Par Covid-19 vakcīnas izraisītu nāvi plāno maksāt kompensāciju teju 143 000 eiro apmērā

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Shutterstock

Zāļu valsts aģentūrā (ZVA) pašlaik padziļināti izskata kādu pieteikumu par maksimālās kompensācijas – 142 290 eiro – izmaksu vakcinācijas pret Covid-19 izraisītu blakņu dēļ, vēsta Latvijas Televīzijas raidījums "Panorāma".

Saskaņā ar secināto un Ministru kabineta noteikumiem, mirušās tuviniekiem šī kompensācija pienāktos, un sagaidāms, ka to arī izmaksās.

Aģentūrā apstiprināja, ka tas ir šogad ziemā plašāk izskanējušais gadījums par kādu 55–60 gadus vecu sievieti, kura mira septiņas dienas pēc "AstraZeneca" vakcīnas saņemšanas.

ZVA līdz šim saņemti 43 pieteikumi par kompensāciju izmaksu vakcinācijas pret Covid-19 radītu blakusparādību dēļ. 28 gadījumos pieteikumi noraidīti. Visbiežāk tāpēc, ka nav izpildītas visas formalitātes vai konkrētās blaknes nav minētas zāļu aprakstā. 15 iesniegumus vēl vērtē.

Pagaidām ir viens tāds gadījums, kurā, saskaņā ar Ministru kabineta izdotajiem noteikumiem, ZVA patlaban nesaskata iemeslus kompensācijas atteikumam. Turklāt tuviniekiem pienāktos maksimālā noteiktā summa – 142 290 eiro.

Katra šāda gadījuma vērtēšanā iesaistīta virkne speciālistu, sākot ar ģimenes ārstu, līdz universitāšu slimnīcu ārstiem speciālistiem. Piemēram, šajā gadījumā tie ir arī hematologi, kardiologi

Asociētais profesors Kārlis Trušinskis pastāstīja, ka konkrētā blakusparādība ir minēta šo zāļu aprakstā, bet tā ir ļoti reta un diemžēl arī nāvi izraisoša komplikācija. Kad vienlaikus veidojas trombi jeb asins recekļi un tai pašā laikā asinīs ir samazināts trombocītu skaits.

Trombu veidošanās pati par sevi ir izplatīta problēma, taču ne apstākļos, kad cilvēkam ir mazs trombocītu skaits. Tad noteikti ir jāizskata kompensācijas piešķiršana šī pacienta ģimenei," skaidroja Trušinskis.

Tāpat aģentūrā pašlaik padziļināti pēta vēl divus gadījumus, kuros apstiprināta cēloņsakarība vakcīnai un blaknēm, toskait miokardītam jeb sirds muskuļa iekaisumam. Tagad speciālisti vērtē, cik ilgstošs bijis kaitējums un cik tas būtisks, jo no tā atkarīgs izmaksas apmērs. Saskaņā ar noteikumiem kompensāciju izmaksā vien tad, ja blaknes ir ilgstošas. Medicīnas tiesību eksperti to sauc par absurdu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu