Āfrikā atrasts lielākais rozā dimants pēdējo 300 gadu laikā (2)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: AFP/SCANPIX

Tiek uzskatīts, ka šis retais rozā dimants, kas sver 34 gramus, ir lielākais dimants, kas atrasts pēdējo 300 gadu laikā, vēsta britu raidsabiedrība BBC.

170 karātu lielais akmens "Lulo Rose" savu apzīmējumu guvis, ņemot vērā raktuvju nosaukumu Angolā, kur tas tika atrasts.

Tāpat tiek uzskatīts, ka tas ir lielākais rozā dimants, kas izrakts kopš 185 karātu "Daria-i-Noor", kas tika izgriezts no lielāka akmens un tagad ir viens no Irānas kroņa dārgakmeņiem.

"Lulo Rose" ir 2.a tipa dimants, kas nozīmē, ka tajā ir maz vai nav nekādu piemaisījumu.

"Šis rekordaugstais un iespaidīgais rozā dimants, kas iegūts Lulo raktuvēs, turpina apliecināt Angolas kā nozīmīga spēlētāja lomu pasaules mērogā," sacīja Angolas minerālresursu ministrs Diamantino Azevedo.

Tas ir piektais lielākais dimants, kas iegūts Lulo raktuvēs, kuras ir Austrālijas "Lucapa Diamond Company" un Angolas valdības kopuzņēmums.

Līdzīgi dimanti iepriekš ir iegādāti par desmitiem miljonu dolāru, un viens no tiem - pazīstams kā "Pink Star" ("Rozā zvaigzne") - 2017. gadā Honkongas izsolē tika pārdots par 71,2 miljoniem dolāru.

Taču nav iespējams spriest par to, cik vērts ir "Lulo Rose", kamēr tas nav noslīpēts, sacīja neatkarīgā juvelierizstrādājumu speciāliste Džoanna Hārdija.

Rozā dimanti ir ārkārtīgi reti sastopami, taču tās pašas fizikālās īpašības, kas padara šos akmeņus retāk sastopamus, padara tos arī ļoti izturīgus un grūti apstrādājamus.

Hārdija sacīja, ka maz ticams, ka akmens nonāks publiskā apskatē vai pat izsolē, jo mazumtirgotājiem ir klienti, kas gaida rindā, lai iegādātos šādu retu atradumu.

Lielākais jebkad reģistrētais jebkuras krāsas neapstrādātais dimants ir Kullinana dimants, kas atrasts Dienvidāfrikā 1905. gadā.

3107 karātu dimants bija vairāk nekā puskilogramu smags. Tas tika sagriezts 105 dažādos akmeņos.

Lielākais no tiem - Cullinan I - ir arī lielākais tīrā griezuma dimants pasaulē un ir daļa no Apvienotās Karalistes kroņa dārgakmeņiem.

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu