Miris Vispārējo latviešu Dziesmu un Deju svētku Goda virsdiriģents Andrejs Jansons

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Edijs Pālens/LETA

Pirmdien, 25.jūlijā, mūžībā devies Amerikā dzīvojošais diriģents un komponists Andrejs Jansons, informēja Latvijas Nacionālā kultūras centra pārstāve Linda Ertmane.

Viņa atzīmēja, ka Jansona bagātīgais devums un neatlaidīgais darbs ir ierakstīts Dziesmu un Deju svētku tradīcijas vēsturē.

Jansons dzimis 1938.gada 2.oktobrī Rīgā. Otrā pasaules kara beigās viņš kopā ar vecākiem devās bēgļu gaitās uz Vāciju, bet 1949.gadā emigrēja uz ASV.

Jansons bija XX un XXV Vispārējo latviešu Dziesmu un Deju svētku virsdiriģents, XXVI Vispārējo latviešu Dziesmu un Deju svētku Goda virsdiriģents, kā arī Jaunatnes dziesmu svētku ASV, Pasaules Brīvo latviešu I dziesmu dienu Gotlandē, Rietumkrasta VIII un XII, Kanādas IX, ASV X Dziesmu svētku un daudzu citu Latvijas novadu dziesmu svētku un dienu virsdiriģents.

Kā viesdiriģents viņš ir sadarbojies ar Latvijas Nacionālo Operu, Latvijas Nacionālo Simfonisko orķestri, Lietuvas Nacionālo Simfonisko orķestri, Liepājas simfonisko orķestri, Milvoku Simfonisko orķestri, Nirnbergas Simfonisko orķestri, "Philharmonia Hungarica", "Bronx Arts" orķestri, Tallinas Kamerorķestri, Maskavas "Simfonetti", Bostonas kamerorķestri, Latvijas Bruņoto spēku orķestri, orķestri "Rīga", koriem "Balsis", "Ave Sol", "Fortius" "Sonore", Latvijas Radio kori, Valsts kori "Latvija" un citiem.

Laikā no 1975.gada līdz 2015.gadam Jansons bijis Ņujorkas latviešu kora mākslinieciskais vadītājs un diriģents, ar šo kori vairākkārt viesojies un koncertējis Latvijā.

Kā komponists viņš ir radījis ap 50 kora dziesmas un tautas dziesmu apdares, divus dziesmu ciklus, 20 solo dziesmas, Tautas dejas mazam orķestrim, Ziemassvētku kantāti, skaņdarbus muzikālam teātrim.

Jansons darbojies arī mūzikas pētniecības un metodikas laukā, rakstījis pētījumus un lasījis lekcijas par koklēšanu, latviešu mūziku un folkloru, kā arī uzrakstījis doktora disertāciju par latviešu tautas mūzikas klasifikācijas problēmām. Ilgus gadus dedzīgi darbojies arī latviešu jaunatnes muzikālās izglītības jomā - mācījis koklēšanu, vadījis korus un orķestrus latviešu bērnu vasaras nometnēs Ņujorkā, Toronto, Garezerā, kā arī vadījis Ņujorkas koklētāju un dziedātāju ansambli.

1996.gadā Andrejs Jansons apbalvots ar Triju Zvaigžņu ordeni.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu