Alpos kūst robeža starp Šveici un Itāliju. Abas valstis strīdas par kalnu namiņa atrašanās vietu

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: AFP/SCANPIX

Sniegotajos Alpos robeža starp Šveici un Itāliju ir mainījusies ledāja kušanas dēļ, radot strīdu par Itālijas kalnu namiņa atrašanās vietu, vēsta Francijas medijs "France 24".

Kad 1984. gadā namiņš tika uzcelts uz akmeņaina atseguma, tas pilnībā atradās Itālijas teritorijā. Taču tagad divas trešdaļas no namiņa, ieskaitot lielāko daļu gultu un restorānu, tehniski atrodas Šveices dienvidos.

Problēma ir kļuvusi aktuāla, jo namiņš, kas gūst ienākumus no tūrisma, atrodas vienā no pasaules lielākajiem slēpošanas kūrortiem.

Tiek vēstīts, ka 2021. gada novembrī ir noslēgta vienošanās starp abām valstīm, tiks rasts risinājums. Taču vienošanās būs panākta tad, kad Šveices valdība to apstiprinās ar zīmogu, kas nenotiks ātrāk par 2023. gadu.

Eksperts Žans Filips Amšteins medijam sacīja, ka šādus strīdus parasti risina, apmainot zemesgabalus ar līdzvērtīgu platību un vērtību.

Lai arī strīda rezultāts vēl nav zināms, namiņa īpašnieks Lusio Truko vēsta, ka namiņš paliks Itālijas teritorijā.

"Namiņš paliek Itālijā, jo mēs vienmēr esam bijuši itāļi. Ēdienkarte ir itāļu valodā, vīns ir itāļu un nodokļi tiek maksāti Itālijā," viņš sacīja.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu