"Google" līdzdibinātājs un viens no bagātākajiem cilvēkiem pasaulē nolēmis pārdot "Tesla" akcijas. Kas ir Sergejs Brins? (4)

Foto: "Apollo.lv" kolāža
Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Saskaņā ar "Bloomberg" miljardieru indeksu 48 gadus vecā Sergeja Brina bagātība šobrīd tiek lēsta gandrīz 95 miljardu eiro apmērā. Taču viņa karjeras pirmsākumi ir pieticīgāki. Brina ģimenei izdevās aizbēgt no PSRS, kad viņam bija seši gadi. Tieši tas licis "Google" līdzdibinātājam augstu vērtēt demokrātiju un brīvību, vēsta medijs "Insider".

Brina ģimenes dzīve Padomju Savienībā un bēgšana uz ASV

Brins dzimis Padomju Savienībā 1973. gada vasarā. Viņa tēvs sapņoja kļūt par astrofiziķi, taču viņa ebreju izcelsme un PSRS antisemītisms neļāva viņam īstenot šīs ambīcijas. Tā vietā viņš strādāja par ekonomistu valdības plānošanas aģentūrā un darbojās padomju propagandā, kā rakstīts žurnālista Stīvena Levija grāmatā "In the Plex".

Ģimenei izdevās saņemt izbraukšanas vīzas un aizbēgt no PSRS, kad Brinam bija seši gadi. Taču viņa ģimenes dzīve Padomju Savienībā "Google" līdzdibinātājam liek novērtēt demokrātiju un brīvību.

Brinu ģimene nonāca Mērilendā, kur nākamais "Google" līdzdibinātājs tika uzņemts Montesori skolā, kurā tiek veicināta neatkarība un radošums. Vēlāk Brins atklāja, ka arī "Google" līdzdibinātājs Lerijs Peidžs mācījies Montesori skolā.

Brins atkārtoti apmeklēja Maskavu tikai 17 gadu vecumā klases ekskursijā, ko vadīja viņa tēvs. "Paldies, ka mūs visus izvedi no Krievijas," Brins teica tēvam. Dumpīgā izaicinājumā viņš meta akmeņus pa milicijas auto un gandrīz iekļuva nopietnās nepatikšanās, kad miliči to pamanīja, kā rakstīts 2007. gada publikācijā Brina profilā.

Brins ieguva bakalaura grādu matemātikā un datorzinātnēs Mērilendas Universitātē, pēc tam devās uz Stenfordu, lai iegūtu doktora grādu datorzinātnēs. Viņam patika nodarbes, kas vairo adrenalīnu: viņš izmēģināja slidošanu, slēpošanu un vingrošanu, kā arī cirka akrobātiku.

Brina dzīves apraksts no 1996. gada, kad viņš rakstīja doktora disertāciju Stenfordā, joprojām ir pieejams tiešsaistē. Pirms "Google" Brins vairāk pievērsās personalizētu filmu ieteikumu algoritma izveidei un meklēja veidu, kā automātiski noteikt autortiesību pārkāpumu gadījumus.

Iepazīšanās ar "Google" līdzdibinātāju Leriju Peidžu

Brins 1995. gadā Stenfordā iepazinās ar "Google" līdzdibinātāju Leriju Peidžu. Kā ziņots, sākumā abi viens otram šķita nepatīkami, bet vēlāk kļuva par tuviem draugiem, kurus vienoja kopēja interese par datorzinātni, teikts 2005. gadā publicētajā "Wired" rakstā.

Lerijs Peidžs un Sergejs Brins
Lerijs Peidžs un Sergejs Brins Foto: Reuters/ScanPix

Brins un Peidžs sāka sadarboties 1996. gadā, izstrādājot meklētājprogrammu, ko sākotnēji sauca "BackRub". Viņi 1997. gada septembrī reģistrēja domēnu "Google.com" ar mērķi vienkopus sakārtot informāciju par pasaulē notiekošo un nākamajā gadā pameta Stenfordas universitāti, lai strādātu pie šī projekta. Pārējais, kā zināms, ir vēsture.

Gan Brins, gan Peidžs ir dedzīgi "Burning Man" festivāla fani un apmeklētāji. "Burning Man" ir uz kopienu, mākslu, pašizpausmi un pašpietiekamību vērsts pasākums, kas katru gadu notiek ASV rietumos. Kad pienāca laiks nolīgt "Google" izpilddirektoru, viņi 2001. gadā apstiprināja Ērika Šmita pieņemšanu darbā, uzzinājuši, ka viņš arī ir apmeklējis šo festivālu. Pēc tam viņi Šmitu uzaicināja uz "Burning Man", lai "redzētu, kā viņam veiksies".

Ambīcijas un dažādie "Google" projekti

Kad "Google" no vienkāršas meklētājprogrammas kļuva par milzīgu korporāciju ar desmitiem dažādu projektu, Brins, būdams uzņēmuma "X, moonshot factory" vadītājs, kļuva par vadītāju dažiem no vērienīgākajiem "Google" projektiem. Viņš bija vadītājs tādiem projektiem kā pašbraucoši automobiļi, viedās kontaktlēcas un viedās brilles.

Ilgu laiku Brinu nevarēja manīt bez datorizētajām viedajām brillēm "Google Glass". Laikraksts "The New York Times" ziņoja, ka Brins, iespējams, ir lielā mērā veicinājis šī produkta neveiksmīgo iznākšanu 2012. gadā, jo steidzināja to laist klajā, pirms tas bija gatavs.

Foto: Reuters/ScanPix

Brins strādāja arī pie "Google" sociālā tīkla "Google Plus", kas tagad ir likvidēts. Viņš 2014. gadā uz skatuves atzina, ka viņam nevajadzēja pie tā ķerties, jo viņš ir "mazliet dīvains" un ne sevišķi sabiedrisks.

"Iespējams, tā bija kļūda, ka es sākumā strādāju pie visa, kas ir saistīts ar sociālo jomu," teica Brins.

Cilvēki, kuri ir pazinuši Brinu, saka, ka viņš tic zināšanu un varas izmantošanai cēlākam sabiedrības labumam. Žurnāls "The Economist" reiz viņu nodēvēja par "apgaismības cilvēku", jo viņš centās izmantot saprātu un zinātni, lai risinātu milzīgas pasaules problēmas.

"Acīmredzot ikviens vēlas būt veiksmīgs, bet es vēlos, lai mani atceras kā ļoti inovatīvu, uzticamu un ētisku cilvēku," ir teicis Brins. "Un galu galā, lai pasaulē radītu lielas pārmaiņas."

Taču pat tad, kad "Google" izauga par miljardiem dolāru vērtu uzņēmumu, Brins saglabāja brīvo garu, kas bija raksturīgs uzņēmuma pirmsākumiem. "Google" universitātes pilsētiņā viņš parasti valkāja treniņtērpu, un viņu bieži varēja redzēt, pārvietojoties pa biroju ar skrituļslidām, sanāksmju laikā veicot jogas stiepšanās vingrinājumus vai staigājot uz rokām.

Foto: Reuters/ScanPix

Brinam piemīt arī dulls humors. "Reiz viņš vadīja darba intervijas, ģērbies govs tērpā," pastāstīja agrīnais "Google" darbinieks Duglass Edvardss.

Privātās dzīves līkloči

2007. gadā Brins apprecējās ar Annu Vojčicku, ģenētikas uzņēmuma "23andMe" vadītāju un "Google" pirmās darbinieces (tagad "YouTube" vadītājas) Sūzanas Vojčickas māsu. Pāris ielūdza viesus uz slepenu vietu Bahamu salās un kāzu ceremonijā, kas notika pludmalē, bija ģērbušies peldkostīmos.

Brinam un Vojčickai ir divi bērni. Abiem bērniem ir uzvārds Vojini, kas ir veidots no abu vecāku uzvārdiem.

Pāris ziedojuši simtiem miljonu dolāru labdarībai, tostarp Parkinsona slimības pētījumiem. Šī neirodeģeneratīvā slimība ir sastopama Brina ģimenē (ar to slimoja gan viņa vecvecmamma, gan māte), un testā, ko veica Vojčicku uzņēmums "23andMe", atklājās, ka Brinam ir ģenētiska mutācija, kas padara viņu predisponētu.

Lai samazinātu iespēju saslimt ar Parkinsona slimību, Brins sāka vēl intensīvāk sportot un dzert zaļo tēju divas reizes dienā. Pateicoties viņa veselības režīmam un zinātniskajam progresam, 2010. gadā viņš aprēķināja, ka tagad viņam ir tikai aptuveni 10 % iespēja saslimt ar šo slimību.

Tomēr 2013. gadā Brina laulība ar Vojčicku izjuka, un pāris izšķīrās. Viņi oficiāli šķīra laulību 2015. gada jūnijā pēc astoņiem laulībā pavadītiem gadiem.

Vēlāk atklājās, ka šķiršanās laikā 2013. gadā Brins bija sācis romānu ar "Google" darbinieci, kura tajā pašā laikā bija attiecībās ar citu augsta līmeņa "Google" vadītāju.

Arī 2018. gadā izdotajā grāmatā "Valley of Genius" ("Ģēnija ieleja") Brins tika raksturots kā "Google playboy" uzņēmuma darbības pirmsākumos. "Viņš bija pazīstams ar to, ka veidoja attiecības ar darbiniecēm, kas strādāja uzņēmuma masāžas telpā," sacīja kāds bijušais darbinieks. "Viņš tika cauri sveikā!"

"Google" mātesuzņēmums "Alphabet"

2015. gada augustā, kad "Google" veica nozīmīgu restrukturizāciju, Brins  tika būtiski paaugstināts amatā. Viņš no "X, moonshot factory" īpašo projektu direktora kļuva par Google jaunā mātesuzņēmuma "Alphabet" prezidentu. Peidžs tika iecelts par "Alphabet" izpilddirektoru.

Tikmēr Brins un Peidžs vairākkārt bija kļuvuši par miljardieriem. 2005. gadā viņi kopā iegādājās lidmašīnu 50 cilvēkiem. Brinam pieder arī superjahta "Dragonfly", kuru viņš iegādājās 2011. gadā par 80 miljoniem ASV dolāru.

Tāpat Brinam pieder nekustamie īpašumi gan Ņujorkā, gan Kalifornijā. Viņš ir ieguldījis līdzekļus Losaltosā, kur viņam pieder īpašums, izmantojot nekustamo īpašumu ieguldījumu uzņēmuma "Passerelle Investment Co" pakalpojumus. Ieguldījumi tika novirzīti, lai palīdzētu veidot mammām ar bērniem draudzīgus veikalus un kafejnīcas.

2019. gada decembrī Brins un Peidžs šokēja pasauli. Viņi kopīgā paziņojumā atklāja, ka atkāpjas no saviem pienākumiem uzņēmumā "Alphabet".

"Mēs nekad neesam bijuši tādi, kas turētos vadošos amatos, ja uzskatām, ka ir labāks veids, kā vadīt uzņēmumu," viņi rakstīja.

Gan Peidžs, gan Brins joprojām ir "Alphabet" direktoru padomes locekļi.

Kopš Brins atkāpās no darba uzņēmumā "Alphabet", viņš joprojām darbojas nozarē. Viņš ir mēģinājis apgūt vairākus dažādus olimpiskos sporta veidus, vada ģimenes fondu, kas atbalsta Parkinsona slimības pētniecību un izglītību, un strādā pie slepena jaunuzņēmuma. Šobrīd viņš raksta fizikas mācību grāmatu, ziņo "The Wall Street Journal".

Otrā laulība un lēmums pārdot "Tesla" akcijas

2018. gadā Brins apprecējās ar juristi un juridisko tehnoloģiju jaunuzņēmuma dibinātāju Nikolu Šanahanu. Tajā pašā gadā viņiem piedzima meitiņa.

Sergejs Brins un Nikola Šanahana
Sergejs Brins un Nikola Šanahana Foto: StevenBenke/"Twitter"

Jau pagājušā gada rudenī izskanēja, ka Maskam ir romantiskas attiecības ar "Google" līdzdibinātāja Sergeja Brina sievu Nikolu Šanahanu. Brins ir ilggadējs Maska draugs un "Tesla" investors, ziņo "The Wall Street Journal".

Žurnāla rīcībā esošā informācija liecina, ka, iespējams, šis romāns šī gada janvārī pamudinājis Brinu šķirties no Nikolas Šanahanas. Kā šķiršanās iemeslu Brins un Šanahana minēja "neatrisināmas domstarpības", un šķiršanās prasība tika iesniegta tikai dažas nedēļas pēc tam, kad Brins uzzināja par mīlas dēku.

Īlons Masks, Nikola Šanahana, Sergejs Brins
Īlons Masks, Nikola Šanahana, Sergejs Brins Foto: Lredl3/"Twitter"

Žurnāla informators pastāstīja, ka attiecības starp Masku un Brinu pēdējos mēnešos ir bijušas saspīlētas un Brins saviem finanšu konsultantiem uzdevis pārdot viņa ieguldījumus dažādos "Tesla" izpilddirektora uzņēmumos. Brins 2008. gadā investēja 500 000 dolārus uzņēmumā "Tesla".

Masks gan publiski izteicies, ka draugu starpā nekas nav mainījies, apgalvojot, ka ziņojums ir balstīts tikai uz "trešās puses saklausītām baumām".

Informators arī pastāstīja, ka romāna laikā, kas, kā ziņots, sākās 2021. gada decembrī Artbazelā Maiami, Brins un Šanahana bija šķīrušies, taču joprojām dzīvoja kopā.

Brinam un Šanahanai tobrīd bijušas grūtības laulībā, kas lielā mērā bija saistītas ar stresa faktoriem, kas saistīti ar Covid-19 un rūpēm par trīs gadus veco meitu. Masks romāna laikā vairs neesot bijis kopā ar bijušo draudzeni dziedātāju Graimsu (īstajā vārdā Klēra Elīza Bučere), ar kuru viņam ir kopīgi bērni.

Uzņēmējs šobrīd ir kopā ar jauno aktrisi Natašu Basetu. 51 gadu vecais Masks ir deviņu bērnu tēvs. Uzņēmējam ir divi bērni ar dziedātāju Graimsu, pieci ar savu bijušo sievu, kanādiešu rakstnieci Džastini Vilsoni un divi ar viņa intelektuālā uzņēmuma "Neuralink" vadītāju Šivonu Zilisu.

Apollo.lv jau ziņoja, ka arī viņa tēvam, 76 gadus vecajam Errolam Maskam, nesen piedzima otrs bērns no pameitas, un Errols laikrakstam The Sun pastāstīja, ka viņš lūgts ziedot spermu, lai vairotos vairāk tādu cilvēku kā viņa dēls Īlons.

Masks pašlaik ir iesaistīts juridiskā strīdā ar "Twitter", tiekot apsūdzēts par līguma laušanu.

Komentāri (4)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu