Daļa iedzīvotāju steidz mainīt dzīvošanas apstākļus. Kā mainīsies īpašumu īres un pirkšanas cenas? (5)

Foto: Inside Creative House/Shutterstock
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Jūnijā arvien vairāk nekustamo īpašumu attīstītāji vēstīja, ka izejmateriālu un būvniecības izmaksu pieaugums būs par pamatu turpmākam cenu kāpumam jaunajos projektos, un nav iemesla domāt par cenu kritumu mājokļu tirgū. Arī dzīvokļu pārdošanas piedāvājumu Rīgā ir kļuvis vairāk. "Apollo.lv" arī saņēma vairāku iedzīvotāju pieredzes stāstus par dzīvošanas apstākļu mainīšanu potenciāli lielo rēķinu dēļ, tādēļ sazinājāmies ar ekspertiem, lai noskaidrotu, kā varētu mainīties īres un pirkšanas cenas. 

Iedzīvotāju bažas par apkures sezonas rēķiniem

Vairāki "Apollo.lv" lasītāji saskārušies ar situāciju, kad potenciāli lielo apkures sezonas rēķinu dēļ būs spiesti pārvākties citviet vai dzīvot ar radiniekiem.

Marta (vārds mainīts) stāsta, ka kopš 2021. gada rudens dzīvo Juglā aptuveni 43 kvadrātmetru lielā dzīvokli. Par īri sieviete maksā 300 eiro mēnesī. Marta stāsta: "Ziema pārsteidza ar komunālajiem rēķiniem. Lielākais rēķins bija janvārī - 133 eiro. Elektrības maksa ir zema - katru mēnesi tikai padsmit eiro. Salīdzinot ar iepriekšējo gadu, martā un aprīlī rēķini auga.

Martā par komunālajiem maksājumiem maksāju 108 eiro, aprīlī 122 eiro, maijā 106 eiro, jūnijā 109 eiro, taču jūlijā 134 eiro. Pirms gada šajos mēnešos maksāju 50-70 eiro. Ja šie rēķini ir bez apkures, tad kas būs rudenī?"

Sieviete ir bažīga, ka potenciāli lielo rēķinu dēļ nepietiks pat pārtikai. "Es plānoju rudenī vai jau augusta beigās pārvākties pie vecākiem, kuri dzīvo Jelgavā, jo jau šobrīd nevaru aiziet pie ārsta, zobārsta, kaut ko iekrāt un dzīvot bez uztraukuma, vai man pietiks naudas līdz algai.

Rudenī noteikti būs daudz lielāki rēķini, augstākas pārtikas un degvielas cenas. Tādā gadījumā es kādu daļu algas atdošu vecākiem. Sadzīvot visiem diezgan mazā mājā būs izaicinoši, bet vismaz būs iespēja parūpēties par savu veselību un labsajūtu. Liela daļa naudas nebūs jāiegulda dzīvoklī, kas man pat nepieder. Domāju, ka pie vecākiem dzīvošu līdz nākamajai vasarai," stāsta sieviete.

Viņa ir arī mēģinājusi meklēt mazāku dzīvokli citos Rīgas mikrorajonos, taču piedāvājumu par zemākām cenām ir maz. Marta piebilst: "No tā, ko šobrīd esmu redzējusi, man būtu jāmaksā tikpat liela summa."

Arī Valmieras iedzīvotāja Inese (vārds mainīts) "Apollo.lv" atklāj savu stāstu: "Pēc diviem mēnešiem būs apritējis gads, kopš ar dzīvesbiedru īrējam divistabu dzīvokli. Dzīvoklis renovētā daudzdzīvokļu namā, kam pēc būtības vajadzētu nākt līdzi tādam bonusam kā zemāki komunālie maksājumi.

Toties pie pirmajiem maksājumiem attopamies realitātē, ka viss nemaz nav tik skaisti, kā gribētos, - solītie 100 eiro mēnesī vairs nav. Uz papīra ir krietni vairāk. Papildus tam vēl īres maksa, elektrības rēķins un citi izdevumi."

Sievietei ir bažas, ka apkures sezonā nebūs iespējams veikt iekrājumus no ikmēneša algas. "Pēc pirmajām ziņām, ekspertu viedokļiem par krietni sadārdzinātu rudens un ziemas sezonu, plāns par savu zemesgabalu ar pašu iekārtotu māju un pagalmu pamazām izplēn.

Tamdēļ, lai nezaudētu cerību par kaut ko savu, mēs apsvērām dažādus rīcības plānus, lai spētu turpināt veidot savu drošības spilvenu un iekrāt mūsu lielajiem nākotnes plāniem. Līdz nonācām pie secinājuma atgriezties vecāku mājās - aizbēgsim no komunālajiem maksājumiem un īres maksājumiem."

Inese šobrīd jūtas apmierināta ar šādu lēmumu, jo naudu, ko tērē par īri, varēs novirzīt krājkontos. "Par privātmājas apkuri nebūs jāsatraucas, jo malka jau ir sarūpēta, savukārt ikmēneša maksājumi nebūs apgrūtinājums," uzsver sieviete. 

Īpašumu pārdošanas saistību ar inflāciju var novērot arī vietnē "ss.com". Kādā sludinājumā par 240 888 eiro tiek pārdots 84 kvadrātmetru dzīvoklis Vecrīgā. Jau pārdošanas sludinājuma sākumā īpašnieks raksta: "Inflācija. Nenoliedzams fakts - naudas vērtība zūd."

Lai arī daļu iedzīvotājus ietekmēs apkures sezonas rēķinu pieaugums, "Swedbank" eksperti gan nav novērojuši, ka īpašumu pārdošana būtu saistīta ar apkures sezonas tuvošanos.

"Pamatā iedzīvotāji pastiprināti domā par uzturēšanas izmaksu optimizāciju, uzstādot saules paneļus un mainot/modernizējot apkures sistēmas privātmājām," norāda eksperti.

Rīgas mikrorajonos iedzīvotāji steidz pārdot dzīvokļus

Rīgā dzīvokļu pārdošanas piedāvājums jūnijā, salīdzinot ar iepriekšējo mēnesi, palielinājās par 6%, bet piedāvājumu skaits lielākajos Rīgas mikrorajonos pieauga par 12%, teikts nekustamā īpašuma kompānijas "Arco Real Estate" jaunākajā sērijveida dzīvokļu tirgus pārskatā.

Vienlaikus, salīdzinot ar 2021. gada jūniju, dzīvokļu piedāvājums Rīgā bija kopumā par 36% lielāks, savukārt lielākajos mikrorajonos dzīvokļu piedāvājums bija par 60% lielāks nekā pirms gada. Apkopojot dzīvokļu piedāvājumu skaitu Rīgas mikrorajonos, "Arco Real Estate" secina, ka lielākais piedāvājumu skaits jūnijā bija Purvciemā, savukārt mazākais – Bolderājā.

Jūnijā lielākajos Rīgas mikrorajonos dzīvokļu piedāvājumu skaits lielākoties palielinājās. Visvairāk piedāvājumu skaits auga Zolitūdē - par 28%, sasniedzot 54 dzīvokļus.

Tikmēr piedāvājumu skaits mēneša laikā samazinājās tikai Vecmīlgrāvī - par 4%.

Skaitliski lielākais dzīvokļu piedāvājums bija Purvciemā ar 213 dzīvokļiem, seko Ķengarags ar 180 dzīvokļiem, Pļavnieki ar 160 dzīvokļiem un Imanta ar 142 dzīvokļiem. Jūnijā, analizējot piedāvājuma skaitu proporcionāli mikrorajona lielumam, proti, pēc iedzīvotāju skaita, lielākais piedāvājums bija Āgenskalnā. Turpretī Zolitūdē piedāvājumu skaits proporcionāli bija vismazākais.

Nekustamā īpašuma cenas pieaug

"Swedbank" pārstāvji Normunds Dūcis un Jānis Deksnis skaidro, ka šobrīd vērojams jauno projektu dzīvokļu cenu pieaugums Rīgā un Pierīgā.

Par cenu pieaugumu eksperti stāsta: "Pieaugums skaidrojams ar būvniecības izmaksu cenu kāpumu. Proti, pieaugot celtniecības izmaksām, kāpj attīstītāju pašizmaksa, attīstītāji ir spiesti to kompensēt, ceļot cenas.

Atskatoties uz pēdējo gadu, cenu pieaugumu ir sekmējis arī pakāpenisks pircēju rocības pieaugums. Liela daļa no jaunajiem projektiem tiek rezervēti vēl to būvniecības stadijā, tādējādi apstiprinot augsto pieprasījumu pēc mūsdienīgiem un kvalitatīviem mājokļiem.

Tiesa, ka cenu pieaugums ir konstatējams arī lietoto mājokļu segmentā. Šeit galvenie iemesli ir gan maksātspējīga pieprasījuma palielināšanās, gan pastarpināti savu ietekmi atstāj arī jauno projektu cenu pieaugums, kas mudina maksātspējīgus pircējus apsvērt iespējas iegādāties labus lietotus mājokļus (piemēram, dzīvokļus pirmskara ēkās)."

Arī "Luminor" bankas speciālists Kaspars Sausais norāda līdzīgu tendenci - jauno projektu cenas gada laikā ir būtiski kāpušas, un faktiskais cenu kāpums sasniegs pat 20-30%. Šāda situācija galvenokārt izveidojusies būvniecības cenu kāpuma un ierobežotā piedāvājuma dēļ.

Savukārt citos segmentos cenu kāpums kopumā ir mērenāks. Piedāvājums ir daudz plašāks, un lielākoties pieprasījums saglabājas vienmērīgs. Šeit cenu kāpums vidēji varētu būt ap 10%.

Banka gan prognozē, ka interese varētu pieaugt tieši par renovētiem sērijveida dzīvokļiem. Šie dzīvokļi var kalpot kā alternatīva tiem klientiem, kas vēlējās iegādāties mājokli jaunajā projektā, bet cenu kāpuma dēļ to vairs nevarēs atļauties vai arī tirgus piedāvājums būs tik ierobežots, ka mājokļu jaunajos projektos ne pirmreizējā, ne otrreizējā tirgū nepietiks.

Cenu izmaiņas tuvākajā nākotnē

"Swedbank" eksperti norāda, ka, ņemot vērā vispārējo neskaidrību gan ģeopolitikas, gan pieaugošās inflācijas kontekstā, pārliecinošas tendences iezīmēt grūti. Arī "Luminor" eksperts norāda, ka prognozēt situāciju ir samērā grūti.

"Īpašumu cenas, visticamāk, turpinās mēreni palielināties vai atsevišķos segmentos cenu kāpums varētu apstāties. Pieprasījuma korekcijas var notikt, pamatojoties uz ēkas energoefektivitāti, jo sagaidāmās energoresursu cenas spēcīgi var ietekmēt iedzīvotāju izvēli.

Īres tirgū svarīgs priekšnosacījums būs tas, kāda veidosies un attīstīsies situācija ar Covid-19, jo ierasts, ka rudenī ir palielināts pieprasījums no studentiem.

Tāpat patlaban novērojam, ka pastāv aktīva tūristu plūsma. Savulaik pandēmijas dēļ īstermiņa īres dzīvokļi nokļuva ilgtermiņa nomā, tomēr pašreiz notiek pretējais un šie dzīvokļi tiek atkārtoti izīrēti īstermiņā," norāda Kaspars Sausais.

Iesaka izvērtēt vajadzību pēc jauna mājokļa un maksājumus par aizdevumu

Ņemot vērā, ka situācija nekustamo īpašumu tirgū ir mainīga, banku eksperti tiem, kas ir nolēmuši iegādāties mājokli, iesaka izvērtēt ne tikai ikmēneša maksājumus par aizdevumu, bet salīdzināt arī apsaimniekošanas izmaksas dažādiem īpašumiem un ņemt to vērā, izdarot izvēli.

"Katram klientam individuāli ir jāizvērtē sava vajadzība pēc jauna mājokļa un iespējas segt kredīta ikmēneša maksājumus ilgtermiņā.

Tomēr "Luminor" prakse liecina, ka patlaban vajadzība pēc aizdevuma mājokļa iegādei saglabājas augstā līmenī. Tāpat, izvēloties iegādāties īpašumu, kredīta ņēmējiem ir ieteicams būt lietas kursā par to, kā var mainīties ikmēneša maksājums saistībā ar iespējamo "Euribor" kāpumu, un preventīvi sagatavot mājsaimniecības budžetu lielākiem izdevumiem šajā pozīcijā," norāda "Luminor" eksperts.

Komentāri (5)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu