Igaunijas prezidents uztic jaunās valdības veidošanu līdzšinējai premjerei Kallasai

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Igaunijas Ministru prezidente Kaja Kallasa.
Igaunijas Ministru prezidente Kaja Kallasa. Foto: Paula Čurkste/LETA

Igaunijas prezidents Alars Kariss jaunās valdības veidošanu uzticējis Reformu partijas līderei un līdzšinējai premjerministrei Kajai Kallasai, kura ceturtdien oficiāli atkāpās no amata.

Trīs Igaunijas partijas - Reformu partija, partija "Tēvzeme" un Sociāldemokrātiskā partija -, kas vienojušās par valdības koalīcijas veidošanu, piektdien parakstīs koalīcijas līgumu.

Kariss iepriekš ticies ar visu parlamentā pārstāvēto partiju priekšsēdētājiem, lai gūtu priekšstatu par iekšpolitikas situāciju valstī.

Igaunijas prezidents uzsvēra, ka valdība tiek veidota parlamenta vasaras darba pārtraukumā, tomēr tai darbu vajadzētu sākt nekavējoties.

"Nedomāju jauno koalīciju uzskatīt par pagaidu vai pārejas laika," viņš sacīja, piebilstot, ka nākamie astoņi mēneši līdz parlamenta vēlēšanām nav pagarināta kampaņa, bet gan "Igaunijas vadīšana vairākās krīzēs, kas skar nacionālo drošību, pandēmiju, ekonomiku, cilvēku spēju tikt galā un garantēt stabilu valsts finanšu pamatu".

Tuvāko dienu laikā Kariss tiksies ar ministru amatu kandidātiem.

Kallasa ceturtdien oficiāli informēja valdību par lēmumu atkāpties no amata. Kopā ar viņu demisionē arī valdība. Par lēmumu oficiāli informēti arī valsts prezidents un Rīgikogu spīkers Jiri Ratass.

Reformu partijas līdere ierosinājusi piektdien sasaukt parlamenta ārkārtas sēdi, kur viņa lūgs mandātu veidot jaunu valdības koalīciju ar "Tēvzemi" un sociāldemokrātiem.

Piektdien trīs partijas plāno parakstīt koalīcijas līgumu, kuru Kallasa pēc tam prezentēs parlamenta deputātiem.

Igaunijas konstitūcija noteic, ka valsts prezidents izvirza premjerministra amata kandidātu, kurš saņēmis parlamenta mandātu. Tad valsts prezidents apstiprina ministrus, kuri dod zvērestu parlamentā.

Jau vēstīts, ka Reformu partija saglabās premjerministra amatu, kā arī izvirzīs finanšu, aizsardzības, sociālās aizsardzības un lauksaimniecības ministrus.

"Tēvzeme" jaunajā valdībā izvirzīs ārlietu, izglītības un zinātnes, tieslietu, uzņēmējdarbības un informāciju tehnoloģiju, kā arī valsts pārvaldes lietu ministrus.

Savukārt Sociāldemokrātiskā partija jaunajā valdībā vadīs iekšlietu, veselības un darba lietu, ekonomikas un komunikāciju, kā arī vides un kultūras jomas.

Reformu partija, partija "Tēvzeme" un Sociāldemokrātiskā partija 8.jūlijā pēc gandrīz mēnesi ilgām sarunām panāca vienošanos veidot valdošo koalīciju.

Igaunijas prezidents 3. jūnijā, izpildot Kallasas lūgumu, atcēla no amata visus septiņus Rīgikogu spīkera Jiri Ratasa vadītās Centra partijas izvirzītos ministrus. Nesaskaņas starp abām valdošo koalīciju veidojošajām partijām bija turpinājušās jau kādu laiku. Kallasa drīz pēc tam paziņoja par ierosinājumu sākt koalīcijas veidošanas sarunas ar partiju "Tēvzeme" un Sociāldemokrātisko partiju, savukārt Centra partijas valde nolēma izteikt šādu piedāvājumu Konservatīvajai tautas partijai (EKRE) un "Tēvzemei". 11.jūnijā "Tēvzeme" nolēma pieņemt Kallasas piedāvājumu.

Kopš 13.jūnija norisinās Reformu partijas, "Tēvzemes" un sociāldemokrātu sarunas par koalīcijas veidošanu.

Līdz jaunas valdības izveidei visi Centra partijas izvirzīto ministru portfeļi saskaņā ar pastāvošo valdības locekļu aizvietošanas kārtību sadalīti starp Reformu partijas ministriem.

Igaunijas parlamentā, kurā ir 101 deputāts, liberālajai Reformu partijai ir 34 vietas, Centra partijai - 25 vietas, labēji populistiskajai EKRE - 19 vietas, nacionālkonservatīvajai partijai "Tēvzeme" - 12 vietas, Sociāldemokrātiskajai partijai - 10 vietas, bet viens deputāts ir neatkarīgs.

Kārtējās parlamenta vēlēšanas Igaunijā gaidāmas nākamā gada martā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu