VIDEO ⟩ Teju trešdaļa Latvijas nepilsoņu karā atbalsta Krieviju

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Padomju piemineklis Pārdaugavā.
Padomju piemineklis Pārdaugavā. Foto: Sintija Zandersone/LETA

Latvijas krievvalodīgo iedzīvotāju vidū visdedzīgākie Krievijas atbalstītāji ir tieši nepilsoņi. Tas secināts apjomīgā pētījumā, iztaujājot krievvalodīgo sabiedrības daļu, vēsta raidījums "TV3 Ziņas".

Frīdriha Eberta fonda pasūtītā pētījumā aptaujas notikušas klātienes intervijās un internetā, izvaicājot vairāk nekā 2000 respondentu vecumā no 18 līdz 75 gadiem.

Vairākums Latvijas krievvalodīgo arī divus mēnešus pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā nebija gatavi paust simpātijas kādai no konflikta pusēm, turpretim starp latviešiem neizlēmušo bija 17%, bet 83% atbalstīja Ukrainu.

Krieviski runājošo vidū vienīgā demogrāfiskā grupa, kurā vairākums aptaujāto, proti 51% skaidri nostājas Ukrainas pusē, ir 18-24 gadus veci jaunieši. Taču pēc šī vecuma situācija krietni drūmāka, un, iespējams, ka atbilde – nezinu – patiesībā daudzos gadījumos, visticamāk, nozīmē simpatizēšanu Putina režīmam, ko kauns vai bailes teikt.

Jauktajās ģimenēs, kur runā gan latviešu, gan krievu valodā, atbalsts Ukrainai ir daudz izteiktāks – tikai Latgalē tas noslīd zem trešdaļas aptaujāto – 28%, bet vairumā demogrāfisko grupu krietni pārsniedz 40% un dažās pat pusi.

No pētījuma datiem redzama sakarība starp respondentu pausto nostāju, viņu ienākumiem un izglītību: jo labāk izglītoti un turīgāki ir aptaujātie, jo lielāks ir viņu atbalsts Ukrainai.

Video: "TV3 Ziņas" sižets

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu