Spānijā arheoloģisko izrakumu vietā pētnieki atrod, iespējams, Eiropā senāko cilvēku priekšteču fosiliju

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: AFP/SCANPIX

Jūnijā "Sima del Elefante" arheoloģisko izrakumu vietā Burgosas provincē, Spānijā, atklājuši senu augšžokļa fragmenta fosiliju, kas, iespējams, var būt senākais zināmais senā cilvēka radinieks Eiropā, vēsta portāls "Live Science".

Paleoarheologu komanda fosiliju jūnijā atrada Spānijas ziemeļos. Vieta ir zināma ar bagātīgo vēstures liecību atradumu rekordu. Tiek uzskatīts, ka sadrumstalotais galvaskauss ir vecākais no veidiem, kādi jebkad atrasti Eiropā, un tajā ietilpst daļa no augšžokļa kaula un zoba.

Hominīdi ir primātu dzimta, kas iekļauj gan cilvēkpērtiķus, gan cilvēkus, kā arī izmirušas cilvēku priekšteču ģintis. Mūsdienās cilvēkpērtiķu dzimtu pārstāv orangutanu, šimpanžu un gorillu ģintis un Homo sapiens jeb cilvēks.

Iepriekš senākā liecība par hominīdiem atrasta šajā izrakumu vietā. Tas notika 2008. gadā, un atrastā apakšžokļa daļa bija apmēram 1,2 miljonus gadu sena. Šajā atradumā bija daļa apakšžokļa kaula, kā arī vairāki kaulu fragmenti.

Visjaunākais atklājums nācis kā pārsteigums pētniekiem, kuri necerēja atrast fosilijas, kas būtu vecākas par tām, kas objektā jau ir atklātas.

Augšžokļa kaulu, kas atrodas aptuveni divus metrus dziļāk nekā 2008. gadā atrastās fosilijas, atklāja cilvēka evolūcijas pētījumu centra docents Edgars Telezs.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu