Mirusi gleznotāja Ingvilda Knāviņa

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Svece. Ilustratīvs attēls.
Svece. Ilustratīvs attēls. Foto: axeiz/shutterstock.com

Ceturtdien, 21. jūlijā, mūžībā devusies tekstilmāksliniece un gleznotāja Ingvilda Knāviņa,  informēja Latvijas Mākslinieku savienība (LMS).

Knāviņa dzimusi tekstilmākslinieces Jevgēnijas Knāviņas ģimenē. No 1976.līdz 1980. gadam māksliniece mācījusies Rīgas Lietišķās mākslas vidusskolas Tekstilmākslas nodaļā, šobrīd dēvēta par Rīgas Dizaina un mākslas vidusskolas Struktūras tekstila izstrādājumu dizaina programmu.

Turpmāko izglītību māksliniece ieguva, studējot Teodora Zaļkalna Latvijas PSR Valsts Mākslas akadēmijas Tekstilmākslas nodaļā, kuru šobrīd sauc par Latvijas Mākslas akadēmijas (LMA) Vizuālās mākslas nodaļas Tekstilmākslas apakšnozari.

Knāviņa diplomdarbā izstrādāja darbu "Šūpuļdziesmā", kas tapis Rīgas dzemdību nama ceremoniju telpai gobelēna tehnikā. Tā vadītājs bija Rūdolfs Heimrāts.

Kopā ar Knāviņu pie Heimrāta LMA absolvēja Santa Zariņa ar darbu "Kopā būt", Edīte Grīnberga, veidojot kostīmus Henrika Ibsena drāmai "Celtnieks Sūlness", Iveta Vecenāne ar darbu "Diviena", Rasa Grāmatiņa ar darbu "Ķekatas", Mārīte Kokina bija izvēlējusies Latvijas lauku pelēcīgo gammu triptiham, Inese Tāluma veidoja diplomdarbu "Pie jūras", Baiba Lazdiņa radīja piecus dekoratīvus apdrukātus audumus, savukārt Egils Kurpnieks auda kompozīciju "Kontrasti".

Knāviņai 2003.gadā tika piešķirts Humanitāro zinātņu maģistra grāds mākslās.

Māksliniece izstādēs piedalījās no 1985. gada, sākot ar LMA studentu gobelēnu izstādi, kurā autore izstādīja batikas darbus. Knāviņas personālizstādes norisinājušās Agijas Sūnas galerijā, Helsinkos un Parīzē. Autore no 1995. gada bija biedrībā "Tekstilmākslas asociācija" un regulāri piedalījās biedrības rīkotajās izstādēs Rīgas Svētā Pētera baznīcā.

Kopš 2017. gada Knāviņa aktīvi sadarbojās ar "Galeriju 12" Parīzē un izstādīja digitālos darbus, arī drukas tehnikā uz papīra un audekla. Šī autores daiļrades metode deva iespēju eksponēt darbus kopā ar Francijas māksliniekiem grupas izstādēs un "Laikmetīgās mākslas izstādēs" Japānā, Ķīnā, Dienvidkorejā, kuras rīkoja Francijas mākslas galerija, kā arī mākslas mesēs ASV un Beļģijā. Knāviņa bija arī aktīva LMS rīkoto izstāžu dalībniece, piedaloties LMS ikgadējās izstādēs.

Knāviņas darbi atrodas LMS muzejā un privātās kolekcijās Somijā, Vācijā, Spānijā, Francijā, Zviedrijā, Krievijā, Kanādā, Izraēlā, ASV un citur.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu