viņa gan arī atzīmēja, ka ir jābūt zināmām pārtikas rezervēm tuvākajam laikam.

Agroresursu un ekonomikas institūts ir Latvijas Lauksaimniecības universitātes pārraudzīta iestāde. Institūtu izveidoja Valsts Priekuļu laukaugu selekcijas institūta, Valsts Stendes graudaugu selekcijas institūta, Latvijas Valsts agrārās ekonomikas institūta un Latvijas Valsts augļkopības institūta reorganizācijā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu