10 000 gadus pēc stepes bizonu izzušanas Apvienotajā Karalistē atgriežas sugas pārstāvji

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: AFP/SCANPIX

Apmēram 10 000 gadus pēc stepes bizonu izzušanas Apvienotās Karalistes svarīgākās savvaļas sugas cīnās par izdzīvošanu. Agrā pirmdienas, 18. jūlija, rītā Kentas mežos tika ielaisti trīs savvaļas bizoni, vēsta ziņu medijs "The Guardian".

Šobrīd mērķis ir panākt, lai dzīvnieku dabiskā uzvedība pārveidotu komerciālu priežu mežu par dinamisku dabisku mežu. Bizoni var būtiski ietekmēt dzīvnieku daudzveidību, kā rezultātā vajadzētu attīstīties dažādām augu, kukaiņu, ķirzaku, putnu un sikspārņu sugām.

"Wilder Blean" projekts ir eksperiments, lai noskaidrotu, cik labi bizoni var darboties kā dabiski "ekosistēmu inženieri" un veicināt dažādu savvaļas dzīvnieku rašanos.

Dabiskākiem mežiem vajadzētu arī absorbēt vairāk oglekļa, palīdzot risināt klimata krīzi. "Dabiski funkcionējošu ekosistēmu atjaunošana ir būtisks un lēts līdzeklis, lai cīnītos pret klimata krīzi," sacīja Apvienotās Karalistes saglabāšanas labdarības organizācija "Kent Wildlife Trust" izpilddirektors Evans Bovens-Džonss.

Bizoni tika aprīkoti ar izsekošanas ierīcēm, kas ļaus komandai attēlot dzīvnieku kustības un gūt ieskatu par to, ar kuriem augiem dzīvnieki mijiedarbojas.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu