ASV domnīca: Krievi Ukrainā nespēj izkļūt no "operatīvās pauzes". Ukrainas armija iznīcinājusi krievu haubiču divizionu

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Reuters/ScanPix

Krievijas karaspēks Ukrainā pēc tā dēvētās operatīvās pauzes tā arī nav spējis kāpināt uzbrukuma tempu, ceturtdien, 21. jūlijā, atzinis ASV Kara pētījumu institūts (ISW). Savukārt piektdien, 22. jūlijā, Ukraiņu artilēristi un kājnieki iznīcinājuši krievu haubiču divizionu, ziņo Ukrainas armijas desanta spēki.

Institūts norāda, ka krievi veikuši vairākus ierobežotus uzbrukumus, taču iebrucēju pašreizējais virzības temps vērā ņemami neatšķiras no tā, kāds bija vērojams oficiāli izsludinātās operatīvās pauzes laikā.

Krievijas karaspēka grupējums, kas atrodas uz ziemeļrietumiem no Slovjanskas pie Harkivas un Doneckas apgabalu robežas faktiski veicis mazāk uzbrukumu nekā operatīvās pauzes laikā.

Krievi turpina nenozīmīgus uzbrukumus uz ziemeļrietumiem no Slovjanskas, kā arī Siverskas un Bahmutas rajonos, taču nav spējuši ieņemt kādu vērā ņemamu teritoriju.

Agresori turpina lokālus uzbrukumus uz austrumiem no Siverskas un uz austrumiem un dienvidiem no Bahmutas, taču saskaņā ar stāvokli uz 21.jūliju šajos rajonos nav guvuši vērā ņemamus teritoriālus panākumus.

Veiksmīgu uzbrukumu neesamība ārpus Slovjanskas, Siverskas un Bahmutas rajoniem ir saskaņā ar ISW vērtējumu, ka krievu uzbrukums, visticamāk, beigsies, tā arī neieņemot Slovjansku un Bahmutu.

Ukrainas ĀM: Kijiva atbalstīs tikai tādu vienošanos par graudu eksportu, kas garantē Ukrainas dienvidu reģionu drošību

Kijiva, 22.jūl., LETA-INTERFAX--UKRAINA. Ukraina atbalstīs tikai tādu vienošanos par graudu eksportu, kas garantē Ukrainas dienvidu reģionu drošību un spēcīgas Ukrainas Bruņoto spēku pozīcijas Melnajā jūrā, ceturtdienas vakarā sacīja Ukrainas Ārlietu ministrijas preses pārstāvis Olehs Nikolenko.

Šādi viņš komentēja Turcijas paziņojumu, ka piektdien Stambulā paredzēts parakstīt vienošanos par Ukrainas labības transportēšanu pa Melno jūru.

"22.jūnijā Turcijā plānotas sarunas par Ukrainas graudu eksporta atjaunošanu ANO aizbildnībā. To noslēgumā var tikt parakstīts dokuments, kas satur pušu saistības attiecībā uz eksporta maršrutu Melnajā jūrā drošu funkcionēšanu," žurnālistiem Kijivā teica Nikolenko.

"Ukrainas delegācija atbalstīs tikai tos lēmumus, kuri garantēs Ukrainas dienvidu reģionu drošību, spēcīgas Ukrainas bruņoto spēku pozīcijas Melnajā jūrā un Ukrainas lauksaimniecības produkcijas drošu eksportu uz pasaules tirgiem," uzsvēra Ukrainas Ārlietu ministrijas pārstāvis.

Savukārt Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis savā ikvakara videouzrunā sacīja, ka piektdien "gaidām arī jaunumus mūsu valstij no Turcijas par mūsu ostu atbloķēšanu".

Jau vēstīts, ka Turcijas prezidenta birojs ceturtdienas vakarā paziņoja, ka Ukraina un Krievija piektdien Stambulā parakstīs vienošanos par labības transportēšanu pa Melno jūru un ka ceremonijā piedalīsies arī Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans un ANO ģenerālsekretārs Antoniu Gutērrešs

"Labības transportēšanas vienošanās parakstīšanas ceremonija, kurā klāt būs prezidents Redžeps Tajips Erdogans un Apvienoto Nāciju Organizācijas ģenerālsekretārs Antoniu Gutērrešs, notiks [piektdien] ar Ukrainas un Krievijas piedalīšanos," norādīja Turcijas līdera birojs.

Pirmajās tiešajās sarunās starp karojošo pušu militārajām delegācijām kopš marta, kurās pagājušajā nedēļā Stambulā piedalījās Turcijas un ANO amatpersonas, tika izstrādāts sākotnējais strupceļa risināšanas projekts.

Krievija februārī sāka pilna mēroga karu pret Ukrainu un ir ieņēmusi dažas Melnās jūras ostas, bet bombardē vai ir bloķējusi citas, arī galveno Ukrainas labības eksporta ostu Odesā.

Ukraina arī izvietojusi mīnas ap dažām ostām, lai aizsargātos pret Krievijas uzbrukumu.

Ukrainas lauksaimniecības sektors ir svarīgs labības avots pasaules tirgos, īpaši Tuvajos Austrumos un Āfrikā, kur situācija ap pārtikas nodrošinājumu ir sevišķi saspringta.

Ukrainas armija iznīcinājusi krievu haubiču divizionu

Ukraiņu artilēristi un kājnieki iznīcinājuši krievu haubiču divizionu, piektdien ziņo Ukrainas armijas desanta spēki.

Iznīcinātas astoņas 152 milimetru haubices, to apkalpes, autotehnika un nocietinātās pozīcijas, teikts paziņojumā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu