Policija pabeidz izmeklēšanu kriminālprocesā par personas nolaupīšanu un darba ekspluatāciju

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: 271 EAK MOTO/Shutterstock

Pērn augustā saistībā ar noziedzīgajiem nodarījumiem Valsts policijas amatpersonas aizturēja trīs personu grupu. Izmeklēšanā gūtā informācija liecina, ka šie noziedzīgās grupas dalībnieki ilgstošā laika posmā ekspluatējuši personu, kurai bez samaksas bija jāveic dažāda veida saimnieciskie darbi, kā arī remontdarbi.

Pagājušajā nedēļā Valsts policijas Galvenās kriminālpolicijas pārvaldes Organizētās noziedzības apkarošanas pārvaldes amatpersonas nodeva prokuratūrai kriminālvajāšanas sākšanai kriminālprocesu par personas nolaupīšanu un cilvēku tirdzniecību - darba ekspluatāciju celtniecībā, kā arī par šaujamieroču un munīcijas nelikumīgas aprites un stratēģiskas nozīmes preču aprites noteikumu pārkāpumiem.

Iepriekš ziņots, ka pagājušajā gadā Valsts policija bija saņēmusi informāciju no kādas nevalstiskās organizācijas par iespējamu darba ekspluatāciju Rīgas reģionā un, reaģējot uz saņemto informāciju, 2021. gada martā sāka kriminālprocesu un izmeklēšanu.

Izmeklēšanas laikā tika noskaidrots, ka kādā adresē Rīgas reģionā ar varu tiek turēta persona, kura, iespējams, ir cilvēku tirdzniecības upuris, kurš tiek ekspluatēts. Ekspluatācija izpaudās kā piespiešana veikt dažāda veida palīgdarbus saimniecībā, kā arī remontdarbus.

Policijas rīcībā esošā informācija liecina, ka iespējamie paverdzinātāji darbiem piemeklēja personas, kurām ir dažādas atkarības, piemēram, alkoholisms, kā arī bezpajumtniekus. Tāpat noskaidrots, ka par padarīto darbu netika maksāts un nodarbinātais strādājis par vēdera tiesu. Dzīvošana nodrošināta avārijas stāvoklī esošos objektos - mājā, kur notika remontdarbi, un celtniecības vagoniņā.

Pērn augustā Valsts policijas Galvenās kriminālpolicijas pārvaldes Organizētās noziedzības apkarošanas pārvaldes amatpersonas sadarbībā ar Valsts policijas Speciālo uzdevumu bataljonu veica sankcionētas kratīšanas un personu aizturēšanas konkrētajā adresē Rīgas reģionā. Tika aizturēti trīs vīrieši, kuri dzimuši 1950., 1973. un 1985. gadā. Operācijas laikā tika atbrīvota nolaupītā persona, kura jau ir saņēmusi valsts apmaksātus rehabilitācijas pakalpojumus.

Šie vīrieši jau iepriekš nonākuši policijas redzeslokā par mantiskiem noziegumiem un noziegumiem, kas saistīti ar narkotisko vielu nelikumīgu apriti.

Kriminālprocess ir kvalificēts pēc Krimināllikuma 154.1. panta pirmās daļas par cilvēku tirdzniecību un pēc Krimināllikuma 153. panta pirmās daļas – par personas nolaupīšanu.

Pagājušajā gadā, veicot kratīšanas personu dzīvesvietā, automašīnā un pieguļošajā privātajā teritorijā tika konstatētas un izņemtas vairākas šaujamieroču un munīcijas vienības, kā arī sakaru līdzekļu slāpētājs, par ko vēlāk tika saņemts arī eksperta atzinums.

Izvērtējot iegūto pierādījumu kopumu, viena persona papildus tika atzīta par aizdomās turēto pēc Krimināllikuma 233. panta otrās daļas un Krimināllikuma 237. 1. panta otrās daļas – saistībā ar izmeklēšanas gaitā papildus atklātiem šaujamieroču un munīcijas nelikumīgas aprites, kā arī stratēģiskas nozīmes preču aprites noteikumu pārkāpumiem.

Savukārt vēl viena persona papildus atzīta par aizdomās turēto pēc Krimināllikuma 193. panta otrās daļas jeb par sveša maksāšanas līdzekļa nelikumīgu izmantošanu.

Tāpat izmeklēšanas laikā ir identificēta un arestēta aizdomās turēto personu noziedzīgi iegūtā manta – transportlīdzeklis un dzīvoklis ar kopējo vērtību 43 tūkstošu eiro apmērā.

Šī gada 14. jūlijā, nostiprinot iegūto pierādījumu kopumu un pabeidzot izmeklēšanu, krimināllieta tika nosūtīta uz Organizētās noziedzības un citu nozaru specializēto prokuratūru kriminālvajāšanas uzsākšanai pret trim personām.

Šobrīd visām trim personām piemēroti ar brīvības atņemšanu nesaistīti drošības līdzekļi.

Valsts policija atgādina, ka neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr tās vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek pierādīta likumā noteiktajā kārtībā.

Šajā lietā turpinās izmeklēšana, norādīja policija.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu